Skip to content

TEAM COACHING

Számos példa van arra, hogy a legnagyszerűbb eredmények csapatmunkának köszönhetőek. A csoportos coaching is erre a tapasztalatra épül: hatékonyabban lehet problémákat megoldani, ha egy csoport kreativitását hívjuk segítségül. [quote align=”left” color=”#808080″]Sir Roger Gilbert Bannister, egykori angol atléta neve akkor került be a sporttörténelembe, amikor a világon elsőként futott egy mérföldet 4 percen belül. Sokan sokféleképpen próbálták már ezt az időt megdönteni, Bannister viszont szinte mániákusan edzett, hogy elsőként döntse meg ezt a rekordot.Hatalmas kudarcnak élte meg az 1952-es Helsinki olimpiát, ahol ez nem sikerült. Aztán stratégiát váltott. Egy 1954-es oxfordi versenyen két másik brit futóval indult el újra – Chris Chataway és Chris Brasher futótársak a táv nagy részén diktálták a tempót, időnként lassabbat is amit Bannister választott volna, majd a cél közelében hagyták, hogy Bannister lehagyja őket. És meglett a vágyott eredmény – 3perc 59,4 mp! Ezzel a csapatmunkával, és az új ritmussal Bannister a világon elsőként 4 perc alatt futotta le a mérföldet.[/quote]

Az action learning (akció tanulócsoport) olyan csoportos coaching módszer, melyben a tagok a témagazdát abban segítik, hogy az adott problémára saját megoldásait találja meg, és ehhez felhasználják egyéni tapasztalataikat, kreativitásukat és ötleteiket.

A tanulócsoport lehet egy vállalat munkatársaiból összehívott csoport, akik egy adott projekten, vagy teljesen különböző projekteken dolgoznak. Azonban ugyanilyen hatékonyan tud dolgozni egy ismeretlen tagokból összeálló csoport is, akik a számukra legfontosabb témákat hozzák.

Az action learning csoport ideális létszáma 5-7 fő, és jelentős eredmények születhetnek akár egy napi közös munkával is.

Ahol már sikeresen alkalmazták az akció tanulócsoport módszert: Boeing, a Toyota, a PwC, az IBM, a General Electric, az Avis vagy a General Motors, Brüsszelben az Európai Bizottságban, Amerikában több kormányhivatalban.

Megszakítás