Skip to content

Mi kell a csúcsteljesítményhez?

A cselekvésnek vannak kockázatai és költségei. De hosszútávon ezek jóval kisebbek, mint a kényelmes tétlenség kockázata.

John F. Kennedy

Tudom, hogy mindannyian arra vágyunk amikor valami megoldhatatlannak tűnő helyzettel találjuk magunkat szembe, hogy valaki oldja meg helyettünk, de ha már nem oldja meg, legalább mondja meg mit tegyünk.

A coachoktól, tanácsadóktól pedig gyakran várják el azt, hogy adjanak egy csodapirulát, ami azonnal megold mindent.

Emlékszem még, ahogy néha én is könyörögtem a coachomnak, hogy mondjon már valami gyors megoldást és olyankor mindig a szemembe nézett, és igazi szomorúsággal a hangjában mondta, hogy: „sajnálom, de nincsenek quick-fixek”.

Szóval, ha nincs quick-fix, akkor mégis mi kell ahhoz, hogy képesek legyünk egy nehéz helyzetben lefagyás helyett cselekedni, eredményesen dolgozni, megoldásokat találni?

Arra gondoltam, hogy mivel ezen a héten a Nemzetközi Coaching Hét keretein belül magát a coaching szakmát ünnepeljük világszerte, kivételesen arról írok egy picit, hogy szerintem, tanáraim, és a hivatalos verziók szerint mi a coaching.

Talán így Te is kedvet kapsz ahhoz, hogy kipróbáld ezt a hatékony és eredményes eszközt.

Nagyon sok félreértés, ferdítés, rosszindulat, támadás van a coaching szakmával kapcsolatban. Ez többnyire az információhiányból fakad, bár van, amikor szándékosan gerjesztett rosszindulatot tapasztalok, aminek a célját egyáltalán nem értem.

Ez a cikk most arról szól, hogy mire jó ez a módszer és mitől működik.

Úgyhogy kérlek olvass tovább. Szeretnék legalább egy picit tenni azért, hogy kevesebb félreértés legyen ezzel a szakmával kapcsolatban.

Szóval a coaching szakma is olyan, mint más szakmák, amiben sok a remek szakember, és sok a kókler. Ahogy sok a kókler a kőműves, a tanár, a pszichológus, a mérnök, a jogász, az utazásszervező, az orvos, az ingatlanos, a marketinges, a szövegíró, a búvároktató, és minden más szakmában is.

Mesélhetnék arról a híres bőrgyógyászról, aki bőrrákot diagnosztizált nálam, ami aztán nem volt az. Vagy arról, hogy hogy alapítottak csalók két céget a nevemre a tudtomon kívül, az ellopott személyimmel és volt hozzá ügyvéd, aki ellenjegyezte. Nyilván Neked is van ezer ilyen történeted.

Valamiért a coaching szakma mégis kiveri a biztosítékot sokaknál, és sok embernek van nagyon rossz véleménye a „kócsokról”. Gyakran azoknak, akikkel még nem dolgozott jól képzett coach, és követik azt a trendet, hogy menő szidni ezt a szakmát. Sokan szkeptikusak, mert nem hisznek az ilyen „varázslatokban”. Kiveri a biztosítékot azoknál is, akik félnek a változástól, vagy ragaszkodnak ahhoz a hitrendszerhez, hogy mindent egyedül kell megoldaniuk, mert ciki segítséget kérni.

Én is anno nehezen értettem meg, hogy vezetőként nem elég jó szakembernek lennem, hanem tudatos vezetővé is kell válnom, és sokáig tartott, mire ehhez segítséget kértem.

De ha van valami, amit biztosan nem bántam meg, az az, hogy 2007-ben végül kértem és egy cetlin kaptam egy nevet valakitől, akiben megbíztam. Fogalmam sem volt, hogy mit jelentett a coaching, amikor elkezdett velem dolgozni a coach. Aztán a folyamat következtében a saját életem és a cégem jobb vezetőjévé is váltam, és meg tudtam hozni olyan nehéz döntéseket, amiket korábban nem.

Úgyhogy tisztázzuk, hogy mit is jelent a coaching.  

Egy olyan támogató folyamat, ahol a coach és az ügyfele közösen dolgoznak azért, hogy az ügyfél megtalálja a számára fontos célokat, és az azokhoz vezető utat. Hogy eljusson A-ból B-be.

A coaching nem pszichoterápia – ergo a folyamatban nem foglalkozunk azzal, hogy az ügyfél milyen, gyakran a gyerekkorban eredő sérülések, élmények következtében reagál úgy ma bizonyos helyzetekre, ahogy reagál.

Nem is tanácsadás, ergo a coach nem mondja meg a tutit, nem traktálja az ügyfelet olyan okosságokkal, hogy legyen bátrabb, hogy merjen kiállni magáért, hogy hogy oldjon meg egy számára nehéz helyzetet.

Ha ennyire egyszerű lenne, hogy egy tanács hatására meg tudná oldani, akkor már biztos megoldotta volna.

Nem is baráti beszélgetés, hisz a coach történetei, tapasztalatai csak akkor kerülnek be a beszélgetésbe, ha az a folyamat érdekét szolgálja.

A folyamatban az ügyfél által pontosan meghatározott célokért dolgoznak, a hogyanokra keresik a választ és ehhez az ügyfél erőforrásaira, tudására alapoznak.

A coaching egy kreatív, személyre szabott folyamat, mely ahhoz segíti hozzá a klienst, hogy maximalizálja személyes és szakmai lehetőségeit, teljesítményét, mely által javul életminősége is.

Sir John Whitmore, akit világszerte a coaching atyjának tartunk, „Coaching a csúcsteljesítményért” című könyvében azt írja, hogy a tudatosság és a felelősség kétségtelenül olyan tulajdonságok, amelyek döntően hatnak a teljesítményre.

A coaching folyamat legfontosabb célja, hogy az ügyfél rálásson saját működésére, ezért nő a tudatosság és a felelősségvállalás, aminek következtében mindazt, ami jól működik, tudja mozgósítani a jobb teljesítmény érdekében.

Az eredmények pedig kézzelfoghatók. Azok, akik nálam vettek részt 6-8-10 alkalmas coaching folyamatban, például ilyeneket értek el: 

 • Kiléptek egy értelmetlennek tűnő karrierből, és elindították álmaik vállalkozását. Íme EGY történet a sok közül: https://www.kalangu.net/unalmas-munka-helyett-szivbol-jovo-vallalkozasig-mindossze-10-ora-alatt
 • Megduplázták a vállalkozásuk bevételeit.
 • Megkapták azt a vezetői kinevezést, amire vágytak, miután képessé váltak megmutatni saját vezetői minőségüket.
 • 45 éves kor felett, hosszú hónapok keresése után megtalálták a számukra ideális munkát. Sőt, azóta váltottak még jobbra. 😊
 • Külföldön elnyerték a megpályázott állást, miután dolgoztunk azzal, hogy angol nyelven, hogy lehet magabiztosabban, kevésbé görcsösen előadni magukat az interjún.
 • Sikerült ideális kereteket kialkudni fontos szerződésekben.
 • Megtalálták a számukra ideális hivatást sok év gyes után, külföldi környezetben, ráadásul olyat, amit tudnak majd magukkal is vinni, ha ismét költöznek.

Mindezt sok sok kérdéssel, és visszajelzéssel minimális tanácsadással. Alapvetően azzal dolgoztunk, amit az ügyfél hozott, és fókuszáltunk arra, hogy neki mi fontos.

A tévhitek közé tartozik az az elvárás is, hogy a coach értsen ahhoz a témához, amiben az ügyfél segítséget kér, hogy legyen menő, profitot termelő vállalkozása, és értsen mindenhez IS. Mert ha mindezt nem tudja felmutatni, akkor sokak szerint nem jó coach.

 

Pedig ahhoz, hogy valaki jó coach legyen és az ügyfeleit eredményekhez segítse hozzá, egészen más kell.

 

Sir John Whitmore szerint, amivel számos kollégám, tanárom és én is egyetértek, akkor jó egy coach, ha:

 • elfogulatlan,
 • türelmes,
 • jó hallgatóság,
 • képes valóban figyelni,
 • támogató, és képes provokatív kérdéseket is feltenni,
 • kíváncsi, valódi érdeklődést mutat,
 • önreflektív,
 • jelen van,
 • képes a határon maradni. (azaz nincs túl közel, és nincs túl távol érzelmileg az ügyféltől és a témától).

Whitmore tapasztalta, hogy a fenti lista gyakran kiegészül azzal, hogy legyen a coachnak technikai szakértelme, értsen az adott szakmához, legyen benne tapasztalata, tekintélye, de ő ezzel nem ért egyet. Szerintem sem ez a legfontosabb.

Nem segíti az ügyfelet, ha a saját tapasztalatomat, tudásomat, megoldásaimat kezdem rátukmálni.

Egyszer megkérdezték Horváth Tünde mestercoachot, első coachomat, majd tanáromat, hogy mi kell ahhoz, hogy valakiből jó coach legyen. A válasza az volt, hogy a legfontosabb az, hogy rendben legyen magával, és legyenek a saját elakadásai megdolgozva. Ezek után jön minden más, és persze minőségi, jó képzések, folyamatos tanulás.

A rendben levéshez pedig kell terápia, szupervízió, és jó sok önismeret. Sőt, nem árt, ha van a coachnak coacha is időről időre.

Egy kanadai kolléganőmmel beszélgettünk arról, hogy miért lenne fontos, hogy minél többen menjenek el coachhoz, és a következőkben egyeztünk meg:

Szerencsés esetben előbb utóbb mindenki eljut A-ból B-be, saját maga erejéből is. Ha nem, akkor felad egy álmot és csinál mást, és az is rendben van.
A coach viszont abban biztosan tud segíteni, hogy magabiztosabban és gyorsabban érjen el egy elérhetetlennek tűnő célt, kevesebb kudarccal és valóban olyat, ami fontos az ügyfélnek.

És végül:

 • Segítséget kérni nem ciki.
 • Coachhoz járni sem ciki, a világ legeredményesebb vezetői is járnak.
 • Ez nem varázspirula, amit beveszel és utána jobb lesz. Hanem egy folyamat.
 • Sok időt és pénzt lehet megspórolni azzal, ha valaki profi módon segít eljutni A-ból B-be.

A Nemzetközi Coaching Hétre való tekintettel szeretném, ha minél többen tudnák kipróbálni ezt a remek módszert, úgyhogy van 2 ajánlatom Nektek:

1. Kávézzunk Egyet (online)!

Ha kérdésed van egy Téged érintő témával kapcsolatban (karrier, vállalkozásfejlesztés, kapcsolatépítés, kiégés, vezetői kihívások), vagy szeretnél többet tudni arról, hogy hogy tudnánk együttműködni, esetleg érdekel valamelyik programom saját magad vagy a csapatod számára, akkor mindenképp várom a jelentkezésed!

Küldj nekem egy emailt és keresünk időpontot egy 30 perces stratégiai beszélgetésre, mely során elképzelhető, hogy máris egy lépéssel előrébb jutsz egy számodra fontos témában.

Nincs béna kérdés. Ide írj: evat@kalangu.net.

2. Lépsz egyet előre?

Az a tapasztalatom, hogy nagyobb változásokhoz több idő kell, de vannak olyan konkrét célok, amikben már néhány beszélgetés is képes jelentős eredményt hozni.

Az elmúlt években több olyan ügyféllel is dolgoztam összesen 3 alkalmat, akik elvesztették a munkájukat és muszáj volt gyorsan megoldást találniuk.

Mivel a kérdés konkrét és égető volt, a 3 alkalom minden esetben elégséges volt egy új állás megtalálásához.

Ha vállalkozóval dolgoztam ennyit, akkor szintén konkrét kérdésre már 3 alkalommal is lehetséges volt fontos szempontokra rálátni, egy-egy égető témában előre lépni, ezért az az ajánlatom, hogy köteleződj el mindössze 3 ülésre, mely során egy jól körülhatárolt témára tudunk megoldást találni.

 • A 3 alkalmas folyamatot alkalmazottaknak, egyéni vállalkozóknak, szabadúszóknak, digitális nomádoknak ajánlom, a díja pedig: 58.000 Ft.
 • Ez a program csak most érhető el ebben a formában.

  A részvétel feltételei:

  • Jelentkezni 2020. május 10.-én éjfélig tudsz, szerződnünk május 15-ig kell, amivel egyidőben be kell érkezzen a részvételi díj is.
  • A már megrendelt és kifizetett coaching folyamatot legkésőbb 2020. május 31.-ig el kell kezdjük, és 2020. június 30.-ig be kell fejezzük.
  • Amennyiben ez a költség nagyon megterhelné a jelenlegi lehetőségeidet, viszont szükséged van segítségre, kérlek JELEZD nekem. Kitalálunk rá valamit.
 • a végén egy interjút szeretnék veled készíteni (írásban), amit szeretnék névvel (keresztnév elég), pozícióval vagy tevékenységgel publikálni a saját blogomon és esetleg más portálon is. Illetve szeretném, ha Te is megosztanád a saját Facebook oldaladon.
 • Csak akkor jelentkezz kérlek, ha a téma rólad szól, 100%-osan motivált vagy abban, hogy változtass és valóban egy égető kérdésre keresel megoldást.
 • Ha ez így rendben van Neked, akkor itt tudsz rá jelentkezni: https://forms.gle/FrYLUps99Fz2q6oa8


Mindkét ajánlattal kapcsolatban kérlek vedd figyelembe az alábbiakat:

 • A témák, amikben támogatást ajánlok: karrier, vállalkozásfejlesztés, üzleti kapcsolatépítés, kiégés, vezetői kihívások.

Rólam itt találsz további információt: www.kalangu.net/rolam.

Légy bátor és próbáld ki! Ígérem, nem fogod megbánni.

Ha segítségre van szükséged, hogy átgondoljunk egy számodra új stratégiát, akkor keress bátran. ITT

Nos? Hogy döntesz?

 

 

 

A varázspiruláról készült fotót Szabados Andrea kolléganőmtől kaptam. 🙂

Megszakítás