Skip to content

Mit ünnepelsz a munkádban?

Ne felejtsd el megünnepelni a mérföldköveket, miközben felkészülsz az előtted álló útra.

Nelson Mandela

1886-ban, azon a bizonyos véres összecsapásokkal teli májusi napon, amikor chicagói munkások a 10-14 órás munkaidő 8 órára való csökkentését követelték tüntetések és sztrájkok révén, még nem tudhatták, hogy mára már sokunknak természetes lesz a 8 órás munkanap, sőt vannak országok, ahol még ettől is kevesebb órát ír elő a törvény.  

Tegnap, május 1.-én volt a Munka Ünnepe. Angolul Labour Day, vagy Workers’ Day, vagyis a munka, a munkások napja, ami a munkáról szól, de közben mégis egy nemzetközi ünnepnap. Ezzel egyidőben pedig a tavasz ünnepe is, szóval egy nap, ami így vagy úgy, de ünnep.

A Gallup egyik nemzetközi mérése azt mutatja, hogy a munkavállalók 87%-a nem elkötelezett a munkája iránt. Ez azt jelenti, hogy jó esetben ugyan elvégzik a munkájukat, de kevés örömöt és motivációt találnak benne. Ezen belül pedig nagy százalékuk aktívan mást csinál munkaidő alatt.

Ez biztosan nem tesz jót az eredményességnek és a hatékonyságnak.

Most nem akarok belemenni a kutatás részleteibe, ahol szó van arról is, hogy már bizonyított, hogy ez a fajta munkakedv negatív hatással van az eredményességre, de nekem logikusnak tűnik, hogyha ennyi ember nem elkötelezett a munkája iránt, akkor ez azt is jelentheti, hogy nem elsősorban a munkahely megléte motiválja a dolgozókat a jobb teljesítményre. Ettől úgy tűnik jóval több kell.

Egy ideje követem az Ausztrál Mesterszakács sorozatot a tévében. Az egyik részben, néhány versenyzőnek ugyanabból az alapanyagból kellett elkészítenie valami hihetetlenül bonyolult édességet, és az volt a tét, hogy a nyertes a következő körben hatalmas előnnyel indulhat.

Két srácot kezdtem el figyelni. Az egyik precízen kiszámolta, hogy mire hány perce lesz, és részletes tervet készített, hogy az idő végére kész legyen mindennel. Higgadtan, mérnöki pontossággal mérte ki a hozzávalókat, betű szerint követte a receptet, és gyorsított tempóban tette a dolgát. Látszott rajta, hogy nem akar kockáztatni.

A másik srác, Ben, ezzel szemben láthatóan lassan dolgozott, és az sem zökkentette ki, hogy a csapattársai folyamatosan kiabálnak neki, hogy Ben, csináld már, nem lesz időd befejezni, mit csinálsz?

Ben meg se hallotta őket. Teljesen belemerült a sütésbe, se nem látott, se nem hallott. Az arcára kiült a derű, és amikor a chefek megkérdezték, hogy nem kellene-e sietnie, hogy nem aggódik-e az idő miatt, mert úgy tűnik túl kényelmesen teszi a dolgát, annyit válaszolt, hogy ne aggódjanak. Aztán tette tovább a dolgát, úgy ahogy addig.

Kívülről olyan volt, mint akit kicsit sem izgat, hogy befejezi-e a feladatot. Nem tervezgetett, csak csinálta és mosolygott. Láthatóan nagyon jól érezte magát.  

Szerintetek ki nyerte meg azt a kört? Aki precízen eltervezte, és görcsösen tartotta a tervet, vagy aki élvezte az egészet?

Hát persze, hogy Ben. Az ő süteménye sokkal finomabb lett, igazi mestermű.

Amikor nyert, azt mondta, hogy hallotta, hogy a többiek kiabálnak neki, de annyira élvezte ezt a feladatot, hogy semmi mást nem akart, csak csinálni, csinálni.

Még életében nem főzött ekkora élvezettel.

A munkám során sokat foglalkozunk azzal, hogy mitől lesz élvezetes egy munka, és keresem erre a kérdésre a választ a sajátom és mások munkájával kapcsolatban is.

A válasz persze nem egyszerű, és néhány alapvető hasonlóság mellett mindenkinek más miatt lehet örömteli a munkája.

Úgyhogy megálltam átgondolni, hogy én mit ünnepelhetek a munka ünnepén, és ezeket gyűjtöttem össze:

  • A szabadságomat – kialakíthatom ahogy dolgozom, akikkel dolgozom, eldönthetem milyen projektekben veszek részt, hogy amikor szabadnap van, dolgozom, és amikor munkanap van, pihenek. Nekem fontos ez a szabadság, és tudom, hogy másoknak más fontos. Van, akinek az, hogy legyen egy iroda, ahova bejárhat, és van, akinek kell, hogy legyen munkaidő, ami keretezi a napjait. És ez teljesen rendben van.
  • A legfontosabb értékeim mentén dolgozhatok – erről írtam régebben, a MUNKAUNDOR EGYIK OKA bejegyzésemben. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen értékeknek kell teljesülnie a munkánkban ahhoz, hogy közben a legjobb teljesítményt hozzuk ki magunkból. Ha például ellentétes a vállalat értékrendje a sajátunkkal, akkor előbb, utóbb nem fogjuk magunkat ott jól érezni.
  • Az erősségeim mentén dolgozhatok, ami azt jelenti, hogy sokat tudom azokat a készségeimet használni, amelyek nekem természetesek, és különösebb erőfeszítés nélkül működnek.
    Ha az erősségeinkre tudjuk alapozni a munkánkat, akkor több örömünk lesz benne, és könnyebben érhetünk el sikereket is. Ha valakinek például erőssége a kommunikáció, de mondjuk a munkája nagyrésze adatok összehasonlításából áll, akkor szenvedni fog ebben a munkakörben. Ehhez az kell, hogy tisztában legyünk a saját erősségeinkkel, és a munkahely is ezek figyelembevételével delegáljon feladatokat.
  • Vannak álmaim, kihívó céljaim, amik visznek előre, és az elmúlt években sok új eszközt tanultam, hogy esélyem legyen elérni őket. A coachingnak köszönhetően pedig megtanultam segítséget kérni. Erről írok a weboldalamról letölthető útmutatóban, amit szívesen elküldök Neked, ha még nem olvastad, vagy ha még nem kapod a hírlevelemet, akkor itt megtalálod: 7 LÉPÉS, AMI SEGÍT A TISZTÁNLÁTÁSBAN.
  • Értékesnek tartom a munkámat. Az AHA pillanatok, amiket látok egy-egy ülés alatt, vagy amikről hírt kapok több hónap elteltével, na azok a pillanatok mindennél inspirálóbbak. Az, hogy valaki új lehetőségeket talál a munkájában vagy a vállalkozásában, akkor amikor megreked, egyike a coaching számos pozitív hatásának.

Szóval sok mindent ünnepelhetek ma, akkor is, ha sokszor nehéz és kiszámíthatatlan a szabadúszó lét.  

A kapcsolatépítés és a jó beszélgetések is azon részei a munkámnak, amiket szintén nagyon élvezek, ezért szeretettel ajánlom figyelmedbe ezt a két izgalmas, személyes találkozós programot:

Mi az, amit Te is megünnepelhetsz a munkádban?
Milyen céljaid teljesülnek azzal ahogy és amit dolgozol?
Mi az, aminek minden nap tudsz örülni?

 

Ha segítségre van szükséged, hogy átgondoljunk egy számodra új stratégiát, akkor keress bátran. ITT

Megszakítás