Skip to content

Minden év végén, az üzletek, cégek, kereskedők leltároznak. Megnézik, kiszámolják, összeadják, kivonják, feltöltik, kidobják. Miből mennyi fogyott, mennyi maradt, miből kell még több, mi az, amiből egyáltalán nem fogyott, amiből nem kell több. Mérleget készítenek az előző évükből, hogy tudják, mire alapozzák a következő évet.

Magunknak magunkról nem nagyon szoktunk ilyen leltárt csinálni. Pedig nem ártana. Csak belerohanunk az új évbe, megfogadunk 2-3 dolgot, amit aztán 2-3 hét múlva már el is felejtünk.

Itt az ideje megállni!

Miért ne lehetne egy személyes leltárad? Ahol összegyűjtöd mindazt, ami történt 2014-ben, hogy tudd, honnan indul a 2015-ös éved?

Ülj le egy fél órára, dőlj hátra a kedvenc foteledben és gondold át, mi minden történt? Kb. így:

  1. Mi az, ami jól ment 2014-ben? Mivel vagy elégedett? Miből szeretnél még többet? Befejeztél pár fontos projektet, új kapcsolataid lettek, elkezdtél tanulni valamit, amire már régóta készültél? És még mi? Írj le legalább 15 dolgot!
  2. Mi az, amit ezek közül megtartanál, és többet csinálnál belőle?
  3. Mit csinálnál másképp? Ha visszanézel, volt-e olyan, amiben bátrabb, vagányabb, szókimondóbb, szorgalmasabb lehettél volna? Ezek közül mi volt az, amire hatásod is volt? Semmiképp se kezd el magad hibáztatni, vagy ostorozni. Csak gyengéden. Nem az a cél, hogy bántsd magad, hanem az, hogy lásd, miben különböznek azok, amik jól mennek, azoktól, amik nem.
  4. Mi volt a legizgalmasabb dolog, ami történt Veled 2014-ben? Volt ezek között olyan, ami meglepett? Hogy lettél részese ennek? Mit tettél azért, hogy ilyen történjen Veled?
  5. Mi az a 3 dolog, amire a legbüszkébb vagy, amit igazi sikernek könyvelsz el? Hogyan járultál hozzá Te magad, hogy ezek megvalósultak?
  6. Mi volt számodra a 3 legfontosabb lecke 2014-ben?
  7. Miért vagy a leghálásabb ebben az évben? Itt se állj meg, amíg össze nem gyűjtesz 15 pontot. És még?

Hogy tetszik a saját leltárad? Van benne meglepetés? Mi az, amit észreveszel benne? Van esetleg valami visszakacsintó minta? Volt, amit nehéz volt összeírni? Mi ment könnyen?

Kész? Tedd el jól, mert ez lesz a 2015-ös év tervezésének az alapja.

Aztán ünnepelj!

Ünnepeld meg magad, és azokat is, akik támogattak. Veregesd meg a vállad, hogy nyitott, bátor, érdeklődő, elszánt, barátságos, precíz, empatikus, és ki tudja még mi minden voltál. Ünnepeld, hogy adott helyzetekben tudtad mozgósítani a tudásod, a szenvedélyed, a készségeid.

Igen, azt mondtam, hogy ünnepeld MAGAD.

Tudom, sokan azt mondják, hogy ez nagyképűen hangzik. Mindenki mást persze lehet ünnepelni, de magunkat, na, azt nem.

Pedig ez is nagyon fontos.

A saját erőfeszítésünk, a hitünk, a tudásunk legalább annyira ünneplésre méltó, mint amikor egy céget kell ünnepelni, vagy egy projekt lezárását. Azok sem maguktól hoznak eredményt, készülnek el, hanem az emberektől, akik dolgoznak benne.

Mi vagyunk ezek az emberek.

Úgyhogy ünnepeld meg magad bátran, megérdemled!

Köszönd meg az akadályokat is, hisz lehet, hogy ezek kényszerítettek nehéz döntések meghozatalára, melyek aztán valódi változást hoztak.

Itt Barcelonában, ahol most vagyok, én is ünneplek. Ünneplem azt, hogy fantasztikus emberek inspiráltak és támogattak abban, hogy merjek az álmaimért tenni. Ünneplem a világ legjobb ügyfeleit, akik engem tiszteltek meg bizalmukkal, amikor úgy döntöttek, hogy coachot választanak életük fontos változásainak megvalósításához.

Ünneplem azt, hogy egészséges vagyok, hogy merek kilépni a komfort zónámból újra és újra. Ünneplem, hogy tudtam segíteni másokon, hogy tele vagyok új ötletekkel, és hogy ismét sok-sok emberrel volt alkalmam beszélgetni. Csak úgy.

És ünnepellek Titeket is, kedves olvasók, akik hétről hétre időt szántok ezekre az írásokra, és talán majd itt találjátok meg a 2015-ös év nagy terveihez az inspirációt.

Köszönöm az időtöket, a visszajelzéseket, a megosztást, a támogatást.

Igazán ünnepi Szilvesztert kívánok Nektek! Találkozunk 2015-ben, ami egy nagyon izgalmas év lesz.

Tornallyay Éva

Ha tetszenek ezek az írások, kérlek, ajánld ismerőseidnek: www.kalangu.net.
Facebookon itt találsz meg: https://www.facebook.com/KalanguCoaching.
E-mailben pedig itt: evat@kalangu.net.

Megszakítás