Skip to content

KARRIER MEGÚJÍTÁS, AHOGY TE SZERETNÉD

A dobozon kívül kell állnod, hogy lásd, hogyan lehet a dobozt újratervezni. 

Charles Handy

A 2001. szeptember 11.-i terrortámadások után a világ idegenforgalma, sok más iparággal együtt nagyon komoly válságba került. Számos nagy nemzetközi cég jelentett csődöt csupán pár nap leforgása alatt, többek között a Swissair, a világ egyik legnagyobb és legszínvonalasabb légitársasága.

A mi utazási irodánk is bajban volt, mert mindössze egy évvel korábban nyitottunk, és egy ilyen horderejű válságra nem voltunk felkészülve. Amikor 2000-ben összeállítottuk az üzleti tervet, egy ilyen fordulat egyáltalán nem volt bekalkulálva. Úgyhogy, ha túl akartunk élni, módosítani kellett az üzleti tervet.

Azonnal.

Olyan megoldás kellett, ami rövid időn belül hoz költségcsökkentést, mert a piac annyira döglött volt, hogy forgalomnövelésben nem lehetett gondolkodni.

Az akkori idegenforgalmi cégek 99%-a minden évben kiadott egy vagy több utazási katalógust. Ez presztízskérdés volt. Aki számított a szakmában, annak mindenkinek volt. Nekünk is. Csodaszépek voltak, csodaszép utazásokkal. Rengeteg ötlet, tartalom és minőség volt a kínálatunkban.

Rengeteg munka volt egy ilyet összeállítani: 2-3 hónapon keresztül dolgoztunk a tartalmon, és utána jött még egy hónap munka a grafikussal. Majd nyomda, és ollé, kész lett a gyönyör. Hatalmas összegekért.

A másik nagy költség, amit rövid időn belül lehet csökkenteni, az mindig a munkaerő költsége. Úgyhogy döntenem kellett: vagy egy munkatárstól, vagy a katalógus nyomtatástól kell megválnom.

Egyik sem volt túl vonzó lehetőség.

Munkatársat nehéz helyzetbe hozni nem könnyű a vezetőnek sem, viszont a katalógus megszüntetése merész gondolat volt. Akkor még nem volt ennyi online felület, ahol utazások milliói közül lehetett válogatni. Papír alapú marketing volt, nem online. Teljesen másképp működött a piac, mint most.

Végül döntöttem: nem nyomtatunk több katalógust! Akkor sem, ha lesz olyan utas, aki ezért nem bennünket választ. Onnantól kezdve áttereltünk mindenkit a weboldalunkra, és még jobban kihangsúlyoztuk azt, hogy mi nem katalógus utakat gyártunk, hanem személyre szabott utazásokat szervezünk személyes igények alapján, és mindezt nem kiemelkedően magas árakon.

Túléltük azt az időszakot, és utána soha többet nem nyomtattunk semmilyen katalógust. Hosszú távon rengeteg plusz munkát és költséget spóroltunk meg magunknak.

A munka vagy a karrier átalakítására is több lehetőség van, ugyanúgy, ahogy egy vállalkozás átalakítására.

Sokan, akik már egy ideje szenvednek a munkájuktól, mégsem tesznek semmit, mert túl félelmetesnek, és túl véglegesnek tűnik a folyamat.

Van egy csomó tévhit, és részinformáció.

A karrierváltás valóban nem egyszerű, és többnyire nem egy pár napos folyamat, de csak akkor fájdalmas, és nehéz, ha még akkor is kitartasz egy olyan munkahely vagy munka mellett, ahol egyre fáradtabb, motiválatlanabb, és reményvesztettebb vagy. Ha túl sokáig voltál valamiben (és ez is egy külön téma lehet, hogy kinek mennyi idő a túl sok), ahol sok negatív dolog történt Veled, akkor utána valóban nem könnyű váltani.

DE.

Azok, akik időben hajlandók észrevenni a jeleket, hogy nem a helyükön vannak, és elkezdik a váltáshoz vezető utat keresni, nagyon jó helyzetből indulnak. Egy váltást jól elő lehet készíteni, ha nyitott vagy arra, hogy legalább felmérd a lehetőségeidet.

És nem is biztos, hogy olyan nagy változás kell.  Íme, néhány lehetőség.

LEHETŐSÉGEK A JELENLEGI MUNKÁBAN

Amikor még alkalmazott voltam, sokszor tudtam saját ötleteket megvalósítani a munkámban. Szerencsére a főnököm elég nyitott volt ezekre, és mindössze annyit kért, hogy legyen belőle bevétel. Úgyhogy így kezdtem el búvárok utaztatásával foglalkozni a 90-es évek közepén, és ezért cserkésztem be egy nagy francia üdülőklub láncot, hogy mi lehessünk az elsők, akik ezt Magyarországon értékesítik. Nekem ezek adták a motivációt, és így az unalmasabb feladataimat is könnyebb volt ellátni. Aztán ha valamelyik új ötletem bejött és népszerűvé vált, akkor mindenki nagyon boldog volt.

Te is átgondolhatod, hogy milyen lehetőségeid vannak a jelenlegi munkahelyeden. Elvállalhatsz egy új projektet, részt vehetsz valamilyen a jelenlegi munkádhoz szükséges továbbképzésen, tréningen. Ha van olyan részlege a vállalatnak, ami Téged érdekel, akkor elkezdhetsz megismerkedni azokkal, akik azon a részlegen dolgoznak.

Az a tapasztalatom, hogy akik felfüggesztik a panaszkodást, azonnal nyitottabbá válnak, így pedig sokkal több lehetőséget vesznek észre a jelenlegi munkájukban is.

LEHETŐSÉGEK A MOSTANI MUNKÁN KÍVÜL

– ÖNMEGVALÓSÍTÁS – Barcelonában, amikor már lettek barátaim, és már nagyjából átláttam, hogy ki mit dolgozik, egészen meglepő jelenséget vettem észre. Ott nagyon sokan nem egy állásban töltik el a munkaidejüket, hanem több mindent csinálnak. Lehet, hogy van egy félállásuk, és a munka mellett könyvet írnak, vagy indítanak el egy jógaiskolát. Volt, aki a 8 órás állása mellett nemzetközi ismerőseinek szervezett belépődíjas networking vacsorát. De, Magyarországon is ismerek olyat, aki titkárnő, közben pedig a főzés a szenvedélye, ezért baráti társaságoknak főz és szállít ki szülinapi menüket.
Te is átgondolhatod, hogy mi az, ami érdekel, és ehhez megkeresheted a lehetőségeket.

Ha jól beszélsz angolul, akkor körülnézhetsz pár portálon, ahol online, ingyenes, vagy nagyon olcsó tanfolyamokat kínálnak, sokszor híres egyetemek szervezésében. Ma már nagyon sok mindent meg lehet tanulni az internetről. Ilyen oldalak a Coursera, vagy a Udemy.

– ÖNKÉNTES MUNKA – ez a másik remek módja a karrierváltás elindításának. Rengeteg szervezethez lehet elmenni havi néhány órát dolgozni, olyan környezetbe, ami esetleg inspirálóbb, mint a jelenlegi munkád.
Most például én is csinálok egy nagy amerikai cégnek fordítást, mert ez a kapcsolat fontos lehet a jövőbeni programjaim kapcsán, és maga a téma nagyon izgat. Egy ilyen közösség rengeteg új ötletet és inspirációt is kínál.
Barcelonában is volt olyan barátom, aki önkéntes munkát vállalt egy hajléktalan szállón, mert ott megengedték neki, hogy fotózzon, vagy dokumentumfilmet készítsen, majd ezekből a munkákból felépített egy olyan portfóliót, amit aztán fizető ügyfeleknek tudott megmutatni.

Ezek által kipróbálhatsz más munkaköröket, viszonylag kevés energia befektetéssel és kockázattal, és ha ezek között találsz olyat, amit hosszú távon is el tudsz képzelni, akkor már célirányosan tudsz új munkát keresni.

Minden ilyen lehetőség egyben remek kapcsolatépítési lehetőség is. Tényleg csak el kell kezdeni.


MUNKA A JELENLEGI MUNKÁD MELLETT

Már hallom, ahogy elkezdesz tiltakozni. Pedig vannak ilyen lehetőségek is. Sokszor csak utána kell járni.

Ismerek olyat, aki megbeszélte a főnökeivel, hogy átmegy 6 órás munkakörbe, és egy pénzügyi munkakör mellett elkezdett spirituális dolgokkal foglalkozni. Ügyfelem volt olyan vállalkozás vezető, aki szeretett volna a meglévő, jól működő tevékenysége mellé valami izgalmasabb, új dolgot kitalálni, majd közösen megtaláltuk az új ötletet, és már el is kezdett programokat szervezni egy teljesen más témában. Van olyan is, aki félállásban dolgozik egy rendezvényhelyszínen, és a többi időben egy ékszerkészítőnek segít be, ahol kiélheti a kreativitását.

Úgyhogy ha nem olyan az állásod, ami Neked túl sok örömöt okoz, akkor addig, amíg van ez a munkád, kipróbálhatsz más dolgokat.


SAJÁT VÁLLALKOZÁS

Lehet, hogy a jelenlegi munkád mellett el tudnál indítani egy egyéni vállalkozást, ami belefér az idődbe. A mai internetes világban, viszonylag egyszerűen lehet megmutatni, hogy mihez értesz. Egy kis segítséggel könnyen és fillérekért lehet saját weboldalt összerakni, és elkezdeni hozzá először érdeklődőket szerezni, aztán amikor már kitaláltad, hogy hogy lesz belőle bevétel, számos formája van a vállalkozás bejegyzésének is.

A héten három olyan volt ügyfelemmel is beszélgettem, akik hosszú döntésképtelenség után hozzám fordultak és 2-12 óra közötti közös munkával összerakták saját, új terméküket, vállalkozásukat.

Igazából a legnagyobb akadály az elhatározás, az elköteleződés és/vagy a bátorság hiánya.

Ebben tudok Neked segíteni.

Te hogy döntesz? Hogy alakítod át a munkád?

Ne azt keresd, hogy valamit miért nem tudsz megtenni, hanem hogy miért nem tudsz NEM megtenni.

Nagyon sok visszajelzést kaptam az elmúlt hetekben arra, hogy mennyire hasznosak és érdekesek ezek a cikket, pedig nagyon nehéz kitalálni, hogy miről olvasnál szívesen. Ezért megköszönöm, ha megírod nekem, hogy éppen mivel küszködsz, vagy mi az, amiben segítségre lenne szükséged: evat@kalangu.net

Ha tetszett ez az írás, akkor kérlek, oszd meg a barátaiddal is. Érdemes a Facebook oldalunkat is látogatnod, mert sok infó csak oda kerül fel: https://www.facebook.com/KalanguCoaching

Izgalmas átalakítást kívánok Neked!

Éva

Megszakítás