Skip to content

Az megvan ugye mindenkinek, hogy az idei Oscar átadásban nem az lett a legnagyobb hír, hogy melyik filmek és színészek nyerték meg ezt a hatalmas elismeréssel járó szobrocskát, hanem az, hogy mekkora galibát követtek el a szervezők. Nakig foglalkozott azzal a külföldi és a magyar sajtó is, hogy összekeveredtek a nyertesekről szóló kártyák, ezért a kihirdetett film stábjából már a harmadik szónok mondta a köszönő beszédét, amikor valaki észrevette, hogy nem is az ő nevük van a kártyán.

Nagy volt a kavarodás, de végül is az a film kapta meg a díjat, amit az Akadémia valóban megszavazott. A Moonlight, azaz Holdfény. Gratulálok hozzá!

Ez a picikének indult baki sok embernek okozott álmatlan éjszakát, akik nem értik, hogy hogy lehetett ezt a nagyon fontos pillanatot így elszúrni. Híres és számunkra kedves emberek neve is rossz fénybe került, mint a díjat átadó Faye Dunaway és Warren Beatty.

Mindeközben a nyertesek, akik megérdemelték volna a valódi rivaldafényt, árnyékban maradtak.

Nem kapták meg a nekik járó figyelmet, és így az igazi elismerést sem. A figyelem teljesen máshova került át, mint ahova kellett volna. Erről az Oscarról tényleg a baki fog évekig eszébe jutni mindenkinek, a kudarc és nem a siker.

Hát pont így csináljuk ezt mi is, mindennap. A hiányosságainkra, a hibákra koncentrálunk és nem arra, ami jól megy. Abból csinálunk hírt, azt pörgetjük a fejünkben, sokszor évekig, amit elszúrunk, és csak félve, pironkodva beszélünk arról, amiben jók vagyunk.

Például akkor, amikor úgy szolgáljuk fel az ételt, hogy a hibáit soroljuk fel, és nem a rengeteg szeretetet és energiát, amit belefőztünk.

Amikor arra emlékszünk csakis, hogy egyszer kirúgtak a munkahelyünkről, mert leépítés volt (tehát nem is olyan, amit mi befolyásolhattunk volna), és nem arra a sokkal sokkal több évre, amikor helyt álltunk.

Amikor az egyetlen elütést vesszük észre egy remek írásban, és nem azt az erőfeszítést, amit az író beletett, hogy olyat adjon át, amivel inspirálni, és segíteni tud.

Ezt tanultuk meg. Nem arra vagyunk kondicionálva, hogy a jót vegyük észre, hanem hogy a rosszat. A hibát, a kudarcot. A hiányt és nem azt, ami megvan. Ciki arról beszélni, amiben tehetségesek vagyunk, ezért minden figyelmünket a hiányosságunkra fordítjuk. Ezért (is) sikeresek a tévé csatornák, mert a rossz hírekre, a botrányra mindig van vevő, a jóra kevésbé.

Tedd a kezed a szívedre, ismerős ez a gondolkodás ugye?

Nekem is ismerős ez, nagyon is, de sokat dolgozom azon, hogy ne így legyen. Igyekszem mindennap hálát adni azért, amim van, és a hiányosságokról elterelni a figyelmem mindarra, amire tudok építkezni.

A coaching maga egy kiváló eszköz arra, hogy kiderüljön miben vagy jó, és mi az, amit, ha tudatosítasz magadról és használod is, hozzásegít ahhoz, hogy boldogabb és sikeresebb lehess. Tényleg működik. Íme néhány hús-vér példa azoktól, akik már léptek egy nagyot és kipróbálták: https://www.kalangu.net/rolam-mondtak.

A blog is, a Kalangu Coaching Facebook oldala is (https://www.facebook.com/KalanguCoaching) azért van, akkor is, ha most még csak kevesen olvassák, hogy egy másfajta gondolkodásra bíztassak minél több embert. Ha csak egy maréknyi embernek tudok segíteni abban, hogy vegye észre magában a jót, azokat a fantasztikus értékeket, amik benne rejlenek, úgy ahogy ő maga van, akkor nekem már megérte. Akkor nincs hiába ez az oldal, ez az írás, vagy a történeteim.

A mai rohanó, globalizált világban már sok minden nem tud úgy működni, ahogy azt régen megtanultuk. A cégek és a vezetők életében az új környezet szükségszerűen változásokat követel. Korszerűsödnek a technikák, de meg kell újítanunk a szemléletünket is.

Ahogy Albert Einstein is mondta, egy problémát nem lehet ugyanazzal a gondolkodással megoldani, mint amivel létrehoztuk.

Ha mindig csak a hibákra, a hiányra koncentrálunk, akkor mindig is csak lyukakat tudunk betömni. Itt az idő, hogy arra fordítsunk nagyobb figyelmet, ami érték, és ami előrevisz.

Itt az ideje azzal foglalkozni, amiben jók vagyunk és amiben tehetségesek lehetünk.

Mivel ebben nagyon hiszek, az a célom, hogy a munka világában nagyobb teret nyissak egy új iránynak, a Legyen Veled az Erőd workshopon keresztül.

Korábban cégvezetőként nekem fontos szempont volt a kollégáim kiválasztásakor, hogy mindenki olyan munkát végezzen, amiben a legjobb lehet. Így lehetőséget kapott olyan jelentkező is, aki ugyan korábban egyáltalán nem dolgozott hasonló területen, de megvoltak azok az erősségei, amik az adott feladatkör ellátásához kellettek. A munkát magát pedig meg tudtuk tanítani neki. Úgyhogy sok más céggel ellentétben, én felvettem, és később egy ma is sikeres utazási iroda vezetője lett. 🙂 Így mindannyian nagyobb energiával és hatékonyabban tudtuk végezni a munkánkat, ami nem csak nekünk volt jó, de az ügyfeleknek is. 🙂

Ma már egy adag tudományos hátérrel megtámogatva, sok csoportos és interaktív gyakorlaton, illetve személyre szabott coachingon keresztül szeretném azt a hitemet átadni, hogy ha mindenki az erősségeire építkezve dolgozik, vagy alapít vállalkozást, akkor nagyobb esélye van a sikerre, elégedettségre, mintha a gyengeségeit próbálná fejleszteni. Ezt a szemléletet egyre több kutatás támasztja alá, melyről némi információt itt is találsz: https://www.kalangu.net/legyen-veled-az-erod.

A március 17-18.-i Legyen Veled az Erőd workshopra már vannak jelentkezők, és nagyon klassz csapat kezd összeállni.  Azt is elárulom, hogy a korábbi workshop után, az akkori résztvevők között nagyon jó támogató kapcsolat alakult ki, ami a csoportmunka nem titkolt célja.

Ha nem lépsz, akkor nem változik semmi. Ez biztos. Ha esetleg foglalkoztat a workshop, de nem tudod még, hogy pont erre van-e szükséged, akkor szívesen segítek, de ehhez is lépned kell. Írj egy emailt az evat@kalangu.net címre, és kérdezd meg mindazt, amitől könnyebb lenne eldöntened, hogy Neked ez a workshop hasznos lehet-e.

A workshopra itt tudsz jelentkezni, de már csak március 10.-ig: https://goo.gl/forms/y8L0W7bNr1lPiwPp2

Remélem sikerül tisztáznunk néhány kérdést.

Szép napot!

Éva

 

 

Photo by Chris Pizzello/AP – http://variety.com/2017/film/in-contention/oscars-mistake-warren-beatty-announces-wrong-winner-la-la-land-moonlight-1201995099/

 

Megszakítás