Skip to content

Volt egy időszak, amikor többször voltam Hollandiában, ahol megismerkedtem egy helyi tulipánfarm tulajdonosaival. Hatalmas területet béreltek, ahol gyönyörűbbnél gyönyörűbb tulipánféléket termesztettek, és volt egy hatalmas üvegházuk is, ahol a télen eladandó tulipánokat gondozták.

Május végén, amikor a tulipánok a legnagyobb színpompában tündököltek, kimehettem velük megnézni, hogy mit csinálnak napközben a farmon. Megígérték, hogy vezethetek traktort is.:)

Azonban attól, amit a mezőn láttam, majdnem infarktusom lett.

Mindenféle tulipán volt egymás mellett, kb. 200 méter hosszú sorokban, színenként és típusonként külön-külön. Az az illat és látvány olyan, amilyet elképzelni sem lehet. Hihetetlen élmény volt.

Láttam, hogy valami traktorféle gép megy a sorok között, és akkor kaptam sokkot, amikor észrevettem, hogy mit csinál.

MINDEN EGYES TULIPÁNNAK LEVÁGTA A FEJÉT!

Mindet. Annyit lehetett látni, hogy ahol megy ez a gép, mindenhol spriccelnek szét a levágott tulipánfejek. Piros, sárga, cirmos, rózsaszín, fekete, fehér. Majdnem sírva fakadtam.

Levegőért kapkodva megkérdeztem, hogy mit művelnek???

Az volt a válasz, hogy amikor a virág még nem nyílt ki teljesen, tehát a legszebb, akkor levágják a fejét, és otthagyják a szárakat a mezőn, addig amíg el nem rohadnak. Így a levelek és a szár, a napsugárzás energiáját a hagymába juttatják, és nem a virág fejlődésére pazarolják. Kiderült, hogy ott a tulipángazdák egymás között nem a virágaikkal versenyeznek, hanem a tulipánhagymákkal. Minél nagyobb és egészségesebb hagymát tudnák évről évre előállítani, annál híresebbek lesznek a piacon. Annál biztosabb lesz a vevőkörük. A vágott virágnak egyébként is nagyon olcsó a felvásárlási ára, ezért a hagyma az, amiből a bevételük nagy százaléka származik. Úgyhogy azért ültetnek és gondoznak nagyon nagy tömegű tulipánt, hogy abból első osztályú hagymát termesszenek.

Érted?

Valamit feláldoznak azért, hogy valami sokkal nagyobb dolgot nyerjenek vele. Azt nyerik vele, hogy a fejlett, egészségesebb hagymából szebb és egészségesebb virág lesz mindenki legnagyobb gyönyörűségére. Boldog lesz az, aki kapja, ezáltal boldog az eladó, és ha kiváló minőséget állít elő, akkor boldog a gazda is. Így alakít ki magának jó hírnevet és így lesz nagyobb a bevétele.

Akkor, amikor elkezded összerakni a terved egy boldogabb karrier felé, nem érdemes rózsaszín szemüvegen keresztül álmodozni.

Tudnod kell, hogy mi a célod.

Tudnod kell azt is, hogy miről kell lemondanod annak érdekében, hogy valami sokkal nagyobb dolgot nyerj.

– Lehet, hogy le kell mondanod az előkelő irodáról, de helyette jobb fej kollégáid lesznek, akiknek az értékrendje hasonlít a Tiédhez.
– Lehet, hogy alacsonyabb pozícióba kerülsz, de cserébe kisebb lesz a felelősség rajtad, ezért időben haza tudsz érni, hogy Te olvasd fel a kisfiadnak az esti mesét.
– Ha karriert váltasz, akkor lehet, hogy Te leszel az újonc az adott munkában, bár már van 20 év tapasztalatod máshol, de közben megtanulsz valami teljesen újat. Olyat, ami tetszik Neked, és amitől később piacképesebb leszel.
– Lehet, hogy lemondasz a céges autóról, de közben egészségesebb leszel, mert a villamosmegállótól gyalog mész az új munkahelyedre.

Mi az, ami igazán fontos Neked? Miről tudsz lemondani, és mi az, amiről biztos nem? És ebben biztos vagy?

Lehet, hogy csak ideiglenesen kell bizonyos dolgokról lemondanod, hogy el tudd érni a hosszú távú céljaidat. De ne félj nemet mondani bizonyos dolgokra annak érdekében, hogy maradjon időd és energiád igent mondani olyan dolgokra, amik igazán számítanak Neked.

Megszakítás