Skip to content

Mi lett volna, ha Martin Luther King Jr. 1963. augusztus 28.-án elhíresült beszéde úgy kezdődött volna, hogy „azt szeretném, hogy….”, vagy esetleg azt mondta volna, hogy „Azt tartom reálisnak, hogy…..”? Ezek helyett azt mondta, hogy „Van egy álmom: egy napon felkel majd ez a nemzet, és megéli, mit jelent valójában az, ami a hitvallásában áll”. 1963-ban, amikor az Egyesült Államokban a fajgyűlölet és a bőrszín szerinti megkülönböztetés törvényes volt, Martin Luther King Jr. 250.000 ember előtt kimondta a kimondhatatlant. Ez a szónoklat a világ egyik legismertebb és legfontosabb beszédévé vált akkor, amikor még senki nem hitte, hogy valaha is állhat Amerika élén fekete elnök.

Ez nem éppen Karácsonyi téma tudom. Vagy talán mégis?

Karácsony. Csengőszóra láthatatlanul elsuhanó angyalok, Jézuskának írt kívánságok, álomban megelevenedő diótörők – minden csupa varázslat és csoda ilyenkor. Talán már nem hiszel a varázslatban, de talán egy picit mégis magával ragad ez a hangulat, amikor az utolsó ajándékok után rohansz be egy boltba, vagy éppen a karácsonyfát faragod a talpába.

Ma arról fogok írni, hogy van egy olyan módszertan a coachingban, amelyben nagy hangsúlyt kapnak az álmok, a kihívások. Akik engem ismernek, tudják, hogy ez egy nekem való módszer. A módszer kitalálója, John Blakey, a hagyományos coaching elvek alapjait kérdőjelezte meg, sokkolva ezzel a szakma nagy részét. A hagyományos coaching elvek szerint a coach nem irányíthatja a folyamatot, az ügyfél által kitűzött célt feltétel nélkül támogatja, és a kapcsolatot harmónia és egyetértés jellemzi. A célkitűzésekhez pedig a legelterjedtebb modell egy ún. SMART modell, azaz specifikus, mérhető, elérhető, releváns, és időkerettel ellátott célokat kell kitűzni. Semmi kihívás, konfrontáció vagy álmodozás.

De vajon ezek az elvek szolgálják-e legjobban az álmok megvalósulását?

Akkor leszel-e a legmotiváltabb a változásra, ha biztonságos, könnyen elérhető célokat tűzöl ki?

Olvass tovább… Már nincs sok hátra….

Blakey szerint olyan célkitűzések kellenek, amelyek bevonják a jobb agyféltekének a bátorsághoz, a szenvedélyességhez, inspirációhoz és a változáshoz tartozó funkcióit. A SMART célok bevonják az elmét, de a szívet, a szenvedélyt nem.

Martin Luther King jr. esetében ez a SMART cél talán úgy hangzott volna, hogy engedjenek be fekete embereket is Atlanta tíz, csak fehérek által látogatható éttermébe, és ez valósuljon meg három éven belül.

Az ő álma azonban nem ez volt. Hanem valami sokkal, SOKKAL nagyobb. Az eredményt pedig mindannyian ismerjük.

Itt a Karácsony. Tele van a levegő varázslattal, ki nem mondott álmokkal.

Sok évvel ezelőtt volt már olyan álmom, ami annyira irreális volt, hogy soha senkinek nem mondtam el. Igazából csak egy nagyon mélyen motoszkáló gondolat volt. Ezért annak az évnek a Karácsonyán biztosan nem tudhattam, hogy 3 hónap múlva megvalósul. Aztán úgy alakult, hogy pár héttel az ünnepek után azt találtam mondani valakinek, amikor állás nélkül voltam, és munkát kerestem, hogy „Egyszer majd lesz egy saját utazási irodám, ahol úgy utaztatok, olyan értékrend és stílus szerint, ahogy én akarok”. Nem volt se pénzem hozzá, se ötletem, hogy honnan lenne. Akkor mondtam fel egy olyan munkahelyről, ahol már nagyon régen nem szerettem a munkámat. Pár hét múlva ez a valaki felhívott, hogy csinálnának velem egy közös céget, amihez ők adnák a tőkét, én pedig a tudást.

Hihetetlen ugye?

Megengeded magadnak, hogy álmodj Te is egyet? Mit veszíthetsz?

Álmodj – a kihívásom most az, hogy merj álmodni, felejts el minden megszorítást, ami visszatarthat a jelen pillanatban, és azt mondd ki, ami Neked az ideális helyzetet jelentené. Milyen lenne a Te személyre szabott Álommunkád? Több időt szeretnél magadnak? Vagy nagyobb szabadságot? Értelmesebb feladatot? Írj össze mindent, ami eszedbe jut.

Oszd meg – kinek mondanád el szívesen? Ha valamilyen támogató közegnek mondod el, például egy coachnak, akkor a felelősségvállalás, a számon kérhetőség miatt máris közelebb kerülhetsz a célodhoz. Ha van kedved, oszd meg velem.

Kezdd el – Nem kell tudnod, hogy hogyan lesz a merész tervből valóság, de meg kell tenned az első lépést. Az első lépés mindig a cselekvéshez való elköteleződés, ami lehet egy nagyon pici lépés is. Egy kínai mondás szerint, egy ezermérföldes út is egyetlen lépés megtételével kezdődik. Ez majd meghozza az önbizalmat a következőkhöz. Coachként pedig abban tudlak támogatni, hogy az álomból valóság legyen, és ne a kockázat elkerülését válaszd, amely az álmok feladását jelenti.

Mi lesz a Te első lépésed?

Karácsonyra sok szeretettel adok tovább egy gyönyörű verset, amit Johntól hallottam először.

Gyertek a szélére.Gyertek a szélére.
De leesünk.
Gyertek a szélére!
De túl magas!
GYERTEK A SZÉLÉRE!
És jöttek
És meglökte őket
És repültek.

– Christopher Logue

Nagyon köszönöm, hogy időt és figyelmet szántál az eddigi hírlevelekre, és a rengeteg inspirációt, amit a közös munka adott. Varázslatos Karácsonyt kívánok Neked és családodnak!

Tornallyay Éva

Ha tetszenek ezek az írások, kérlek, ajánld ismerőseidnek: www.kalangu.net. Facebookon itt találsz meg: https://www.facebook.com/KalanguCoaching. E-mailben pedig itt: evat@kalangu.net.

Megszakítás