Skip to content

Krízis vagy lehetőség? Gondolatok karantén idején.

Mosolyogj, lélegezz és járj lassan.

thich nhat hanh

Szia és hogy vagy? Komolyan kérdezem.

A mostani helyzet erőt próbáló sokak számára. Többen vesztették már el a következő hónapokra tervezett bevételi forrásukat (pl. fotósok, idegenvezetők, kozmetikusok, trénerek, rendezvényszervezők, coachok), sokan home-officeba kényszerültek, szinte egyidőben azzal, hogy a gyerekek digitális oktatását is meg kellett oldaniuk kb. 2 nap alatt és ezzel iszonyatosan bonyolulttá vált az otthonról végezhető munka. A tanároknak is két nap alatt kellett a hagyományos oktatásról digitális oktatási rendszerre átállniuk.

Közben pedig kamionosok, nővérek, orvosok, bolti eladók, árufeltöltők, mentősök, közösségi közlekedés sofőrök ezrei, százezrei dolgoznak értünk szinte minden védelem nélkül. Ők azok, akik nem tud otthonról dolgozni, és nélkülük megállna minden, ami a túlélésünket szolgálja, úgyhogy nekik külön hálával tartozunk.

Ilyenkor derül ki igazán, hogy kik a valódi sztárok.

Minden negatív hír mellett pedig jönnek a megható és pozitív hírek az összefogásokról, a felajánlásokról, az egymás felé fordulásról, a tisztább levegőről és a tisztább tengerekről. Ezek mellett sem lehet elmenni.

A koronavírus kétségtelenül egészen más üzemmódra kényszerít bennünket, mint amit eddig megszoktunk. Olyan helyzetben kell helytállnunk, amilyenben még soha nem voltunk.

A hét elejétől több coaching ülésem volt, és ami témaként visszaköszön, az az aggódás a jövővel kapcsolatban.

Abban megegyezhetünk, hogy teljesen természetes minden aggódás a mostani helyzetben. Senki ne ítélje el magát ez miatt. Nagyjából kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni velünk és a világgal a következő hetekben, hónapokban.

Maga a kiszámíthatatlanság nekem nem ismeretlen. Amikor 2001. szeptember 11.-én mindenki lemondott minden létező utazást, akkor én egy másfél éve alapított utazási iroda vezetője voltam. Korántsem volt még elegendő forgalmunk ahhoz, hogy a tömeges lemondásokat túléljük. Ijesztő volt a helyzetünk.

Világcégek mentek csődbe néhány nap alatt, és nem lehetett tudni, hogy mi minden fog még borulni. Nekünk mégsem lett bajunk és elég jól átvészeltük a következő 6-8 hónapot. Azonnali stratégiaváltással, új ötletekkel és sok munkával át tudtuk fordítani az akkori helyzetet és rengeteget tanultunk belőle.

 

Azért mondom ezt el, mert a mostani helyzet is ijesztő, de tudomásul kell vennünk, hogy most ez van.

Nem tudni meddig tart, és pont ezért sokkal nehezebb elfogadni.

Máris tudok egy példát arra, hogy mennyire nem lehetünk biztosak abban, hogy amit most, a pánik miatt gondolunk, hogy az valóban a realitás maga.

Egyik ügyfelem még  decemberben vesztette el a munkáját sokéves munkaviszony után. Két hónapja keresett állást, és 3 napja amikor beszéltünk, 100%-ig biztos volt abban, hogy ebben a mostani helyzetben nem lesz új állása, mert most senki nem mer felvenni senkit.

Aztán eltelt KÉT NAP és felhívták egy elég jó állásajánlattal.

Pillanatok alatt változott meg az általa ELŐRE eldöntött dolog.

Az aggódás, a félelem ugyan hasznos egy darabig, addig, amíg megvéd, vagy figyelmeztet, de ha tartósan és irracionális módon átveszi a gondolataink felett az irányítást, akkor nem visz előre, sőt szépen lassan (vagy gyorsan) átcsap pánikba.

Régebben írtam egy cikket, ami erre a mostani helyzetre is kínál némi megoldást, hogy hogy tegyük rendbe a gondolatainkat. Ajánlom neked szeretettel:

https://www.kalangu.net/panikzona-vagy-viragba-borulas-melyiket-valasztod

A mostani helyzet kétségtelenül egy kényszerhelyzet, nagyon sok olyan részlettel, amit nem tudunk befolyásolni. Ez van, és kész.
Viszont közben mégis van választásunk, és ezekre a választásainkra szeretnék egy kis figyelmet fordítani.  

 1. A krízis szó görög eredetű, és döntést jelent. A japánok szava a krízisre lehetőséget jelent.

    Ha ezeket a szavakat nézzük, akkor vajon mi lehetne más ebben az időszakban, ha úgy tekintenénk rá, mint egy    helyzet, amiben mi is dönthetünk, illetve akár új lehetőségeket is találhatunk?

 1. A napokban a coaching szakma egyik legelismertebb alakja, Peter Hawkins egy coachoknak szervezett beszélgetésben mutatott egy klassz ábrát, ami szerint háromféleképpen reagálhatunk erre a helyzetre:
 • Reaktívan – dühösek leszünk és hibáztatunk mindenkit, hogy lett egy ilyen helyzet. A denevéreket, a kínaiakat, az olaszokat, a maszkokat, a kormányokat, a szomszédot, a családot, az iskolákat, a bárkit és bármit.
 • Passzívan – áldozatként arra várunk, hogy valaki megmentsen, történjen csoda, tűnjön el ez az egész.
 • Lehetőséget látunk valami új működése, tanulásra – vagyis fejlesztjük magunkat, rendet rakunk kívül belül, beindítjuk a kreativitásunkat. Mindehhez nyitottság, rugalmasság és az erőforrásaink újszerű mozgósítása szükséges.

- Te melyiket választod, hogy döntesz?
- Mi az, amit most ebben a helyzetben megtanulhatsz?
- Milyen új lehetőségeket kínál ez az időszak a Te számodra?

Ez egy olyan időszak, amilyennel még sosem találkoztunk, és érdemes jól használni, akkor is, ha nehéz.

Sokat gondolkodtam azon, hogy én hogy tudnék a leghatékonyabban támogatást ajánlani ebben a helyzetben, és az alábbi lehetőségeket gyűjtöttem össze:  

 1. Ha bizonyos iparágak (pl turizmus) vállalatait érintő leépítés, vagy a vállalkozásod adózása körüli változások és az infláció, vagy az előre jelzett és már észrevehető válság miatt a munkád, vagy a bevételi forrásod miatt pánikolsz és nem tudod, hogy hogyan menekülj előre, akkor jelentkezz először egy 30 perces beszélgetésre, hogy kiderüljön tudok-e segíteni. Jelentkezni ITT tudsz.
  Ha olyan a téma, amiben tudlak támogatni, akkor kifejezetten válsághelyzetekre ajánlok egy rövid, de intenzív 3 órás programot, aminek a részleteit itt találod: VÁLSÁG-STRATÉGIÁK.
 2. Ha úgy vagy érintett, hogy a munkád és/vagy a bevételi forrásod máris veszélybe került, akkor is jelentkezz, mert 2-2 óra kedvezményes vagy pro-bono coachingot ajánlok fel azoknak, akik nem tudják a fenti program árát kifizetni. Nevezzük ezt válságkezelésnek.
  Ha egy ilyen lehetőségre vártál, akkor kérlek írj az evat@kalangu.net email címre. Az emailben írd meg, hogy mivel foglalkozol és mi az a nehézség, ami miatt most SOS támogatásra van szükséged. Fontos, hogy MERJ segítséget kérni. 
 3. Ha nem kerültél kilátástalan helyzetbe, de ezzel együtt szükséged lenne arra, hogy több biztonságot és több lehetőséget láss a saját munkáddal, vállalkozásoddal kapcsolatban, akkor is jelentkezz és nézzük meg, hogy mi az, amiben támogatásra van szükséged. ITT tudsz jelentkezni. 
 4. A következő időszakban pedig figyeld a hírlevelet, illetve csatlakozz a Facebook csoportunkhoz – Kalangu Café – Együtt Könnyebb – örömtelibb munka & vállalkozás ahol lesznek majd további hírek például a mostani helyzetre vonatkozó csoportos programokról, hogy minél többen tudjanak ebben az időszakban hatékony, gyors támogatást kapni.

  Azt is megköszönöm, ha ezt bejegyzést megosztod az ismeretségi körödben, hátha másnak is hasznos ez a gondolatmenet.

Most pedig van egy kérésem hozzád: Kérlek írd meg nekem, hogy szerinted ez a mostani helyzet mire ad most lehetőséget Neked? Mit tudnál ebből tanulni?

Ha segítségre van szükséged, hogy átgondoljunk egy számodra új stratégiát, akkor keress bátran. ITT

Megszakítás