Skip to content

TE MINEK ÖRÜLNÉL VALENTIN-NAPON?

Időt kell arra találnunk, hogy megálljunk és köszönetet mondjunk azoknak az embereknek, akik hatással vannak az életünkre.

John F. Kennedy

10 éves voltam amikor Nigériába költöztünk. A szüleim azonnal beírattak a helyi általános iskolába, ahol eleinte semmit nem értettem, mert angolul még nem beszéltem. Irtó fura volt napi 8 óra kézzel-lábbal mutogatás. 😊 Minden matek tesztet jelesre írtam, viszont az angol tesztekben leginkább nulla pontom lett.

Három hónap múlva viszont már folyékonyan beszéltem, úgyhogy a tanév végén javasolta az igazgató, hogy ahogy a többiek, én is kezdjem el 12 évesen a gimnáziumot

A gimi eleinte sokszor fura, de egyben vicces hely is volt. Ír apácák által vezetett lányiskola volt, akik között a kedvencem egy bárzongoristából lett apáca volt. Az osztályomban 33 fekete (nigériai) lány volt, és velem együtt hárman voltunk expatok, vagyis külföldiek.

Mivel az ország korábban angol gyarmat volt, a függetlenség ellenére megtartottak rengeteg angolszász szokást, hagyományt.

Ilyen volt a Valentin-nap is, amit ma, február 14.-én ünneplünk.

Mi még csak kislányok voltunk, de tisztában voltunk az ünnepnek a romantikához kapcsolódó jelentésével. Sőt, a kibővített jelentésével is, hisz a legtöbb helyen ez szól legalább annyira a barátságról is, mint a szerelemről. Szól a szeretetről és annak a legszebb megnyilvánulásairól.

Úgyhogy ezen a napon én is több színes, szívecskés kártyát készítettem, ahogy a többiek, és juttattam el titkosan a kedvenc osztálytársaimnak, vagy a suli után a barátaimnak, persze szigorúan név nélkül. És végtelenül boldog voltam, amikor én is találtam egyet-egyet a padomban vagy a táskámban.

Szép emlékeim vannak ezekről a napokról, mert ugyan egy teljesen más kultúrában voltam tini, ahol a nap nagy részben egy másik nyelven kommunikáltam, de ebben a sokszínű és nagyon más világban ezek a kártyácskák azt jelentették, hogy befogadtak és hogy nem vagyok egyedül.

Arra, hogy minek köszönhetjük a Valentin Napot, több verzió is létezik, de talán ez a kettő a legfontosabb:

 • Claudius császár 270-ben kb. ezen a napon fejeztette le Valentin, azaz Bálint püspököt, akit később szentté avattak. A császári utasítás szerint fiatal legényeknek tilos volt megnősülniük, mert úgy vélte, hogy az egyedülálló férfiak jobb katonák lesznek. A legenda szerint azonban Bálint püspök a katonákat és szerelmüket titokban megeskette egymással, és az így összeadott házaspárokat megajándékozta kertje virágaival.
 • Egy másik verzió szerint a keresztény egyház azért tett erre a napra egy ünnepet, hogy a Lupercalia ókori pogány ünnepről átterelje a figyelmet erre a keresztény ihletésű ünnepre.

Még számos más magyarázata van ennek a kedves ünnepnek az eredetére, de mindegy is.

Nekem ez egy olyan nap, amikor név nélkül is elmondhatjuk valakinek, aki fontos számunkra, hogy mennyire sokat jelent a barátságuk, a társaságuk.

A mai rohanó világban szinte mindenki ki van éhezve pozitív visszajelzésre, bátorításra, egy-egy kedves szóra. Sajnos túl kevés ilyet engedünk meg magunknak, mert akkor kevesebb időnk marad a rohanásra.

Úgy hisszük, hogy ha jó sok feladatunk van, akkor hasznosan töltjük az időnket.

De vajon tényleg így van-e?

Sok vezetővel, kiváló szakemberrel és szabadúszó vállalkozóval dolgoztam már, és az ismétlődő kihívások mögött ugyanaz van, ami az én cégvezetői létemben is a nehézségek nagyrészét generálta. Nagyjából ez a 3 jelenség rajzolódik ki:

 1. Egyrészt nincs idő gondolkodni, tervezni. Mikor tettél már be a naptáradba pár órát arra, hogy gondolkodj? Hogy ne épp egy meetingre rohanj, hogy ne valami projekteden dolgozz, hanem csak úgy szabadon elmélkedj, szemlélődj? Pedig ezeknek az időknek nagy szerepe lehet abban, hogy újra kreatív, előrevivő gondolataid legyenek. (link a bloghoz)
 2. Nincs elég idő a jó beszélgetésekre. Azokra, amelyeket nem csak azért iktatunk be a mindennapokba, mert valami üzleti hasznot remélünk tőlük, hanem mert valóban érdekel maga az ember, vagy ahonnan jött, vagy amit csinál. És lehet, hogy közvetlenül nem lesz belőle üzlet, vagy szakmai siker, de ezek a beszélgetések sokszor megadják azt az inspirációt, energiát, amire szükségünk van, és ezáltal ismét hatékonnyá válhatunk.
 3. Nem adunk, vagy kapunk elegendő pozitív visszajelzést, elismerést. Nem is nagyon tanultuk meg, hogy hogy kell, és sokszor csak azoktól várjuk el, akik a közvetlen környezetünkben vannak. Ha pedig így nem jön, akkor csalódottak leszünk, és lehet, hogy ezért észre se vesszük, ha mástól kapunk. Pedig a tápláló visszajelzés csodákat tesz velünk és a teljesítményünkkel. És másokéval is. 😊

Van egy ilyen dilim, hogy ha összehoznék sok különböző, jó embert, akkor azok klassz dolgokat tudnának egymástól tanulni, ami a saját céljaik elérésére is jótékonyan hatna.

Ha mindezt betesszük egy strukturált, keretezett és biztonságos rendszerbe, akkor pedig konkrét és kézzelfogható eredmények születnének.   

Rengeteg országban jártam, ahol sokféle emberrel dolgoztam már együtt vezetőként és csapattagként is. A sokszínű környezetnek köszönhetően rengeteg olyan értékes dolgot tanultam, amire szerintem egy homogén közegben nem lett volna lehetőségem.

Ezért is szenvedélyesen hiszek abban, hogy minél sokszínűbb egy társaság, annál többet tanulhatunk egymástól, és ez a tanulás segít abban, hogy a saját céljainkat megvalósítsuk.

Ez az én miértem. Az a nagyon mélyről jövő meggyőződésem, aminek köszönhetően kitartok a céljaim mellett, akkor is, amikor sok a nehézség.    

Arra gondoltam, hogy elindítok egy hasonlóan sokszínű csoportot, ami kétféleképpen kínál támogatást és amiben örülnék, ha Te is részt vennél.

Ez a Mi-Érted – Kalangu Club.

 1. Egyrészt találjuk meg, pontosítsuk a Te MIÉRTED – vagyis azt az ügyet, a Te saját mély motivációdat, ami miatt akkor is kitartasz a célod mellett, amikor sok a kihívás.
 2. Légy része egy inspiráló, támogató közösségnek, ahol a sokszínű tudás segítségével érheted el, amire vágysz.

 

AMI A CSOPORTBAN VALÓ RÉSZVÉTELT ÉRTÉKESSÉ TESZI

 1. Együtt gondolkodás a legfontosabb célokról – nem végnélküli brainstormingot, és ötletelést, hanem strukturált, célorientált beszélgetéseket, amely során a saját, legjobb megoldások jöhetnek felszínre.
 2. Személyre szabott, tápláló visszajelzések – a közösség abban fog támogatni, hogy a saját egyéni céljaiddal kapcsolatban megerősödj abban, amit nagyon jól csinálsz, és ennek mentén építsd tovább azt, ami mellett elköteleződtél.
 3. Elszámoltathatóság – ez tudom rosszul hangzik, de az álmokat a megvalósulástól a cselekvés választja el, tehát muszáj tenni értük, és ha vannak társak, akik segítenek a célt szem előtt tartani, akkor a célba jutás esélye kb. 60%-al is meg tud nőni.
 4. Inspiráló közösséget – vezetők és vállalkozók, szabadúszók sokszor küzdenek azzal, hogy nincs kivel megbeszélni a nehézségeket, vagy azért mert egyedül dolgoznak, vagy a beosztottakkal nem jó ötlet, a család idő előtt beaggódna, a barátok pedig sokszor nem is értik miről van szó. Nagy a felelősség, még nagyobb a velük szembeni elvárás, sokszor egyedül kell kitalálniuk minden fontos lépést. Ilyenkor jól jön egy olyan közösség, ahol különböző területekről érkező és eltérő tapasztalattal rendelkező, hasonló értékrendű, lelkes emberekkel együtt gondolkodhatnak.
 5. Biztonságos tér – a csoport összetételében külön figyelmet fordítok arra, hogy egymásnak ne jelentsenek a tagok konkurenciát, és hogy a sokszínűség létrejöhessen.
 6. Jó hangulat. 😊

 

CSOPORT TALÁLKOZÓK

 • A csoport 6 alkalommal találkozik, havonta 2 alkalommal, alkalmanként 3 órára. Ez most egy különleges időszak, mert minden alkalommal személyesen tudunk találkozni.
 • A coaching mellett egy olyan módszerrel dolgozunk, amit a világ legnagyobb szervezetei is sikeresen használnak arra, hogy hatékony, gyors megoldások szülessenek.
 • Saját témákkal, hozott anyaggal dolgozunk, mindenki egyformán lesz támogató és támogatott.

RÉSZLETEK

IDŐPONTOK: 2018. február 28., március 14., 28., április 11., 25., május 9.  

BEFEKTETÉS MAGADBA: 95.000 Ft/fő

LÉTSZÁM: Minimum 4 fő, maximum 8

HELYSZÍN: Budapest – pontosítás alatt.

JELENTKEZÉS: evat@kalangu.net

Ez a program egy lehetőség arra, hogy a szakmai vagy vezetéssel kapcsolatos kérdéseidre egy klassz csoport segítsen megoldást találni. Arra is lehetőség, hogy klassz emberekkel gondolkodj együtt azon, amit fontos Neked.

De ha nem ezt választod, hanem azt, hogy egyszerűen csak felhívsz valakit, aki örülne pár kedves szónak, elismerésnek, akkor ez az írásom máris elérte a célját.
Szépséges Valentin-napot kívánok Neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Megszakítás