Skip to content

Nekem is véget ért a nyár, és ismét teljes erőbedobással dolgozom. Időnként nehéz újra felvenni a ritmust, pedig ha el akarok jutni A-ból B-be, akkor muszáj.

Gondolkodtál már azon, hogy miért van az, hogy valamit azonnal megcsinálsz, és van, amit hetekig, néha hónapokig halogatsz?

Nagyon sok coaching ülésben jön elő ez a téma. Ha halogatásra panaszkodik az ügyfelem, akkor megnézzük, hogy a kitűzött cél valóban az-e, amire vágyik, vagy valamit nem jól fogalmazott meg, esetleg nem mer kimondani, még magának sem. Megvizsgáljuk azt is, hogy milyen motiváció van a cél mögött.

Mi fog lebegni a szeme előtt, akkor, amikor egy nagy változást kell végigvinni és éppen feladná?

20 éve már, hogy mentőbúvár tanfolyamra jártam. Kevés ilyen képzés volt még akkor Magyarországon, és a nők aránya is elenyésző volt a búvárok között. Ezen a képzésen is négy szép szál legény volt, meg én. A gyakorlatok persze ugyanazok voltak mindenkinek, tekintet nélkül arra, hogy valaki 2 méter magas-e, vagy csak 165 centi.

Az egyik feladatban át kellett úszni a tó másik partjára, majd vissza, teljes felszerelésben vízfelszínen, mindezt időre. Hiába csak pár száz méter volt a táv, reggel 7-kor ez nem volt valami élvezetes. 200 méter múlva már görcsölt mindkét vádlim az uszonytól, és alig éreztem a vállaimat. Éreztem, ahogy lassulok, és közben a sírás kerülgetett. Ha feladom, akkor pedig ugrik a vizsga esélye.

Volt egy egyezség a horgászok és a búvárok között, hogy ki hol és mikor használja a tó bizonyos részeit.

Ez az egyezség elvileg arra a szakaszra is érvényes volt, ahol mi úsztunk. Már megfordultam és indultam vissza, levegő után kapkodva és közel a feladáshoz, amikor egyszer csak hallom, hogy valaki üvöltözik mellettem.

Egy idős férfi lengette az evezőjét a fejem fölött, és minden felmenőmet emlegetve üvöltött, hogy takarodjak onnan, mert zavarom a halait. Nagyon úgy tűnt, hogy fejbe fog vágni.

Iszonyatosan megijedtem. Ott voltam egyedül egy tó közepén egy őrülttel, aki meg fog verni az evezővel. Semmi más nem jött ki a torkomon, csak annyit kiáltottam, hogy:

„Hagyjon már békén! Nem látja, hogy időre úszom?”

Majd turbóra kapcsoltam. Dupla tempóval. Nem volt se görcs, se vállfájás, se semmi. És megúsztam az elvárt időt. A parton a fiúk már készültek bejönni értem, mert távcsővel látták, hogy a fickó az evezővel hadonászva jön utánam, de szerencsére nem lett baj.

Ugye milyen érdekes?

Mekkora löketet tud adni egy veszélyes helyzet. Azonnal cselekvőképessé válunk akkor, amikor valami nagy baj történik, vagy amikor valami nagyon vonzó dolog kerül elénk.

Biztos Te is voltál már olyan helyzetben, hogy hirtelen valami nagyon fájdalmas, vagy veszélyes helyzet miatt azonnal meg tudtad azt lépni, amit évekig nem.

Mondjuk kirúgtak a munkahelyedről, és azonnal tudtál segítséget kérni a barátoktól, és rövid időn belül lett új munkád. Amit persze korábban is megtehettél volna, de a munkád elvesztése elég motivációt adott. Vagy mondjuk az évek óta halogatott nyelvtanfolyamot mégis csak elkezdted, mert kaptál egy klassz állásajánlatot egy nemzetközi cégnél.

Bizonyos nézetek szerint, a motivációnk mögött nagyrészt az áll, hogy a fájdalmat minimalizáljuk, és az örömöt maximalizáljuk.

El akarjuk kerülni a fájdalmat, vagy át akarjuk élni az örömöt.

Persze, ez azért nem ennyire egyszerű, hisz egy olimpiai bajnok elég sok fájdalmat vállal be azért, hogy a végén a dobogón állhasson.

A motiváció mögött mindig valamilyen külső és/vagy belső szükséglet áll, és a coaching folyamatokban elég sokat foglalkozunk ezeknek a tudatosításával.

Mi az a szükséglet, amely kielégítéséhez összpontosítani tudjuk azt az energiát, ami a cselekvéshez kell?

Ha észreveszem, hogy éhes vagyok, odamegyek a hűtőhöz és eszem. Ez viszonylag egyszerű. Bonyolult akkor lesz, amikor nem ennyire egyértelmű a szükséglet.

Van jól fizető munkád, stabil állásod, de mégsem vagy boldog. Miért nem, kérdezik a barátaid? Mi kell még?

Lehet, hogy azért nem, mert nem azonos az értékrended a cégkultúrával, és olyat várnak el Tőled, ami Tőled nagyon távol áll. Például hazudnod kellene a vevőknek, de Neked ez nem megy.

Vagy Te mindent tisztességesen időre megcsinálsz, és közben nap, mint nap azt tapasztalod, hogy a Te igényeidet senki nem veszi figyelembe. Késve kapod meg a fizetésed, vagy sokáig kell mindennap bent lenned, mert nincs megszervezve a munkafolyamat.

Ilyen helyzetekben nem annyira könnyű felismerni, hogy mi is az, amire szükséged lenne, és ami elég motiváló lenne ahhoz, hogy kilépj a komfort zónádból és változtass.

Hisz biztos fizetésed van. De egy éve nem alszol rendesen, és nagyon nagy erőfeszítésre van szükséged, hogy egyáltalán bejárj az irodába.

Vajon muszáj-e kivárni, hogy nagy legyen a baj, ahhoz, hogy lépj? Tudsz-e találni valami olyan okot a változásra, ami elég erős ahhoz, hogy már korábban változtass?

Az egyéni coaching folyamatokban az ügyfeleim nagyon gyorsan rájönnek, hogy a legnagyobb akadály egy boldogabb karrier kialakításában általában nem a lehetőségek hiánya, hanem a saját szükségleteik téves ismerete, a magukról alkotott negatív kép és az önbizalmat romboló korlátozó hiedelmek megléte. Onnantól kezdve, hogy a saját tudásukat, lehetőségeiket és álmaikat más megvilágításba helyezik át, nagyon gyorsan születnek meg az ideális megoldások.

Mivel a coaching ma még mindig nem egy ismert önfejlesztő eszköz Magyarországon, és sokan még mindig azt gondolják, hogy ez az eszköz a nemzetközi cégek felsővezetőinek a kiváltsága, egyre többen ugyan, de még így is nagyon kevesen élnek egy folyamat adta lehetőséggel. Mivel nem ismerik ennek az eszköztárnak a hatékonyságát, nehezen is köteleződnek el egy teljes folyamat mellett.

Akik szeretnének változtatni, de még nem tudják, hogy a coaching hogyan tudna segíteni, vagy azok, akik már tudják, hogy mi az a coaching, de szeretnék többet tudni a keretekről, itt tudtok érdeklődni: evat@kalangu.net).

Az ÁLOMMUNKA PROJEKT egyik lépése, a  „Legyen egy jó terved, és kérj segítséget.” A jó tervhez szükséged lesz egy jó célra, és ezen belül az egyik fontos összetevő a saját motivációd megismerése.

MI MOTIVÁL?            

Célokat bárki tud kitűzni, de nem mindegy, hogy mik azok a célok. Vannak olyan emberek, akik folyamatosan tűznek ki célokat, el is érik őket, de mégsem boldogok.

Ezért érdemes olyan célt kitűzni, ami valóban fontos. És ehhez tudnod kell, hogy Neked mi fontos.

MIÉRT fontos Neked egy adott cél?

Coachként nem igazán szeretem a MIÉRT kérdést feltenni. Sokszor ellenérzést szül és védekezésre kényszeríti az ügyfelet. Ezért nagyon szoktam figyelni arra, hogy mikor használom ezt a kérdést.

Azonban akkor, amikor az igazi motivációt keressük, érdemes tisztázni a miérteket.

Vannak, akik azt tűzik ki célul, hogy legyen egy nagy autójuk. Aztán amikor megvan, akkor már egy nagyobbat, drágábbat akarnak. És közben csodálkoznak, hogy nem boldogok. Lehet, hogy napi 14 órákat dolgoznak és lehet, hogy ez idő alatt széthullik a családjuk. Biztos, hogy ez a jó cél?

Akkor viszont mi számít tartósan motiváló célnak?

Mi motivál abban, hogy a várható akadályok ellenére is elmenj a célodig?

Kérdezd meg magad, hogy MIÉRT ez a célod? Miért ennyire fontos ez? És ha megvan az első válaszod, akkor kérdezd meg újra és újra. Szánj erre a részre egy pár percet, és írj le mindent, ami eszedbe jut.

Tartós motivációt biztosító célok lehetnek az alábbiak:

  • legyen olyan munkád, ami mellett elég időd marad a családodra, barátokra, hobbikra,
  • ha kismama vagy, akkor vágyhatsz arra, hogy otthonról végezhető munkád legyen,
  • legyen olyan a munkád, ahol jól érzed magad, melytől jobb lesz az általános közérzeted, ezért a szeretteiddel is türelmesebb leszel,
  • és végül az én célom: olyan munkám legyen, amit magammal tudok vinni bárhova, mert nagyon szeretek utazni, ami mögött az van, hogy érdekelnek az emberek, a más kultúrák, és az ott tanultakat szeretném minél több embernek átadni.

A rosszul kitűzött célok egy tipikus példája a nyelvtanulás.

Sokan akarnak megtanulni például angolul, aztán soha nem jutnak el odáig, hogy folyékonyan beszéljenek.

Miért nem?

Mert önmagában az, hogy megtanulni angolul, csak keveseknek motiváló cél. Van persze az a néhány ember, aki a tanulást magát élvezi és meg sem áll 10 különböző nyelvig, de a többség nem ilyen.

Mit adhat Neked majd, ha beszélsz angolul? MIÉRT lesz Neked jobb?

Például lehetőséged lesz olyan állásokra pályázni, amelyekre egyébként nem. Vagy meg tudsz nézni egy csomó filmet eredeti nyelven és nem kell figyelned a feliratokat. Bárhova el tudsz utazni kíséret és idegenvezető nélkül, és mégsem veszel el. Esetleg szóba tudsz állni olyan emberekkel, akik nem beszélnek magyarul.

Ugye, hogy mennyire más így?

Úgyhogy gondold át még egyszer. Mi lenne az igazi célod? Mit ad majd Neked ez a cél elérése hosszú távon? Mi fog változni az életedben?

Miért annyira fontos az, amit szeretnél?

Mi az, amiért képes lennél áldozatot hozni, időt és pénzt befektetni?

Mert lehet vágyni egy nagyobb autóra, lakásra, de közben tudd, hogy mit ad majd Neked hosszú távon, ha ezek meglesznek.

Köszönöm, hogy ezt a bejegyzést is elolvastad, és ha tetszett, akkor kérlek, oszd meg másokkal.

Megosztani itt tudod: https://www.facebook.com/KalanguCoaching.
Ha még nem töltötted le az Álommunka Projekt útmutatót, akkor itt megteheted: www.kalangu.net.
Kérdéseket itt tudsz feltenni: evat@kalangu.net.

Legyen jó heted!

Éva

 

Illusztráció: www.cliparthut.com

Megszakítás