Skip to content

Még tavasszal, készítettem a gépemen egy biztonsági mentést, és így került elő az a dokumentum, amin azóta is mosolygok.

2000 márciusában egy spontán beszélgetés kapcsán egyszer csak tulajdonosa és ügyvezetője lettem egy utazási irodának, amit két másik társammal alapítottunk.

Egy álmom vált valóra. (Erről ITT olvashatsz).

Februárban többször egyeztettünk, és a társaim megkértek, hogy az üzleti terv részeként írjak arról, hogy mi a cég jövőképe és küldetése.

Először fogalmam sem volt, hogy ez mire jó, hisz még sose írtam ilyet. Nem jártam előtte ügyvezető suliba.

Végül aztán leültem, és elkezdtem írni. Jöttek a gondolatok, és én csak írtam. Amikor befejeztem az írást, akkor estem csak igazán kétségbe, mert fogalmam sem volt, hogy ebből hogy lesz valóság.

Jó, hogy álmodozok, de egy nulláról induló cégnél az én álmaim nagyon extravagáns álmok voltak. Körülöttem az okosok mondták, hogy kezdjünk viszonteladással, hogy ne akarjunk egyedi terméket, mert azt úgysem lehet eladni, és hogy adjunk el olcsó utakat.

Az én papíromon viszont teljesen más szerepelt.

Egyedi termékeket akartam, kicsi, barátságos irodát, magas színvonalú kiszolgálást, és személyre szabott utaztatást, hogy minden utas azt kapja, ami NEKI a legideálisabb.

Mivel induló cégként nehéz volt bekerülni a versenybe, leírtam, hogy mi attól leszünk mások, hogy nagyon stabil és megbízható nemzetközi partneri hátterünk van, hogy magasan képzett világlátott kollégáim lesznek, és lesz egy olyan valami az árualapban, amit senki más nem kínál.

Ezekből egyedül a partneri háttér volt meg, a másik kettőre viszont még ötletem sem volt.

Most tavasszal, amikor megtaláltam ezt az írást, 15 év elteltével, rájöttem, hogy az utazási iroda pont olyan lett, mint amilyennek megálmodtam.

Hihetetlenül izgalmas utakat szerveztünk a világ számos pontjára. Szinte minden út más volt: motoros túrák baráti társaságoknak, hajós konferenciák, csapatépítés az Északi Sarkkörön és még ezer más utazás.

Mire megnyitottunk lett egy olyan termékünk is, ami akkor még senki másnak nem volt Magyarországon, és onnantól kezdve megnőtt az ismertségünk. (Erről pedig ITT olvashatsz).

Mai fejjel már tudom, hogy mire volt jó ez az álmodozás.

Azzal, hogy az álmaimat vetettem papírra, és nem azt, amit a racionális hangok mondtak, feketén fehéren látszott, hogy mi lesz a vágyott irány. Mivel élvezni akartam magát a munkát, tudtam, hogy ezek azok a dolgok, amelyek mellett el tudom magam kötelezni, és ami mögé minden tudásommal és energiámmal be tudok állni. Azt már korábbról tudtam, hogy az unalmas és monoton munka milyen rossz hatással van a teljesítményemre.

Ma már tudom, hogy az álmodozás a tervezés első lépése.

Amikor már körvonalazódott, hogy mi az, ami felé indulnék, akkor elkezdtek megjelenni a megoldások is: jöttek a világlátott kollégák, rátaláltam az egyedi termékünkre, és összeállt a kép, hogy hogy fogunk dolgozni.

A Gestalt módszer szerint, amit én is használok a coaching folyamatokban, a tevékenységeink azonos ciklusok mentén szerveződnek. Anélkül, hogy túlszakmáznám ezt a bejegyzést, fontos tudnunk, hogy minek köszönhetően valósítunk meg dolgokat.

A ciklus állomásai egy egyszerű példán keresztül:

ÉRZÉKELÉS – észreveszek magamon egy hiányérzetet, de még nem tudom, hogy pontosan mi az. Csak azt érzem, hogy valamire szükségem lenne, hogy jól érezzem magam.

TUDATOSÍTÁS – ha elkezdek figyelni, akkor valószínűleg észreveszem, hogy korog a gyomrom. Ha kimondom azt, hogy „éhes vagyok”, akkor tudatosítottam, hogy mire van szükségem.

Egy ilyen kérdésben, ez viszonylag egyszerű, de akkor, amikor ettől bonyolultabb szükségletekről van szó, a tudatosítás nem ennyire egyértelmű. Pedig ez a lépés hajtja a ciklust, e nélkül nincs cselekvés. Vagy van, de az félremegy. Olyankor futjuk a fölösleges köröket.

ENERGIA – amikor már tudom, hogy mire van szükségem, akkor létrejön az az energia, amire szükség van ahhoz, hogy felálljak és odamenjek a hűtőhöz.

AKCIÓ – cselekszem, vagyis keresek valami ennivalót.

KAPCSOLAT – az a része a ciklusnak, amikor kielégítem a szükségletem és valami megváltozik. Ha éhes vagyok, akkor megeszem az ételt.

LEZÁRÁS – amikor már nem vagyok éhes, akkor már nem korog a gyomrom és ettől jól vagyok. Nem eszem tovább.

VISSZAVONULÁS – Nem kezdek el újra enni, hanem hagyok időt az emésztésre.

A mindennapi tevékenységeinkben sokszor ez a legnehezebb, például amikor egyik feladatból rohanunk a másikba. Nem állunk meg, nem hagyunk szünetet a következő előtt, nem dolgozzuk fel, hogy mi történt, hanem hajtjuk a következő ciklust. Pedig így nem tud megjelenni a ciklus egyik legértékesebb része, ami a következő.

TERMÉKENY ÜRESSÉG – a ciklusnak azon része, amikor nem történik semmi. Nincs szükséglet és nincs akció. Az egészséges rendszerben két ciklus között mindig létrejön a Termékeny Üresség (erről ITT olvashatsz), hisz csak onnan tud elindulni a következő. Ez a semmi van valaminek a vége és valami újnak a kezdete között. Itt jön létre a kreativitás.

GestaltCiklusAkkor, amikor elkezdünk egy munkafolyamatot, nem mindegy, hogy milyen energiával kezdünk neki. Csak úgy, hogy valami legyen, esetleg valakinek megfeleljünk, vagy úgy, hogy valami olyat valósítsunk meg, ami nagyon fontos nekünk.

Az én példámnál maradva, azt már tudtam magamról, hogy a monoton és unalmas munkától elfáradok, és rövid idő múlva már nagy erőfeszítésre lesz szükségem a legegyszerűbb feladatok elvégzéséhez is. Ezért, amikor a saját cégemben el kellett döntenem, hogy merre induljunk, nem volt kérdés, hogy azt az irányt választom, amiben magas hatékonysággal, tartós elköteleződéssel tudok dolgozni, és ami nekem is élvezetes.

Szerinted Neked mi adja meg azt az elegendő energiát, ami szükséges egy munka sikeres befejezéséhez, egy cég vezetéséhez, egy nehéz projekt megvalósításához?

Mi fog segíteni abban, hogy a legnehezebb körülmények között is végigcsináld?

Az, ami unalmas, vagy az, ami inspirál?

Persze, van olyan, hogy közben olyat is elvégzünk, ami nem annyira klassz, de valamiért szükséges. A lényeg az arányokon van. Ha már eleve olyan célt tűzöl ki, ami nem motivál, és ami mögött nem tudsz igazán elköteleződni, akkor mekkora esélyed lesz arra, hogy elérd?

Ernest Hemingway azt mondta, hogy: „Jó, ha van egy cél, ami felé tarthatsz, de a legvégén úgyis az út maga számít.”

Sokan küzdenek azzal az ügyfeleim közül, hogy merjenek-e valamibe belevágni, valami nagy tervet megálmodni, valami számukra fontos dologra egyáltalán vágyni.

Nem fogom senkinek sem azt tanácsolni, hogy vágjon bele azonnal. És nem fogom azt sem mondani, hogy ne.

Mindössze arra bíztatlak, hogy Te is írd le, hogy hogy szeretnéd, hogy kinézzen az életed, vagy a munkád. Abból még nagy baj nem lehet. Nem csak cégeknek fontos, hogy legyen jövőképük, hanem Neked is a saját életedre vonatkozóan.

Sokan szokták megkérdezni tőlem, hogy hogy csinálom azt, hogy dolgozom, és közben járom a világot?

Erre hosszabb válaszom is van, de röviden:

 

–  Kértem segítséget. Már régebben is, és most is, ha azt szeretném, hogy belátható időn belül tudjam a legfontosabb céljaimhoz a megfelelő lépéseket megtenni, akkor dolgozik velem coach. Egyedül túl sok idő, és túl sok energia menne el.

–  Részt vettem olyan tréningeken, ahol megtanultam, hogy milyen business modellt állítsak össze egy olyan vállalkozáshoz, ami mellett tudok utazni.

–  Kipróbálok dolgokat. Ha valami nem jó, vagy nem működik, akkor elhagyom, vagy módosítom.

–  Sokat beszélgetek idegenekkel, ami engem végtelenül inspirál. Ha Te is szeretnél többet tudni arról, hogy hogyan lehet idegenekkel tartalmas beszélgetéseket folytatni, akkor gyere el a Hi Time Café következő eseményére. Az elsőt november 19.-én tartottuk meg, és a korábbi résztvevők már nagyon várják a következőt. ITT találsz arról infókat, hogy mi volt az első program. A következő alkalommal arról fogunk beszélgetni, hogy milyen történetet érdemes magadról elmesélni ahhoz, hogy felfigyeljenek Rád.

És íme, egy ajándék a Mikulástól!

ITT tudod letölteni. Próbáld ki, hogy milyen az, amikor korlátok nélkül leírod, hogy milyen lenne az a munka, ami számodra a legideálisabb.

Ha tetszett ez az írás is, akkor kérlek, oszd meg másokkal. Facebook oldal: https://www.facebook.com/KalanguCoaching. Ahonnan letölthető az ingyenes Álommunka Projekt útmutató: www.kalangu.net.

Ha pedig kérdésed lenne, akkor az evat@kalangu.net címen fel tudod tenni.

Gazdag és vidám Mikulást kívánok Neked!

Éva

 Fotó: http://www.freeimages.com/photographer/maare6-53562

Megszakítás