Skip to content

Részt veszek egy olyan coach képzésben, ami a pszichodráma eszköztárát használja a coaching folyamatban, és ahogy a drámában, ebben is egy nagyon aktív csoport segíti az ügyfelet eljutni A-ból B-be.

A módszer lényege, hogy lehetőség van egy-egy helyzetre kívülről ránézni, vagy egy „mintha térben” tapasztalatot gyűjteni, és ezáltal megoldást találni. A képzés alatt hívunk mindig igazi ügyfeleket, akik bátran vállalják, hogy a saját, aktuális kihívásaikkal dolgozzunk velük.

Fantasztikusan hatékony módszer ez is, és már egy alkalommal is sokat ad annak, aki valamilyen kihívásra keres megoldást.

Itt is, ugyanúgy, mint a drámában a közös munka végén van egy olyan kör, ahol bárki, akinek volt már az ügyféléhez hasonló élethelyzete, elmesélheti, megoszthatja ezt a csoporttal.

Szinte mindegy, hogy mi a téma. Karrierváltás, vezetői elakadások, vállalkozás fejlesztés, mindegy. Mindig vannak jó páran a csoportból, akik voltak már hasonló helyzetben.

Ez az ún. sharing kör nagyon fontos ebben a módszertanban. Nem véletlenül.

Egyrészt, a témagazda végtelenül sebezhetővé válik akkor, amikor idegenek előtt bevállalja azt, hogy megmutassa a saját kihívását, úgyhogy ez után kap egy kis időt arra, hogy visszatérjen a hétköznapi világba. Amikor mások mesélnek hasonló tapasztalatokról, megerősítést kap, hogy nincs egyedül, akármennyire is nehéz helyzetben van. Nagyon klassz így megélni a csoport támogatását.

Sőt, aki megosztja a saját korábbi élményét, már sokszor előrébb van, mint aki még benne van egy adott helyzetben, és lehet, hogy már tud olyan megoldást, ami a témagazdának még nem jutott eszébe.

Ez ugyan valaki másnak a megoldása, de sokszor pont ez ad új inspirációt ahhoz, hogy a témagazda saját megoldást találjon.  

Ami biztos: sok visszajelzést kapunk mindig a közös munka végén, hogy mennyire jó ez a „sharing” kör, mert innen lett valami nagyon jó ötlete annak, akivel éppen dolgoztunk.

Én többek között azért tanulom ezt a coaching módszert, mert már elvégeztem egy pszichodráma vezetői képzést, és amellett, hogy nem akarok dráma csoportot vezetni, magát a módszert nagyon szeretem.

Nagyjából 1000 órát kell az önismerettel és a tanulással eltölteni ahhoz, hogy valakiből pszichodráma csoportvezető legyen. Ebben a képzésben rengeteget tanultunk a lélekről, a fejlődésről, az elakadásokról, és azokról az eszközökről, amelyekkel mások elakadásain lehet segíteni. A képzés 3 különböző szakaszból állt, és mindegyiknek más volt a fókusza.

Egy dolog azonban állandó volt. Minden egyes foglalkozást ezzel a mondattal kezdték a kiképzőink (azután, hogy ismertették a házirendet és megkértek mindenkit, hogy ne ragasszák a rágót a karfa aljára 😊 ):

ANNYIT VISZEL EL, AMENNYIT BELETESZEL.

Hogy ez mit jelent?

Arra bíztattak minden alkalommal, hogy merjük megmutatni a csoportnak saját elakadásunkat, témánkat, és dolgozzunk vele, mert akkor nem csak saját élményt szerzünk a módszer működéséről, hanem közben megoldjuk a saját problémáinkat is. Mindezt egy biztonságos térben, ahol különleges figyelmet kapunk, és tudhatjuk, hogy mindenki azért dolgozik, hogy mi előrébb lépjünk. Sőt, a csoportot is hozzásegítjük a tanuláshoz. Így jóval többet vihettünk haza azoknál, akik nem akarták vagy merték a csoportba behozni a saját témájukat.

Tegyük fel, hogy van egy dolog, amit nem tudsz megoldani egy ideje. Mondjuk túl sokat dolgozol és azt veszed észre, hogy mégsem érsz a végére soha. Vagy halogatsz egy döntést, amin már régóta agyalsz. Vagy már pár éve nem tudod kitalálni, hogy mivel foglalkozz a következő 10 évben. Ezért elmész néhány tréningre, ahol több tíz vagy száz embernek adják ugyanazokat a tuti tippeket. Sőt elolvasol egy csomó könyvet is és rengeteget beszélgetsz erről a barátaiddal is.

De mégsem változik semmi már jó ideje. Nem lépsz. És nem kérsz segítséget.

Ha csak a páholyból akarod nézni, és nem végzed el a munkát saját magadon, akkor jóval kevesebbet fogsz hazavinni, mintha bevállalnád és kitennéd azt, ami Neked személyesen nehéz. Jóval kisebb az esély arra, hogy megváltozzon a saját helyzeted, ha csak a pálya széléről figyeled mások játékát. Más megoldása nem biztos, hogy pont jó lesz a Te helyzetedre. Másrészt, amikor egyedül akarod megoldani, nagyon nehéz a motivációdat fenntartani, amikor valami nehézségbe ütközöl.

Hidd el, tudom miről beszélek.  

Pár napja beszélgettem egy angol mester-coach kolléganőmmel, akivel pár éve egy virtuális coaching szoftver fejlesztésben vettünk részt. Hatalmas tudású szakember, kb. 20 éves coaching tapasztalattal. Arról mesélt, hogy ő maga felfogadott egy marketing coachot, aki segít neki egy új programot összeállítani. Már pár hónapja dolgoznak az ő célkitűzésén, ás rájött, hogy a coaching támogatás hasznossága mellett van még valami, ami őt előre viszi.

Az, hogy ez a szakember ott van vele és fogja a kezét elejétől a végéig. Nem engedi őt feladni, akkor amikor valami nem sikerül és ő ettől kétségbeesik.

Segít neki végig csinálni és eljutni a céljához.  És ennek köszönhetően júniustól indítja az új programját.

Sokszor halogatjuk azokat a dolgokat, amiktől nagyon félünk, bár tudjuk, hogy fontosak. Így sok idő megy el a halogatással, amit már soha nem kapunk vissza.

Sokszor teszem fel magamnak én is a kérdést, hogy jövő ilyenkor mit fogok megbánni, ha most nem lépek? És ilyenkor inkább kérek segítséget.

Szóval, annyit viszel el, amennyit beleteszel. Ha nem mondod el, hogy mi a Te témád, akkor nem teszel bele eleget. Ha nem vállalod fel, hogy Neked most jól jönne a segítség, pedig kínlódsz egy dologgal már egy ideje, akkor nem teszel bele eleget.

Ezért nem is fogsz elvinni eleget.

Több ajánlatom van arra, hogy hogy lépj egyről a kettőre.

Van mögöttem több mint 1500 óra önfejlesztéshez kapcsolódó képzés és tapasztalat, sok száz óra ügyféllel folytatott coaching munka, amivel meg tudlak tartani, és garanciát jelent a valódi változásra. És több mint 20 év munkával és üzletfejlesztéssel kapcsolatos tapasztalat, ennek egy jelentős része vezetőként.
Sosem ajánlok olyat, amit én magam ne próbáltam volna ki. Sőt, nem kamuzok és mondom azt, hogy egy nap alatt meg fogod oldani a kihívásaidat. Nem fogod. De szívől kívánom, hogy legalább kezdd el.

  1. Ha még nem beszélgettünk, és nem ismerjük egymást, akkor írj nekem, és beszéljünk meg egy időpontot. Szívesen kávézom bárkivel. 😊 evat@kalangu.net
  2. Ma még tudnál jelentkezni erre a csoportos programra, amit már több alkalommal szerveztem, és sok jó visszajelzést kaptam rá: LEGYEN VELED AZ ERŐD!

ERRE HOLNAP (MÁJUS 25.) MÁR NEM TUDSZ JELENTKEZNI!

  1. Egy másik program, ahol pont az a lényeg, hogy a csoport dolgozik Neked és oldja meg a Te kihívásaidat. Gyere! De ne gondolkodj sokat, mert nem véletlenül az a neve, hogy KEZDD EL MIELŐTT KÉSZEN ÁLLSZ.

 

Találkozunk?

Szép estét mindenkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Megszakítás