Skip to content

5 ok, ami miatt nem lesz álommunkád

A valódi változás, a tartós változás, egy-egy lépésben történik.

Ruth Bader Ginsburg

Ismerősek az ilyen hirdetések ugye?

„A módszer, amitől milliomos leszel.”

„Fogyj le mozgás nélkül.”

„Ha ezt a fogkrémet használod, nem esik ki a fogad.”

Persze sokan rohannak befizetni, mert ezek az ajánlatok vonzó és egyszerűnek tűnő megoldásokat kínálnak. Még az is lehet, hogy igaz, amit ígérnek, de az majdnem mindig kiderül, hogy mégsem ennyire egyszerű az egész. Mert talán lehetsz rövid időn belül milliomos, de értened kell a tőzsdézéshez és jó, ha van már néhány milliód, amit befektetsz. Nem elég, ha beszeded a fogyókúrás kapszulát, de közben át kell alakítanod az étrendedet is. Vagy, ahogy a fogorvosom mondta, remek, ha használnod a fogkrémet, de ez nem helyettesíti a rendszeres kontrollt, és a fogorvosi kezeléseket.

Ha azonban ezek lennének a hirdetések főcímében, akkor kevesebben vennék meg.

Mert sokszor az igazság nem elég vonzó.

Utazásszervező koromban bejött az irodába egy jól szituáltnak látszó pár. Rövid időn belül el akartak utazni a Seychelles szigetekre, valami luxusszállodába, két hétre.

Ők voltak az ideális ügyfelek: messze akartak utazni, sok pénzt akartak elkölteni, és azonnal akartak indulni.

Ott ültek előttem, és várták, hogy készítsek nekik egy ajánlatot. E helyett ennyit mondtam:

„Biztos, hogy oda akarnak menni? Nagyon szívesen megszervezem Önöknek ezt az utat, de azt tudniuk kell, hogy ebben az időszakban gyakori a 130 km-es szél, és nagy esély van napokig tartó esőzésre is. ”

Nem tetszett nekik a válaszom. Nem erre számítottak. Meg is mondták, hogy nem hisznek nekem, mert a barátaik jártak már ott ilyenkor, és tökéletes idő volt.

Persze féltem, hogy elmennek egy épeszű utazásszervezőhöz, aki olyan válaszokat ad nekik, amilyeneket szerettek volna hallani. Valamiért szerencsére mégis maradtak, és elutaztak máshova, és később is nálunk intézték az utazásaikat.

Akkoriban nagyon nehéz helyzetben volt az idegenforgalom a szeptember 11.-i támadások miatt, és nagy szükség volt az ilyen utasokra.

Ennek ellenére nem tudtam nem azt mondani, ami van.

Akkor sem, ha tudtam, hogy a szépítés nélküli információ miatt esetleg elveszthetem őket, mert nem azt a választ akarják hallani.

Úgyhogy sokszor leszek mérges, amikor olyan hirdetéseket látok, amik nem készítik fel az érdeklődőket a valóságra.

Ez igaz akkor is, amikor az kerül szóba, hogy mi kell az ideális munka megtalálásához.

Sok ügyfelem szeretne jobb állást, vagy valamilyen teljesen más munkát, esetleg már építik a saját álomvállalkozásukat, és szeretnének nagyon gyors megoldást. Ez érthető. Azonban már a folyamat elején elmondom, hogy:

  • Nem fog egy óra alatt csoda történni.
  • Nem mondom meg a tutit.
  • Nem az az első és legfontosabb kérdés, hogy mi van az önéletrajzban.
  • Nem azt definiáljuk először, hogy mi legyen az új munkahely vagy a munkakör neve, hanem kutatunk az után, hogy mit is szeretne igazán, és milyen erősségekkel, készségekkel rendelkezik.
  • Sőt, bármi, amit én hozzá tudok tenni a folyamathoz, csak akkor lesz eredményes, ha elkötelezik magukat a folyamat mellett, ha beleteszik a tőlük telhető legtöbbet és komolyan veszik saját magukat.

Nincs csodapirulám. Annak idején az én coachom is mindig azt mondta, amikor könyörögtem valami gyors megoldásért, hogy nincsenek quick-fixek. És ettől nem tágított soha, ahogy én sem.

Amim viszont van, az az őszinte kíváncsiságom és a figyelmem, társítva ezzel a fantasztikus módszerrel, ami segít tudatosítani mindazt, ami fontos. Ezen kívül pedig egy nagyon mély hitem, hogy mindenkinek a tehetsége és a szenvedélye mentén érdemes munkát végeznie, mert akkor lesz sikeres és boldog. És sok sikeres és boldog emberből lesz egészséges és jobb társadalom.

Az eredményes váltás legtöbbször egy apró lépésekből álló hosszabb folyamat, ami komoly elkötelezettséggel jár.

Akik belekezdenek, sokszor az alábbi bakik miatt nem érik el a vágyott célt:


NEM TUDNAK ELEGET SAJÁT MAGUKRÓL
– Amikor az ügyfelem arról mesél, hogy HR-es volt egy nagyvállalatnál, és hogy a GYES után szívesen menne vissza, a férje is ebben támogatja, de a szeme csak akkor kezd el csillogni, amikor szóba kerül az a pici cég, korábban kozmetikumokat készítettek, akkor sejtem, hogy nem jó helyen keresgélünk.

Ahogy az az ügyfél sem, akinek a legfontosabb a családja, az önmegvalósítás és az elismerés, és közben egy olyan munkahelyen dolgozik, ahol folyamatosan túlórázik, nem értékelik a munkáját és nagyon kevés önállósága van a napi feladatok elvégzésében.

Sokan vállaltak el egy jónak hangzó munkát, mert ez volt a logikus döntés a karrierjük ranglétráján, vagy valamilyen szükséghelyzet miatt (költözés, párkapcsolat, leépítés), elfogadták a legközelebbi lehetőséget. Ez rendben van. De amikor még sok év múltán is ugyanott vannak, úgy, hogy nem érzik jól magukat, akkor az már nincs annyira rendben.

Legtöbben azért nem szeretik a munkájukat, mert egyrészt nem a saját prioritásaik, értékrendjük szerint dolgoznak, másrészt nincsenek tisztában a saját erősségeikkel, és olyan szerepben próbálnak helytállni, ami egyáltalán nem nekik való. 

Ezért muszáj kiderítened, hogy mi az, ami fontos Neked? Miért pont ez? Szerinted miben vagy tehetséges? Mikor élvezed azt, amit csinálsz? Mikor voltál a legsikeresebb?

Egy korábbi cikkben van egy rövid gyakorlat, amellyel megtudhatod, hogy Neked milyen ALAPÉRTÉKEK  a legfontosabbak. Érdemes pár percet eltölteni ezzel.


NEM TUDNAK ELEGET A VÁGYOTT MUNKÁRÓL –
épp pár napja találkoztam egy régi, kedves beosztottammal, aki eredetileg antropológus. Imádta a kalandos utazásokat, okos, jó humorú, sokat tudott a világról, és mindenképp utazási irodában akart dolgozni.

Nagyon szerettem vele dolgozni, de fél év múlva jelezte, hogy neki nem megy az egy helyben ülés, és nem való neki az irodai munka. Korábban sok terepmunkája volt, és őt ez éltette. Úgyhogy szépen elváltunk egymástól. Azóta már több külföldi egyetemen tanított, írt pár könyvet, és továbbra sem végez irodai munkát.

Sokan nem járnak utána, hogy pontosan miről szól az a munka, amire pályáznak, és hogy ez mennyire passzol a saját habitusukhoz, karakterükhöz. Érdemes minél több részletet kideríteni az adott munkáról, hogy az mennyire Neked való hosszú távon. Esetleg utánanézhetsz, hogy lehet-e az ideálisnak vélt cégnél önkéntes munkát végezni.

Ugyanez igaz egy saját vállalkozásra is: mennyire vagy tisztában azzal, hogy hogy néz ki maga a munka, vagy azzal, hogy mennyire más teljesen szabadon dolgozni, ahol minden keretet Neked kell kitalálnod?

NEM KÉRNEK SEGÍTSÉGET IDŐBEN, MAJD HIRTELEN DÖNTENEK, VAGY MEGVÁRJÁK, HOGY DÖNTSENEK HELYETTÜK – sokan már olyan régóta utálják azt, amit csinálnak, hogy elveszítik minden kapcsolatukat saját igényeikkel, vágyaikkal, értékeikkel. Már semmi másra nem vágynak, csak arra, hogy máshol legyenek.

Ezért, sokszor válogatás nélkül ugranak bele egy új munkába, legyen az egy multinál, vagy egy saját vállalkozásban. Hirtelen döntenek, és azt hiszik, hogy maga a váltás hozza meg a sikert. Nem kérnek segítséget, hogy jobban átgondolják mire is van szükségük igazán. Így aztán újra és újra ugyanazt a történetet járják végig, hasonló helyzetekbe kerülnek, közben pedig egyre fáradtabbak és reményvesztettebbek lesznek.

Néhány ilyen után pedig már sokkal nehezebb felállni.

Ezért nem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy ne várd meg, amíg kiégsz, beteg leszel, vagy annyira elfáradsz a jelenlegi munkádban, hogy már csak menekülni lesz kedved. Kezdd el már akkor átgondolni az opcióidat, és KÉRJ SEGÍTSÉGET azonnal, amikor észrevetted az első jelét annak, hogy nem a számodra ideális munkát végzed.

NEM FORDÍTANAK ELÉG IDŐT (ÉS PÉNZT) A VÁLTÁSRA – azok, akiknek nem sikerül a váltás, és csalódottan feladják, nem vették figyelembe az elején, hogy ez mennyi időbe telhet. Nem megy egyik hétről a másikra, és sokszor pár hónap sem elég. Idő mire kideríted, hogy Neked mi fontos, és hogy ehhez milyen munkakörök passzolnak. Lehet, hogy valamit tanulnod kell hozzá, egy új nyelvet, vagy egy új részét egy szakmának, ahhoz pedig mind idő, mind pénzbefektetést igényel.

De ha működő módszerekkel keresed a megoldást, akkor menni fog.

Nekem, annak idején két évembe telt, hogy kitaláljam, hogy 28 év idegenforgalom után mit akarok. Utána kezdtem csak el képzésekre járni, hogy aztán coachként tudjak dolgozni.

Ezt átmeneti időszaknak hívják, amihez kell egy jó terv.

NINCS TERVÜK – Egy jó terv sokkal könnyebbé teheti az átmenetet. A tervben szerepet kell kapnia annak, hogy merre mennél, és hogy ehhez milyen erőforrásaid vannak. Pont ugyanúgy, ahogy egy utazást is megtervezel.

Van-e elég pénzed arra, hogy esetleg megállj és ne dolgozz egy ideig? Ha nincs, akkor még milyen lehetőségeid vannak?

Vannak olyan ügyfeleim, akik még ott dolgoznak, ahonnan szeretnének eljönni, de már készül a tervük, hogy merre mennének tovább. Ez azt jelenti, hogy a munkájuk mellett fektetnek plusz energiát, időt és pénzt abba, hogy közösen átgondoljuk, mit szeretnének, milyen lehetőségeik vannak, és hogy milyen stratégia mentén tudnak sikeresen váltani.

Nemzetközi adatok alapján a munkavállalók 70%-a vágyik örömtelibb munkára, melyet kellő motivációval és hatékonysággal tudnak végezni.

Ha tetszett ez az írás, akkor köszönöm, ha megosztod barátaiddal, ismerőseiddel.

Most pedig meghívlak egy BESZÉLGETÉSRE  elkötelezettség és kockázat nélkül, hátha tudok olyan kérdezni már egy 30 perces ingyenes online konzultáció alatt is, ami előrevisz, vagy segít eldönteni, hogy a coaching mennyire lenne hasznos abban a kihívásban, amire szeretnél megoldást találni. 

Te mit gondolsz erről az 5 pontról?

Ha segítségre van szükséged, hogy átgondoljunk egy számodra új stratégiát, akkor keress bátran. ITT

Megszakítás