Skip to content

Milyen legyen az új éved? Kényelmes vagy izgalmas?

A fejlődés és a kényelem nem tudják ugyanazt a lovat megülni.  

Margie Warrell

Karácsony előtt volt egy klassz beszélgetésem azzal a kedves finn ex-kolléganőmmel, akivel még a 90-es években kezdtünk el dolgozni, amikor Lappföldre szerveztem utazásokat.

Már az első személyes találkozásunk is nagyon viccesre sikeredett, ami évekkel a megismerkedésünk után volt, egy londoni szakmai vásáron. Azt hittem, hogy a kolléganő csak tréfál azzal, hogy majd hoz nekem igazi finn füstölt lazacot, de amikor megjelent a vásár forgatagában egy legalább 50 x 50 centis hatalmas lazacszínű csomaggal, akkor percekig nevettem. 😊 Talán ez a lazac alapozta meg az az azóta is tartó kapcsolatunkat, aminek az emlékét azóta is szívesen idézzük fel, amikor időről időre megbeszéljük a világ és a turizmus fontos történéseit, illetve a karrierünk változásait.

Most arról mesélt, hogy a közel 30 évnyi idegenforgalmi karrierjében idén van az első olyan karácsonya, amikor december 23-án délután el tud menni barátnőkkel forralt borozni a helyi karácsonyi vásárba. Az idegenforgalomban ez az időszak az egyik legpörgősebb és mindketten évtizedekig dolgoztunk úgy, hogy karácsony előtt és a két ünnep között nem mehettünk szabira, még pár órára sem. Egyszer sem.

Ehhez az kellett, hogy felmondjon egy stabil és biztonságos, a lakásától pár percre lévő, de karácsonykor rengeteg munkával járó munkahelyen, ahol nem volt boldog. Majd elfogadjon egy új ajánlatot, ami teljesen más munkát és időbeosztást jelent. Számára nem kevés kockázattal járt ez a döntés – ő is 50+ éves, maga az új projekthelyszín a lakásától 3 órás vonatútra van, új szerepbe került, és egy számára addig ismeretlen földrajzi területtel fog dolgozni, ami nagyon más, mint az eddigiek. Ráadásul ezzel a projekttel nincs még tapasztalata senkinek a cégnél, hogy behozza-e a várt reményeket.

Szóval van benne kockázat bőven, de annak az érzése, hogy valami új, izgalmas ügyben vehet részt, ahol tanulni fog egy csomó mindent, legyőzte a változással, a kényelem elhagyásával járó félelmeit.  

Margie Warrell, ausztrál írónő azt mondja az egyik beszédében, hogy a fejlődés és a kényelem nem tudják ugyanazt a lovat megülni.

Születésünktől azt tanuljuk, hogy hogy legyünk biztonságban: vállaljunk minél kevesebb kockázatot és maradjunk inkább a fenekünkön, mert akkor nem eshet bajunk.  

Aztán eljöhet az a pillanat (általában el is jön), amikor helyettünk döntenek és kibillentenek a biztonságosnak hitt helyzetből. Vagy mi magunk jutunk el oda, hogy már nem elég a kényelmes, de gyakran unalmas vagy fárasztó állóvíz, hanem jó lenne helyette valami izgalmas, inspiráló, az értékeinkhez közelebb álló dolgot csinálni. Legyen az munka, új szolgáltatás a vállalkozásunkban, másik országba költözés, egy új hobbi, bármi, ami eltér a megszokottól.

A változás viszont sosem kényelmes és többnyire kockázatos, merészséget és a komfortzónánk elhagyását igényli.

Úgyhogy itt kell eldöntenünk azt, hogy melyik lovat üljük meg? A kényelemét, vagy a fejlődését?

De ha a kényelmet választjuk, akkor vajon mennyire életszerű az, hogy maradhat minden úgy, ahogy eddig volt?

Mert közben mindaz, ami körülöttünk van, az folyamatos változásban van. Ha csak a 2023-as évet nézem, akkor az jelentős inflációt hozott, kitört egy új háború, megjelent az AI, azaz MI – mesterséges intelligencia a mindennapi használatban, és még sorolhatnánk.

Szóval a változás elkerülhetetlen, de az egy személyes döntés, hogy hogyan reagálunk rá.

Tudósok szerint naponta több mint 30.000 döntést hozunk, melyek nagy részét nem gondoljuk túl, automatikusan csináljuk. Viszont vannak olyan döntések, amelyeket érdemes jobban, tudatosabban átgondolni, mert ezek jelentősen befolyásolhatják azt, hogy miként teremtünk magunknak új lehetőségeket 2024-ben.

Kezdésként az alábbi kérdések mentén gondoltam át a múlt évemet és kezdek neki az új év megtervezésének. Arra invitállak, hogy tedd fel ezeket magadnak is:

  • Mikor érezted magad boldognak, elégedettnek, sikeresnek tavaly?
  • És még mikor?
  • Ezek milyen tevékenységekhez, helyszínekhez, közösségekhez kötődtek?
  • Te magad, hogy járultál hozzá, milyen erősségeidet használtad, hogy ezek megtörténhessenek?
  • Mi az, amit biztosan nem szeretnél az új évben csinálni, folytatni?
  • És mi az, amit, ha mélyen magadba nézel, akkor tudod, hogy szeretnél elkezdeni, akkor is, ha ma még lehetetlennek tűnik, de valamiért nagyon fontos neked?
  • Mihez van szükséged több bátorságra a kényelem helyett?
  • Mit tettél és nem tettél meg a saját jóllétedért, mentális egészségedért?
  • Ha van valami, amit nagyon szeretnél, de félelmetes, akkor gondolj bele abba, hogy mit kockáztatsz azzal, ha nem teszel érte semmit?

Aztán hozz meg néhány tudatos döntést, hogy pontosan olyan évet zárhass 2024 végén, amilyet szeretnél.

Nekem is vannak izgalmas, de egyben számomra félelmetes terveim, amik a turizmushoz és a fenntarthatósághoz kapcsolódnak. Illetve tervben van egy podcast is, ami szintén kilépés a komfortzónámból.

Ezeken túl, minél több időt szeretnék a tengerben és mellette tölteni, hisz dolgozni bárhonnan tudok.

Ha ezek a prioritásaim, akkor időt, teret kell teremtenem nekik. Az első lépéseim azok voltak, hogy beiratkoztam egy holland egyetem online programjára, hogy a fenntartható turizmusról tanuljak. A második az, hogy elkezdtem azokat a beszélgetéseket, amik közelebb visznek az új célomhoz. Közben pedig lesznek dolgok, amikre nemet kell mondanom. Ez sokszor nehéz, és arra is készülök mentálisan, hogy lesznek hullámvölgyek, kihívások, amik befolyásolják majd azt, ahogy haladok. Segítséget is fogok kérni, amikor szükségét érzem, hogy ezek közben se veszítsem szem elől az eredeti szándékomat.

Viszont ezekhez képest sokkal félelmetesebb nekem az, ha lemondok az álmaimról. A nemcselekvésnek is megvan a maga kockázata, amit egy év múlva biztosan megbánnék.

Úgyhogy elkezdtem lépésről lépésre, ahogy remélem Te is elkezded lepésről lépésre megvalósítani azokat a merész és izgalmas céljaidat, amik nem biztos, hogy kényelmesek. És ne feledd, bárhogy sikerül elkezdeni, légy magaddal együttérző és elfogadó, mint amilyen egy szeretett családtaggal, vagy baráttal lennél.

Kívánok neked is izgalmas célokkal és megvalósítással teli Új Évet!

Éva

Ui: írtam régebben arról, hogy hogyan nincs értelme újévi fogadalmakat tenni, illetve miként érdemes egy évet kezdeni, ezeket itt találod:

https://www.kalangu.net/felejtsd-el-az-ujevi-fogadalmakat

https://www.kalangu.net/igy-erdemes-lezarni-egy-evet-es-elkezdeni-egy-ujatvagy-barmit

Ui2: Ha úgy érzed, hogy szeretnél gyorsabban és könnyebben haladni a céljaid felé, akkor beszélgessünk arról, hogy ebben, hogy tudnálak támogatni. Itt tudsz velem kapcsolatba lépni:
KAPCSOLAT – www.kalangu.net

Megszakítás