Skip to content

A munkaundor egyik oka

Ha tisztában vagy az alapértékeiddel, könnyebbé válik a döntéshozatal.

Roy E. Disney

Tudom, sok oka lehet annak, hogy megutáljuk a munkánkat. Túl sok a túlóra, kibírhatatlan a főnök, kevés a fizetés, bénák a kollégák, és még sorolhatnám.

De van egy ok, ami kevésbé ismert.

Amikor alkalmazott voltam egy utazási irodánál, és elindítottunk egy új desztinációt, akkor én ott szárnyaltam. Kitaláltam és összeállítottam a kínálatot, tárgyaltam szállodaigazgatókkal, program bemutatókat tartottam utazási irodai vezetőknek, hogy kedvet csináljak nekik az árualapunk értékesítéséhez.

Szerelmes voltam a munkámba.

Aztán pár év alatt beindult az új desztináció, és nem kellett újítani semmin. Ment minden a maga útján. Minden évben szinte ugyanaz a tartalom, ugyanazok a szállodák, ugyanazok a feladatok. Listákat gyártottam, és adminisztráltam. Kreatív munkám alig volt, mert addigra a cég nagyobb lett, és másik részleghez kerültek ezek a projektek.

Nagyon szenvedtem. Dögunalom volt ez a munka, és folyamatosan azt éreztem, hogy elvesztegetem a tudásomat. Nekem sokkal nagyobb erősségem a meggyőzés, az új dolgok kitalálása, és a kapcsolatépítés.

Úgyhogy jeleztem a főnöknek, hogy szerintem pazarlás, hogy velem csináltatja meg ezeket a táblázatokat, mert ehhez nem kell az én tudásom. Sokkal jobban járna mindenki, ha én azzal tölthetném az időm nagy részét, amiben a legerősebb vagyok.

Sajnos nem változott semmi, én egyre kevésbé szerettem ezt a munkát. Idővel áthelyeztek egy másik részlegbe, ahol már semmi nem maradt a korábbi szárnyalásból, úgyhogy felmondtam.

Sokszor az derül ki, hogy azért nem érezzük jól magunkat egy munkahelyen, vagy munkában, mert nem esik egybe a saját értékrendünkkel, prioritásainkkal.

Amikor azt mondja az ügyfelem, hogy neki a legfontosabb a család, az önmegvalósítás és az elismerés, és egy olyan munkahelyen dolgozik, ahol folyamatosan túlórázik, nem értékelik a munkáját és nagyon kevés önállósága van a napi feladatok elvégzésében, akkor biztosan nincs a helyén.

Egy másik, akinek nagyon fontos a tisztesség, attól szenved, hogy évek óta időre megcsinál minden feladatot, sőt túlórázik, hogy elkészüljön, de aztán nem kapja meg időben a fizetését. Tehát egy olyan környezetben van, ahol nem alapérték a tisztesség.

Megint egy másik akkor a leghatékonyabb, ha otthonról dolgozhat, mert nem kell naponta több órát utaznia a munkahelyére. Ettől sokkal nyugodtabb, és szívesebben csinálja meg az elvárt feladatokat, de a főnök mégsem engedi, hogy több napot legyen otthon. Ennek az ügyfélnek a nyugalom sokkal fontosabb, mint mondjuk a közösség.

Egy híres médiánál dolgozó ügyfelem azt mondja, hogy a főnök mindent kontrollálni akar, és ő egyre bizonytalanabb a saját tudásában, egyre többet hibáz, és nem érti miért. Az ő prioritásaiban tehát előrébb van az önállóság, mint a hírnév.

Érdekes, ugye?

Ha Neked fontos az őszinteség, akkor nem fogod magad jól érezni egy olyan munkahelyen, ahol blöffölnöd kell, vagy el kell ferdítened az igazságot. Ha fontos a minőség, akkor egyre feszültebb leszel ott, ahol a kollégák az ügyfél előtt vitatkoznak, és ezt a főnök szó nélkül hagyja.

Egyre több nemzetközi tanulmány mutat rá arra, hogy a munkahelyi elégedettség többek között azon múlik, hogy mennyire van összhangban az adott munkahely és a munka a saját alapértékeinkkel, illetve mennyire vagy képes a saját erősségeid mentén dolgozni. (Erről ITT olvashatsz).

Ha tisztában vagy azzal, hogy mik a saját alapértékeid, akkor jobban megérted majd, hogy mi hajt, mi inspirál, mi okoz örömöt, és miből szeretnél még többet. Amikor az életed és az életmódodat az alapértékeid köré építed, akkor mind a munkád és a magánéleted sokkal kielégítőbb és jelentőségteljesebb lesz.

Ezek az értékek, prioritások az évek során változhatnak, és mélyülnek, ahogy egyre jobban megértjük magunkat. Változhatnak élethelyzettől függően is.

Szeretnéd megtudni, hogy neked milyen értékek fontosak?

Akkor töltsd le a mellékelt ALAPÉRTÉKEK ÉS PRIORITÁSOK listát, és menj végig a gyakorlaton.

Az egyik ügyfelemnek, aki már 8 hónapja volt munkanélküli és nagyon aggódott, hogy a tartós bevételkiesés miatt veszélybe kerül három gyermeke taníttatása, első 3 alapértékként a BIZTONSÁG, CSAPATMUNKA és HITELESSÉG értékeket választotta.

Miután ezek mentén csináltunk egy tervet, hogy kikkel érdemes találkoznia, és milyen típusú cégek jöhetnek szóba, talált is olyan munkát ahol az anyagi elismerés az volt, amire vágyott (BIZTONSÁG), jó a csapat és olyan munkaköre lett, amihez nagyon értett, ezért hitelesnek érezte magát. Lehet, hogy a munkának vannak olyan körülményei, amelyek nem a legideálisabbak, de arra az időszakra, hogy a biztonságérzete visszaálljon, ez a munka tökéletes.

Ha megcsináltad ezt a rövid gyakorlatot, akkor reményeim szerint több ötleted lesz arra, hogy milyen munkakörnyezetben éreznéd jól magad.

Ha pedig még egy lépéssel tovább mennél, akkor BESZÉLGESSÜNK arról, hogy hogyan tudnálak támogatni abban, hogy te is a saját értékeid mentén tudj dolgozni.  

Gyertek, várlak!

Ha segítségre van szükséged, hogy átgondoljunk egy számodra új stratégiát, akkor keress bátran. ITT

Megszakítás