Skip to content

Szilveszter, december 31.-e többek között arról is híres, hogy sokan mindenféle fogadalmat tesznek az Újév alkalmából. Olyanokat, hogy:

  • le fogok fogyni,
  • türelmesebb leszek a gyerekeimmel,
  • előbb indulok haza a munkából, hogy legyen időm a gyerekekre,
  • megtanulok rendesen angolul,
  • jobb munkát fogok keresni,
  • majd idén megvalósítom az álmomat.

 

Volt már olyan, amit betartottál? Ha igen, akkor le a kalappal!

Statisztikák szerint az újévi fogadalmaknak mindössze kb. 5%-a valósul meg, a többi pedig nagyjából február elejére köddé válik. Mintha egy újév január 1.-én egész más emberként kelnénk fel, és minden, amire addig nem voltunk képesek, az most majd menni fog. Elég hozzá pár pohár pezsgő. Legbelül azért tudjuk, hogy a komoly változásokhoz több kell.

Miért nem sikerülnek? Hisz az elhatározás megvan.

Egyrészt azért nem, mert túl általánosak. Másrészt pedig azért nem, mert akkora a kitűzött feladat, hogy az ezzel járó stressz leblokkol minden motivációt, tenni akarást.

A jelentőségteljesebb munkával, a boldogabb karrierrel kapcsolatos tervek is ezért lesznek ijesztőek.
Mert túl nagy a hegy, amit meg kell mászni.
Ezért már az elején feladod.

Talán egy picit könnyebb lesz, ha így gondolod át, hogy mit is akarsz elérni 2015-ben:


JOBB MUNKÁT SZERETNÉL?

Mit jelent Neked a jobb munka? Hogy akarod ott érezni magad? Kik vegyenek körül? Ülni akarsz napi 8 órát, vagy inkább aktívabb vagy? Önállóan akarsz dolgozni, vagy csapatban? Dolgokat szeretsz elindítani, vagy inkább már egy kész stratégia megvalósításában vagy jó? Milyen készségeidet használod szívesen? Nagyobb csöndre vágysz, vagy nagyobb társaságra?

Egyszer, még utaztatóként új kollégát kerestem utazásszervezői munkakörbe. Felvettem egy srácot, aki azt írta az önéletrajzába, hogy Afrika-kutató antropológus, és egyszer egy haverjával kibiciklizett Iránba. Meg vissza.

Remek, gondoltam. Pont ilyen kalandvágyó kollégára van szükségünk. Gyorsan beilleszkedett, megtanult utakat szervezni, kommunikálni ügyfelekkel, partnerekkel, és nagyon jó munkatársnak tűnt. Egészen addig, amíg rá nem jött, hogy neki ez mégsem megy. Lételeme, hogy afrikai törzseket tanulmányozzon közelről, hónapokon keresztül. Úgyhogy hiába szeretett volna nagyon velünk dolgozni, nem ment. El is köszöntünk egymástól békében.

Tanult abból, hogy mi az, ami neki fontos, és utána már nem tágított. Ösztöndíjjal még elment pár évet kutatni, majd egy angliai egyetemre tanítani, de közben is, amíg a doktoriját csinálta, nagyon sokszor sok hónapot volt Afrika legvadabb törzsei között.

Szóval fontos tudni, hogy Neked mit jelent a jobb munka. Pontosan mit jelent.


TÖBB PÉNZT SZERETNÉL?

Rendben.

Mennyivel többet? Kiszámoltad már? Mit jelent Neked a több? Öt forinttal, vagy ötvenezerrel? Havonta, vagy évente? És mikorra? Nem mindegy, hogy 5 éven, vagy 3 hónapon belül szeretnél eljutni egy adott szintre. Ugyanis ez határozza meg, hogy mi legyen a stratégiád.

Mit gondolsz, hogyan lesz több? Egy munkából, vagy nyitott vagy arra is, hogy többféle munkából jöjjön össze a havi bevételed? Esetleg a vállalkozás is szóba jöhet? Mennyivel lennél nagyon boldog, és mennyi az, amennyinél nem lehet kevesebb?

Lehet, hogy másképp kell tervezned, lehet, hogy másképp kell értékesítened, lehet, hogy másképp kell alkudnod, és lehet az is, hogy másik munkát kell keresned. Mindenkinek más lehetőségei vannak, de érdemes tisztázni, hogy mi az, ami Neked megfelelő eredmény lenne.

Azt is gondold át, hogy csak a pénz miatt jelentkeznél-e el egy adott céghez dolgozni? Mennyire leszel hiteles, és meggyőző egy olyan interjún, ahol a munka nem érdekel, csak az, hogy fizetésed legyen?

Vannak ám munkaadók, akik észreveszik. Egyszer egy ügyféllel innen kezdtük el a közös munkát. Már hónapok óta munka nélkül volt, középvezetői pozícióból építették le sok év munkaviszony után.

Több interjúra ment el, de sehonnan nem kapott ajánlatot.

Felfigyeltem arra, hogy milyen kiábrándultan és haraggal beszél arról a világról, ahol korábban dolgozott, és ahova továbbra is jelentkezett. Mivel nem csak az számít, amit elmondunk, hanem az is, ahogy és közben az egész testünk is árulkodik, nehéz lett volna meggyőznie a munkaadót, hogy ő lesz a legjobb jelölt. Ügyfelemnek azon a ponton egyetlen célja az volt, hogy pénzt keressen. Kiégett a korábbi munkában, ezért nem tudta magát eladni, hisz nem volt energia és lelkesedés abban, ahogy kommunikált.

Úgyhogy átértékeltük azt, hogy NEKI mi fontos. Tisztáztuk, hogy milyen munkaminőséget, körülményeket és értékrendet keres. Így rövid időn belül először szabadúszóként, majd az egyik megbízón keresztül lett állandó munkája. És megkapta azt a fizetést is, amit kért. De ehhez újra kellett definiálnunk nagyon sok mindent. Ezt a történetet és még pár trükköt itt olvashatod el.

Sok ügyféltől hallom, hogy „Vajon én megfelelek-e ennek a cégnek?” De sosem hallom azt, hogy vajon a cég megfelel-e nekik. Ha tudod, hogy mi az az érték, amit képviselsz, és amit létrehozol a munkád által, akkor könnyebb megtalálni azt a közeget, ahol valóban értékelni fogják azt, aki vagy.

Te mi alapján választasz?


TÖBB IDŐT SZERETNÉL MAGADRA, A CSALÁDODRA, A HOBBIKRA?

Már biztos sejted, hogy mit fogok kérdezni. Szóval mennyivel többet? Naponta 10 percet, vagy több órát, vagy hetente többet? Nem mindegy, hogy mennyi az annyi. Vagy igazából nem többet, csak rugalmasabban szeretnél dolgozni? Esetleg 1-2 napot otthonról dolgoznál? Vagy lenne olyan feladat, amit szívesen leadnál, és helyette csinálnál mást? Mi fontos Neked?

Lehet, hogy meg kell tanulnod jobban delegálni. Lehet, hogy meg kell tanulnod elfogadni, hogy más nem biztos, hogy pont úgy csinálja meg a dolgokat, mint ahogy Te tennéd, de csak így szabadulhat fel időd. Ha mindig minden feladatot kontrolálni akarsz, akkor az operatív dolgokra lesz csak időd, és sosem lesz elég időd a stratégiára, a nagyobb kép rajzolgatására.

Nézd meg, hogy hol mennek el értékes perceid, óráid. Van-e olyan, amivel tudnál időt spórolni? A napi meetingeken? Akkor javasolj más meeting stílust a vezetőknek. Lehet, hogy értékelik, ha kezdeményezőbb vagy. Ha olyan a munkahelyed, ahol elvárják, hogy ott ülj 9-től 5-ig, függetlenül attól, hogy Te már 3-ra végzel a munkáddal, akkor lehet, hogy rugalmasabb időbeosztású munkát kell keresned.

Szóval mit szeretnél pontosan?

És mit szeretnél, miről szóljon a 2015-ös éved? Miben szeretnél változást? Ha megvan, akkor pontosítsd. Kezd el részekre bontani, és ha úgy gondolod, kérj segítséget. Akár tőlem is.

Nagyon köszönöm, hogy ezt a bejegyzést is elolvastad, és remélem tetszett annyira, hogy megoszd másokkal.

Ahonnan letölthető az Álommunka Projekt útmutató: www.kalangu.net. Facebookon itt találsz meg: https://www.facebook.com/KalanguCoaching. E-mailben pedig itt: evat@kalangu.net.

Szép napokat!

Éva

Megszakítás