Skip to content

Gyerekként ezt sokszor hallottuk, ugye? És talán Te is sokszor mondtad el a gyerekeidnek.

Sokszor hallottuk azt is, hogy:

  • Ne álmodozz már annyit kisfiam! Nincs jobb dolgod?
  • Ne beszélj már annyit!
  • De furán öltözöl! Nem lehetne, hogy Te is úgy öltözz, mint a többi normális tini?
  • Nyugodj már le, nem kell annyit nyüzsögni.


Aztán felnőttként mások mondogatnak ilyeneket:

  • Állj ki jobban magadért.
  • Minek neked ennyi ismerős? Most komolyan, hogy lehet ennyi új emberrel megismerkedni?
  • Te csak ne irányítgass másokat. Nem leszel így népszerű.
  • Hogy bírod ezt a munkát? Ahol egész nap csak fura adatokat nézegetsz? Én belehalnék az unalomba.
  • Hagyd már abba a tanulást! Minek Neked 5 diploma? 

Pár évvel ezelőtt egy vita közben azt vágta a fejemhez egy ismerősöm, hogy menjek és kérdezzem meg a millió ismerősömet, nekem úgyis annyi van. És még megjegyezte, hogy neki nincs szüksége ennyi felszínes kapcsolatokra, mint nekem. Mintegy arra utalva, hogy én felszínes vagyok.   

Hát ez szíven ütött. Tényleg felszínes lennék? Lehet, hogy így néz ki kívülről? Hú, de ciki….

És tényleg, nagyon sok ismerősöm van. Amikor legutóbb Amerikába mentem, az útlevél ellenőrzésnél, ahogy mindig, a határőr feltett egy csomó kérdést. Hogy kinél fogok lakni Detroitban, és mondtam, hogy egy ismerősnél. És utána New Yorkban? Mondtam, hogy szintén. Majd még megkérdezte, hogy hol laktam Mexikóban, ahol az azelőtti hetekben voltam, és már nevetne, de azt válaszoltam, hogy egy ismerősnél.

Ő is mosolygott, és megjegyezte: Jó sok ismerősöd van.

Mondtam, hogy igen, mert több mint 20 év turizmusban eltöltött év után sok ismerőse lesz az embernek világszerte.  

De hogy ez felszínesség lenne?

Miközben bárhova megyek, ezt élvezem a legjobban. Megismerkedni és egy jót beszélgetni. Nekem mindegy, hogy Londonban, egy buszon kezdek el a mellettem ülő hölggyel beszélgetni, akiről kiderül, hogy régebben a BBC-nél dolgozott, de most egy funky banda producere, és másnap indulnak Washingtonba, hogy Obama-nak koncertet adjanak.

Vagy az a fickó, aki egyedül kávézott abban a mexikói tengerparti hotelben, ahova elmentem szállásért cserébe dolgozni, és akitől megkérdeztem hogy van-e kedve velem inni a reggeli kávéját. Aztán kiderült, hogy ő a Cirque du Soleil technikai igazgatója és 3 hétig Mexico Cityben dolgoztak napi 18 órát.

Hihetetlenül érdekes történeteik voltak.

Pedig gyerekként nagyon gátlásos voltam. Szerencsére azonban a világjárás rákényszerített arra, hogy leküzdjem a félelmet.  

Az már egy következő téma, hogy sok ilyen „felszínesnek” induló valamiből lett sok jó üzleti és baráti kapcsolatom. Így születtek a legnagyobb ötletek, amik aztán jelentős üzleti eredményt hoztak.

Például így fordult elő az, hogy a három hete alakult cégem elnyerte a világ akkor második legnagyobb hajótársaságának magyarországi képviseleti jogát. Vagy hogy a világ egyik nagy szállodaláncának igazgatója azt mondta, hogy addig írnak alá kizárólagos szerződést velünk, amíg az én nevem kerül a szerződésre. Mindkettő komoly versenyelőnyt jelentett.

És ennek köszönhető az is, hogy megjelent pár általam írt fejezet egy Angliában publikált coaching témájú könyvben.

Nem magamat akarom fényezni, hanem szeretném megmutatni, hogy ez mennyire fontos. Tisztában lenni azzal, amit tudtunk már gyerekként is, de nem mertük használni.

Pár éve töltöttem ki azt a nemzetközi tesztet, ami beazonosította az 5 legfontosabb erősségem egyikeként ezt a könnyed odalépést idegenekhez, a meggyőzést és a kommunikációt.

Kitisztult a kép. Visszapörgettem 20-30 évet, és bebizonyosodott, tényleg akkor voltam a legeredményesebb, amikor ezeket az erősségeimet használtam. És tényleg ezek miatt élvezem az üzletfejlesztést, mert ez jól és könnyen megy. Aztán bekúszott egy sokkal korábbi emlék, hogy mikor használtam ezt legelőször: csupán 12 éves voltam.

Tehát ahogy a teszt állítja, ezek tényleg nem tanult dolgok, hanem már kiskoruntól velünk vannak. Csak nem használjuk őket tudatosan.  

Tegnap a Future Work Festival két programján vettem részt, és mindkettő arról szólt, hogy mi kell ahhoz, hogy a jövőben jól tudjunk dolgozni. Hogy telik el az életünknek az a kb. 83.000 órája, ami a munkához kapcsolódik.   

83.000 óra! Nem mindegy, hogy folyamatos küszködéssel, motiváció nélkül, kevés energiával, vagy pont ezek ellenkezőjével, ugye?

Egyáltalán nem mindegy.

A tegnapi workshopok is arról szóltak, hogy miért fontos az erősségeinkre építeni a munkánkat és a vállalkozásunkat.

A teszt megalkotói azt állítják, hogy mindenkinek van valamije, amiben jobb lehet, mint mások.  

Ahogy az olasz fotós barátom akkor a legkreatívabb, amikor hagy időt magának, hogy álmodozzon. Neki az ötletgyártás a legnagyobb erőssége, pedig ez az, amiért gyerekkorában mindig rászóltak. Hogy ne álmodozzon. Pedig minden üzleti sikere ahhoz kapcsolódik, amikor az álmodozás közben megszülető ötletekből kínál megoldást az ügyfeleinek. Mekkora eredményt hozhat, ha ezt elkezdi tudatosan használni!

Vagy az az ügyfelem, akinek az egyik legfontosabb erőssége az irányítás. Eszméletlen jól tud delegálni, és ezáltal több ideje marad mindenre, ami fontos. Például stratégiai tervek előkészítésére, ami szükséges ahhoz, hogy a cége stabilan fejlődjön.

Vagy az, akit páran talán túl rendszerezettnek tartanak. De közben 120-150 fős vállalati csoportokat úgy szervez át pillanatok alatt, hogy a működésük szinte azonnal mérhetően lesz hatékonyabb. Neki a szervezés a legfőbb erőssége.

Sokszor derül ki, hogy amiért gyerekként legtöbbször ránk szóltak, az a legnagyobb erősségünk. Vagy az, amit állandóan próbálunk visszafojtani magunkban, mert azt hisszük, hogy az rossz, az pont az a részünk, amiben mi lehetünk a legjobbak.

Érdemes ezen változtatni, és coachként pont ez a dolgunk. Segíteni felfedezni a természetes erősségeket, és fejleszteni azt, hogy ezeket az erőforrásokat tudatosan használja mindenki.

Tudtad, hogy egy nemzetközi teszt mérése alapján annak az esélye, hogy két emberben ugyanaz az 5 legfontosabb erősség van meg, 1 a 340.000-hez?

Annak pedig, hogy ugyanilyen sorrendben vannak ezek az erősségek (tehát a legdominánsabb után a többi négy is ugyanilyen sorrendben jön), 1 a 34 millióhoz.

Úgyhogy itt az idő, hogy többet használd azt, amiben jó lehetsz. Érdemes ezeket fejleszteni. Ha nem használod tudatosan az erősségeidet, akkor sokkal több energiád megy majd el arra, hogy eredményes legyél.

Neked mik a legfontosabb erősségeid? És hogy tudnád őket jobban használni, hogy elérd a céljaidat?

Ha esetleg nem tudod, melyek azok, vagy nem vagy bennük biztos, akkor tarts velünk a LEGYEN VELED AZ ERŐD workshopon, amit május 26-27.-én tartok.

JELENTKEZEM A WORKSHOPRA

Van még 2 helyünk, de május 23.-án tudsz utoljára jelentkezni!

Várlak ott vagy máshol. Például ebben a közös tanulócsoportban:

KEZDD EL MIELŐTT KÉSZEN ÁLLSZ – Vége a halogatásnakhttps://www.kalangu.net/kezdd-el-mielott-keszen-allsz.

Ha hasznosnak találod ezeket a bejegyzéseket, akkor kérlek oszd meg másokkal.

 

Szép hétvégét!

Éva

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Megszakítás