Skip to content

VEDD VISSZA AZ IRÁNYÍTÁST – NÉZŐPONT QUICK FIX

Meg kell tanulnod, hogy hogy válaszd ki a gondolataidat, ugyanúgy, mint ahogy a ruháidat választod ki minden nap. Ez egy olyan hatalom, amit fejleszthetsz. Ha annyira akarod irányítani az életed történéseit, akkor dolgozz az elméden. Ez az egyetlen dolog, amit meg kellene próbálnod irányítani.

Elizabeth Gilbert

Nincsenek „quick fixek”, azaz gyors megoldások arra, hogy változzon az, amivel régóta küszködünk, mondta mindig a coachom, őszinte sajnálkozással a hangjában, és mondom most már én is, ugyanilyen őszintén. Tényleg.

Viszont van néhány aprónak tűnő trükk, ami mégis gyors és komoly változást hozhat, ha nem csak egyszer vetjük be.

Szóval az történt, hogy a GDPR törvénynek köszönhetően, amiből már biztos Neked is eleged van, mert Te is több tíz vagy száz emailt kaptál ezzel kapcsolatban a postaládádba, elvesztettem a hírlevél listám egy elég nagy százalékát.

Azoknak az email címét, akik nem erősítették meg a feliratkozásukat, a törvény értelmében törölnöm kellett a listáról. Nem akartam még több figyelmeztető emailt küldeni nekik, és szerettem volna rendben tudni az adatbázisom, úgyhogy töröltem őket. Ha bárki szeretne értesülni a programjaimról, hasznos tippekről, ajánlatokról, akkor bármikor vissza tud iratkozni.  Meg le is. 😊

 

Azért, hogy továbbra is sokan kíváncsiak az írásaimra, végtelenül hálás vagyok. Remélem továbbra is hasznos gondolatokkal tudom majd ezt a bizalmat megszolgálni.

Bevallom, amikor először szembesültem azzal, hogy elveszíthetem a listám egy komoly százalékát, pánik fogott el. Hosszú évek alatt összegyűjtött érdeklődőket most egy tollvonással törölnöm kell. És kezdhetem újra. Jaj!

De aztán elkezdtem azon gondolkodni, hogy mi lehet jó ebben a helyzetben, hisz változtatni úgyse tudok rajta. És rájöttem, hogy miért nem muszáj azon szomorkodnom, hogy ez a százalék lehet akár 30% is.

Azért, mert akik azt választották, hogy itt maradnak, talán azért maradtak itt, mert épp most hasznos nekik mindaz, amikről itt firkálgatok. Talán ők jóval motiváltabbak, esetleg mostanában akarnak valamin változtatni, és erre hajlandók időt is áldozni. Ha olyanoknak tudok valami új szikrát, ötletet átadni, akiknek pont erre van szükségük, akkor az engem is sokkal jobban motivál.

Úgyhogy én most azt választottam, hogy szomorkodás helyett inkább örülök.

Nem, nem őrültem meg…

Tisztában vagyok azzal, hogy az emberek nagyrésze irdatlan mennyiségű emailt kap naponta, és ezért érdemes jól megválogatni, hogy milyen listákra iratkozunk fel, de ettől még fájdalmas ez a veszteség.

A veszteség, az veszteség, de mi lenne még ennél is rosszabb ebben a helyzetben?

Elveszteni azokat, akiknek éppen nem érdekes, amit írok, vagy elveszteni a motivációmat a nagy erőlködésben, ha olyanokat akarok meggyőzni, akiknek nem érdekes?

Elengedni azokat, akikre úgysem tudok hatni, vagy elveszteni az energiámat abban, hogy megpróbálok mindenkinek megfelelni?

Ugye mennyire más, ha így nézem?

Sőt így most új energiát kaptam, megerősítést arra, hogy vannak, akiknek pont az én írásaim érdekesek, mert az én levelem az a sok közül, amit megtartottak. Úgyhogy most új lendülettel kezdtem el írni a nekik szánt levelet is.

Sokszor nem is látjuk, hogy mennyi mindenben van választásunk. Nem mindenben tudom, de napi szinten a legtöbb dologban mi döntünk.

Egész nap ilyen gondolatokkal gyötörjük magunkat:

 • Muszáj bemennem dolgozni, pedig utálom ezt a munkát.
 • Fel kell vennem az ügyfél telefonját este 8-kor is, különben elmegy máshoz.
 • Meg kell írnom egy blogbejegyzést, még ma.
 • Kell minden bevétel, ezért bevállalok olyan ügyfelet is, akivel nem tudok jól dolgozni.
 • Meg kell felelnem a főnökeim elvárásainak.
 • Annyi dolgom van, hogy nem tudok elmenni sportolni.

Hányszor találkozol Te is azzal, hogy már a gondolatától is elfáradsz egy feladatnak, amit meg kell csinálnod? Muszáj, nincs mese, meg kell csinálni. És közben érzed, ahogy a válladra ül ez a hatalmas teher.
Az igazság az, hogy nem kell.

Dönthetnél úgy, hogy nem mész dolgozni, és akkor kikapcsolják az áramot, de az még ijesztőbb lenne, ezért úgy döntesz, hogy bemész dolgozni. Választhatnád azt, hogy nem veszed fel a telefont este 8-kor, és akkor elvesztesz egy potenciális ügyfelet, de az, hogy nem tudod kifizetni a számládat, sokkal kényelmetlenebb lenne. Dönthetsz úgy, hogy azzal is dolgozol, akivel tudod, hogy nem leszel eredményes, de attól jobban félsz, hogy elveszted azt a bevételt, ezért mégis bevállalod.

Naponta sok millióan választják azt, hogy nem mennek be dolgozni, nem veszik fel a telefont, és nem mondanak olyanra igent, amivel nem értenek egyet. Majd vállalják a következményeket is.

Minden olyan mondat, ami arról szól, hogy valamit muszáj, kell, kellene, vagy nem tudom, azt jelenti, hogy lemondasz a saját hatalmadról, erődről.

Arról a hatalmadról, hogy Te tartod kézben a dolgaidat. Akkor, amikor ez a sok MUSZÁJ és KELL jön szembe, akkor lemondasz arról, hogy valamit örömmel tegyél meg, közben pedig szabotálod a saját választási lehetőségedet.

Áldozattá válsz.

Olyan, mintha ezek a dolgok akaratodon kívül történnének meg veled. Közben pedig elmegy az energiád, mert ezeknek a nehéz gondolatoknak, a fejedben pörgő történeteknek az áldozatává válsz.

Pedig senki nem kényszerít arra, hogy munkába menj, megírj egy szerződést, mosolyogj, amikor nem akarsz, vagy elvégezz olyan feladatot, amivel nem értesz egyet. Legalábbis gondolom nem fognak pisztolyt rád …

Engem sem kényszerített senki, hogy blogot kezdjek el írni, és kitegyem magam annak, hogy bizony lesz, akinek nem tetszik. Én választottam ezt. Ahogy a szabadúszó létet is én választottam, ezért most péntek este írom ezt a levelet, de tegnap egész nap a városban mászkáltam. Választhattam volna azt, hogy ismét alkalmazott leszek, bejárok egy irodába napi 8 órában, és utána szabad a péntek estém. De én nem azt választottam.

Azonnal ki lehet azonban kerülni az áldozati szerepből, ha három egyszerű dolgot megteszel, és akkor ez itt most a quick fix.

 1. VEDD ÉSZRE –Amikor azt hallod magadban, vagy azt mondod valakinek, hogy jaj már megint fel kell vennem ezt a telefont, vagy már megint a főnök hülye utasításait kell követnem, akkor csak vedd észre, hogy ott van a KELL szó.

Milyen érzés amikor erre a KELL-re gondolsz? Csak rögzítsd, hogy ez olyan érzés, amilyen.

 

 1. CSERÉLD KI – Ha már elkezdted észrevenni, akkor pedig kezdj el kísérletezni. Próbáld ki, hogy mi történik akkor, ha kicserélsz szavakat:
 • KELL helyett AZT VÁLASZTOM.
 • MUSZÁJ helyett AZT FOGOM CSINÁLNI.
 • NEM TUDOM helyett NEM FOGOM.
 • AZT KÉNE helyett AZT AKAROM, HOGY.

Ez most milyen? Mi változott?

 

 1. TEGYÉL MELLÉ EGY JÓ INDOKOT – ettől visszakerül hozzád az erőd.

Például:

 • Azt választom, hogy bemegyek dolgozni, akkor is, ha nehezemre esik, de így lesz bevételem addig, amíg találok olyat, amit szívesebben csinálok.
 • Azt választom, hogy felveszem az ügyfél telefont este 8-kor is, mert ettől különlegesebb az én szolgáltatásom, mintha csak 5-ig lennék elérhető.  
 • Azt választom, hogy megírom ezt a blogbejegyzést, mert ez a szabadúszó lét egyik szépsége, hogy azt csinálom munkaként, amit akarok.
 • Azt választom, hogy csak azzal dolgozom, akik értékelik a munkámat, és közben inkább olyannal pótlom a hiányzó bevételt, ami kevesebb energiámba kerül.
 • Meg akarok felelni a főnökeim elvárásainak, mert most még szükségem van erre a munkára, hogy eltartsam a családom.
 • Nem fogok mindennel egyszerre foglalkozni, ami a tennivalók listámon van, hanem inkább csinálok egy prioritás listát és megnézem, mi az, ami igazán fontos.

És akkor rögzítsd, hogy ez most milyen érzés?

Az a fantáziám, hogy így Neked is több energiád lesz azokhoz a dolgokhoz, amik számítanak. Talán elkezdesz végre új állást keresni, vagy összeraksz egy új terméket a vállalkozásodban, vagy kitalálod, hogy mi az az egy dolog, amit mindennap megtehetsz, hogy elérj egy számodra fontos célt.

És esetleg felkészülsz arra, hogy hogy tudsz mindent megtenni azért, hogy nyaralás alatt ne a munkáddal, vagy a vállalkozásoddal foglalkozz.

HEzzel kapcsolatban lesz egy meetupunk, amire Téged is várunk szeretettel: HOGY FÜGG ÖSSZE A NYARALÁS AZ INNOVÁCIÓVAL? 2018.június 13. – 18:00 órától. Belépő: 2000 Ft/fő

Illetve ismét készül egy workshop, amit már sokan szerettek: ERŐSSÉG ALAPÚ MUNKA & VÁLLALKOZÁS2018. június 18. Ez egy egésznapos workshop, amely során személyre szabottan, de egy csoport támogatásával dolgozunk azon, hogy a saját munkádat és vállalkozásodat az erősségeidre építsd. Ennek eredményeképp több lehetőséget fogsz találni a munkádban, a vállalkozásodban és egy személyre szabott akciótervvel is gazdagodsz.

Gyere, várlak szeretettel. Addig is klassz júniust kívánok!

Ha segítségre van szükséged, hogy átgondoljunk egy számodra új stratégiát, akkor keress bátran. ITT

Photo by Snowing – Freepik.

Megszakítás