Skip to content

Nem rég beszélgettem egy kollégával, aki korábban neves fejvadász volt, és most szintén karrier coachként segíti ügyfeleit. Megkérdeztem tőle, hogy min múlott, hogy kit választanak ki a megbízói. Egyetlen válasza volt: mindig arra bíztatta a jelölteket, hogy legyenek tisztában saját értékeikkel, és hogy saját magukat mutassák meg az interjún.

Erről eszembe jutott az, hogy pont 15 éve, hogy egy nagyon váratlan lehetőségnek köszönhetően saját utazási irodát nyithattam.

Három hetes volt ez a kicsi és ismeretlen cég, amikor Berlinbe mentem egy híres nemzetközi utazási vásárra. Imádtam ezeket a vásárokat, mert hihetetlen jókat lehetett beszélgetni régi vagy új kollégákkal, ötleteket és gondolatokat cseréltünk.

Erre a vásárra kicsit félve és izgulva érkeztem. Kezemben az új névjegyekkel, nem tudtam, hogy mit mondok majd azoknak, akik nem ismertek engem korábban. Hogy mutatom be magam és a cégemet? Mit tudok felmutatni, amivel meggyőzöm őket, hogy velem dolgozzanak?

A kapcsolatépítésen túl volt még egy célom.

Mindenképp egy olyan terméket kerestem, ami egyedi, még nem ismert Magyarországon, és ami elég nagy név lenne ahhoz, hogy a cégemnek hírnevet csináljon. Mindegy, hogy mi ez, csak ismeretlen és izgalmas termék legyen. Tudtam, hogy a gyomrom jelezni fog, ha olyat találok, ami nekem kell.

Aztán egyszer csak ott volt előttem. A világ egyik legnagyobb luxushajó társasága, amiről tudtam, hogy otthon még nem ismeri senki. Még a luxushajózást is alig, hisz annyira drágák voltak, hogy nem nagyon merte senki a kínálatába felvenni. De ezek a hajótársaságok se adták magukat könnyen. Nem álltak szóba akárkivel.

Még emlékszem, amikor beléptem a standra, és a nagyon elegáns öltönyben álló nagyon magas fickótól megkérdeztem nagyon határozott hangon, hogy van-e képviseletük Magyarországon? Mondta, hogy nincs.

Megkérdeztem, hogy szeretne-e?

Mivel épp lemondták egy megbeszélését, behívott, hogy beszélgessünk. Nézte a névjegyem, és kérte, hogy meséljek a cégemről. Mióta létezik?

„3 hete.” – mondtam.

(Margit, maga nóóómális??????? )

A szeme se rebbent. Akkor se, amikor elmondtam, hogy egyelőre ketten dolgozunk benne. Viszont nagy tapasztalatom van az olyan termékek népszerűsítésében, amit senki nem ismert addig. Mondtam neki erre három példát, és még pár dolgot, amiért én úgy gondolom, hogy most van itt az ideje, hogy elkezdjenek Kelet-közép Európa felé is terjeszkedni.

Beszéltünk kb. 15 percet, majd kezet ráztunk. Megígérte, hogy ír nekem három héten belül.

Perszeeee…..

Két hónap múlva megkaptuk a társaság képviseleti jogára szóló szerződést. Ez a pár hetes, kicsi cég lett a következő 10 évre a világ egyik legnagyobb hajótársaságának, a Princess Cruises-nak a magyarországi egyedüli képviselete.

 

HOGY JÖN EZ AZ ÁLOMMUNKA PROJEKTHEZ? 

Sok mindenkivel beszélgetek, akik épp váltani szeretnének, vagy már kényszerhelyzetben vannak, és sokszor hallom, hogy pályáznak állásokat, vagy törik a fejüket, hogy milyen vállalathoz menjenek tovább, de mégsem sikeresek a keresésben. Talán azért nem, mert nem biztos, hogy azt akarják csinálni, amire pályáznak, és ez lejön a jelentkezésükben. Vagy azért mert nem tudják magukat jól megmutatni, vagy azért mert nem a saját értékrendjükhöz és készségeikhez keresnek munkát.


MI AZ IGAZI CÉL?

Azon a vásáron azt akartam, hogy legyen egy jó nevű, érdekes és új termék, ami jól fog mutatni a névjegyünkön.

A vásáron nyitott szemmel jártam, és láttam valamit, ami beleillene ebbe a szerepbe. Amikor odaléptem ehhez a fickóhoz, nem azzal voltam elfoglalva, hogy mennyire nevetséges az én pozícióm. Nem igazán foglalkoztam azzal sem, hogy mi van, ha nemet mond, mert akkor legfeljebb megyek tovább.

Azt viszont nagyon tudtam, hogy mi az, amit akarok, és hogy miért.

Nem tudtam volna megnevezni ezt a terméket.

Ahogy azt sem tudtam megnevezni sokáig, amikor szakmát váltottam, hogy mi legyen az új.

Annyit tudtam, hogy szeretek beszélgetni, szeretek segíteni, nagyon kíváncsi vagyok, szenvedélyesen szeretem az igaz történeteket, és hogy én akarom a saját időmet beosztani.

Mindez pontosan belepasszol a coaching munkába.

Az egyik ügyfelem is sokáig pályázott a leépítése előtti munkakörhöz hasonlót, sikertelenül. Aztán összeszedtük, hogy neki mi fontos igazán. Többek között az, hogy legyen egy jó csapat, legyenek értelmes projektek, legyen átláthatóság, és legyen érték a jól elvégzett munka. Aztán javasoltam, hogy kávézgasson, beszélgessen emberekkel, és így heteken belül lett új munkája.

Nem az a lényeg, hogy legyen neve a pozíciónak. Mindegy, hogy úgy hívnak-e, hogy mérnök, vagy jogász, vagy pénzügyi vezető, vagy ügyfélszolgálati vezető, vagy kommunikációs tréner. Mindegy. Az a fontos, hogy először Te tudd, hogy mi az, amit igazán keresel. Addig, amíg csak a munkakör nevében tudsz gondolkodni, addig nem fogod látni, hogy még mennyi más lehetőséged van.


MIK AZ ERŐSSÉGEID, KÉSZSÉGEID?

A hajónál tudtam azt, hogy milyen készségeim, szakértelmem van abban, hogy ennek a cégnek én jó partnere legyek. Tudtam, hogy kitartó vagyok, hogy jó nevem van a szakmában, hogy hogyan kell felkelteni az emberek érdeklődését valami új iránt, és hogy ha megkapom a bizalmat, akkor mindent meg fogok tenni, hogy valóban népszerűvé tegyem őket. Nagyon bíztam a saját lelkesedésemben, és abban, hogy a cégem mit képvisel.

Az az ügyfelem is, akivel összeszedtük, hogy neki kifejezetten erőssége a helyzetek jó átlátása, a kommunikáció, az őszinte, és építő visszajelzés, és hogy szívesen ad át tudást, már könnyebben tudta végiggondolni, hogy milyen típusú cégek jöhetnek szóba a munkakeresésében.


A TÉTNÉLKÜLISÉG

Amikor odaléptem ehhez az óriáshoz, akkor nekem mindegy volt, hogy mi lesz a válasza. Nem görcsöltem azon, hogy mi lesz, ha nemet mond.

Mi a legrosszabb, ami történhet?

Legfeljebb nemet mond, és akkor megyek tovább.

Akkor, amikor azt gondoljuk, hogy a célunk eléréséhez egyetlen út vezet, akkor görcsösek és beszűkültek leszünk, és nem tudunk olyan nyitottsággal, könnyedséggel beszélni arról, amit képviselünk, mint akkor, amikor tudjuk, hogy van választásunk. Ha görcsösek vagyunk, akkor úgy is tárgyalunk. Ezt a görcsösséget leveszi a másik fél, és helyettünk inkább azt az embert fogják választani, aki természetesebb, és jobban tudja megmutatni saját magát. Aki valódi válaszokat ad, és nem azt, amit elvárnak.

És még egy dolog kellett:


SHOWING UP

Ez az angol kifejezés magyarul kb. annyit jelent, hogy láthatóvá válni, nyíltan megmutatni magunkat.

A hajótársaságnál egyrészt feltettem egy olyan kérdést, ami neki érdekes volt, hisz azért volt ezen a vásáron, hogy üzletet kössön, hogy népszerűsítse magát.

Másrészt teljesen nyíltan elmondtam neki azt, ami van. Úgy tűnik, hogy a lelkesedés, a hitelesség, az őszinteség és az új kapcsolat lehetősége fontosabb volt, mint az, hogy valami nagy múltú céggel tárgyaljon.

Aki nem volt ott.

De ehhez az kellett, hogy oda is lépjek.

Önmagunk megmutatása néha valóban félelmetes. Rengeteg társadalmi és kulturális tabu van azzal kapcsolatban, hogy mi az, amit teszünk, és mi az, amit illik tenni. Ezek tudat alatt sokszor gátolnak meg bennünket abban, hogy elérjük a célunkat. Például az, hogy „ne beszélgess idegenekkel”, vagy az, hogy „a Te tudásod nem elég jó ahhoz, hogy egy fontos emberrel beszélj”.

Ismerős ugye?

A coaching folyamatok során dolgozunk azzal, hogy milyen értékeket érdemes megmutatni, és hogy hogyan lehet láthatóvá válni.

Nagyon fontos tudnod azt, hogy mi mozgat Téged. Kezdd el részekre szedni magad, és közben figyeld a gyomrod. Biztos jelez, amikor olyan választ találsz magadban, ami Neked fontos. Koncentrálj arra, amit tudsz, és ne foglalkozz azzal, hogy hogyan. Vagy azzal, amit nem tudsz.

Szívesen boncolgatom Veled tovább ezt a nagyon izgalmas témát.

De ehhez az kell, hogy LÁTHATÓVÁ válj!

Nagyon köszönöm, hogy ezt a bejegyzést is elolvastad, és ha tetszett, akkor kérlek, oszd meg másokkal.

Megosztani itt tudod: https://www.facebook.com/KalanguCoaching.
Ahonnan letölthető az Álommunka Projekt útmutató: www.kalangu.net.
Kérdéseket itt tudsz feltenni: evat@kalangu.net.

Szép napokat!

Éva

 

 

Photo by Princess Cruises.

Megszakítás