Skip to content

Ajándék helyett jelenlét

Ez az angol karácsonyi to-do vagyis teendők listája kering a neten, és nekem nagyon tetszik. Karácsony, egy ünnep kellemes és kötelező találkozásokkal, túlköltekezéssel, fölöslegesen sok étellel és sokszor kevés igazi ünnepléssel.

Londonban pár hete összehoztunk egy találkát azokkal a barátnőimmel, akikkel együtt jártam gimnáziumba 5 éven keresztül Nigériában. Ez egy ír apácák által vezetett lányiskola volt, ahova mindenféle országból érkeztek lányok. Sokukkal azóta is kapcsolatban vagyok, és ezek a találkozások mindig nagyon különlegesek.

Libanoni, indiai, és orosz-nigériai keverék csuda jó fej lányokkal volt ez az ebéd. Amikor végre eldöntöttük, hogy mi az az időpont, ami mindenkinek jó, ki kellett találni a helyszínt. Volt a javaslatok között néhány elegáns, előkelő étterem, de valahogy mégsem sikerült olyat találni, ami mindenkinek tetszene és beleférne a költségkeretébe. Úgyhogy aztán azt vetettem fel, hogy mi lenne, ha valami egyszerű, lazább helyre mennénk, ahol nem kellene feszengenünk szmokingba öltözött felszolgálók között. Úgyhogy végül egy nagy pizzéria lánc egyik éttermében foglaltunk asztalt.

Azon a napon, nem az étel vagy a helyszín volt a lényeg. Hanem a találkozás. Hosszú órákig beszélgettünk, osztottunk meg vicces és megható történeteket egymással.

Tinédzserként nap mint nap együtt voltunk, de aztán az élet és a távolság elsodort bennünket egymástól. Ezeken a találkákon viszont újra közel kerülünk egymáshoz, és ugyanúgy beszélgetünk, ahogy annak idején. Sírunk és nevetünk, és nagyon jól érezzük magunkat.

Fantasztikusan jó nap volt ez.

Ezen a karácsonyi tennivaló listán is az szerepel, ami szerintem igazán fontos.

    1. Presents helyett be present – Ajándékok helyett légy jelen. Ajándékozhatunk esetleg valódi odafigyelést a szokásos „hogy vagy?” helyett, mely után általában meg se halljuk a választ.

      Tegyünk fel valódi kérdéseket, és legyenek igazi beszélgetések. Karácsonykor a sok ajándék között sokszor elvész az ember, és észre sem vesszük, hogy valaki egyedül van, nehézségei vannak.

Sokszor pedig úgy költünk, hogy utána hónapokig nem áll helyre a családi költségvetés. Mi lenne, ha elég lenne az, hogy jelen vagyunk? Úgy igazán? Lehet, hogy annak, akinek adsz, nincs szüksége még egy könyvre, ruhára, drága ékszerre, csak arra, hogy vele légy. Talán többet, mint korábban.

2. Wrap gifts helyett wrap someone in a hug – ajándékcsomagolás helyett csomagoljunk be valakit egy ölelésbe.

3. Send gifts helyett send peace – ajándék helyett küldj békét. Sokan vannak haragban régen közelálló társakkal, családtagokkal és nincs kapcsolat köztük, hacsak nem egy újabb vita. Mi lenne, ha félretéve minden büszkeséget, sértettséget, küldenél valami igazán jó kívánságot neki? Csak úgy, válaszra várás nélkül. Soha nem lehet tudni, hogy az milyen nyomot hagy a másik életében, ha békével közeledsz.

4. Shop for food helyett Donate food – ételvásárlás helyett adj ételt. Sokan éheznek és fáznak ilyenkor is. Gondoljunk azokra is, akik kevésbé szerencsések, mint mi vagyunk. Rengeteg étel készül karácsonykor, és rengeteg is kerül utána a kukába. Sok módja van az adásnak ilyenkor, keresd meg azt, ami Neked belefér.

5. Make cookies helyett Make love – süteménykészítés helyett légy a kedveseddel. Akinek nincs, az legyen azokkal, akikkel legjobban szeret lenni. Barátokkal, családtagokkal.

Magyarországon a karácsony nagyon zárt családi ünnep, pedig nem mindenkinek van családja. Vannak olyan országok, ahol kinyitják a családi estét azoknak a barátoknak, távolabbi rokonoknak, akiknek nincs kivel lenniük. Egy skót kolléganőm családja évek óta lát vendégül a karácsonyi vacsorán két egyedülálló hölgyet.

És miért ne?

Ha nagyon szigorúan nézzük azt az eseményt, amiről a karácsony eredetileg szól – Jézus születése – ott sem csak a család volt jelen. Van esetleg olyan barátod, távolabbi rokonod, akiről tudod, hogy egyedül lenne? Mi lenne, ha idén bátran formát bontanál és elhívnád magatokhoz?

6. See the lights helyett Be the light – Nézd meg a karácsonyi fényeket helyet Légy Te magad a fény. Sokan szomorúak ezen az ünnepen, mert ilyenkor vesztettek el valakit, vagy magányosak, vagy nem úgy sikerült az évük, ahogy szerették volna.

Az enyémben is van olyan, ami nem úgy sikerült. De már írom a hála-listámat, hogy mennyi mindent tanultam és mi mindenre lesz ez jó a következő évben.  Ha a hála jótékony hatásáról akarsz többet tudni, akkor olvasd el a „Minden komfortzónán túl” c. írásomat.

Persze mindaz, amit írok, az én nézőpontom, az én értelmezésem. Keresd meg, hogy Te hogyan tudsz ünnepet érezni, és adni. Csak csináld.

Addig is szépséges Karácsonyt kívánok Neked és családodnak, barátaidnak. És köszönöm, hogy itt vagy még most is.

Éva

Megszakítás