Skip to content

A lehetőség 20 árnyalata – kor- és helyfüggetlenül

Ahelyett, hogy arról ábrándoznánk, mikor mehetünk megint szabadságra, talán érdemesebb volna olyan életet kialakítani, amiből nem akarunk megszökni.

Seth Godin

Augusztus közepén önkéntes coach voltam a FreedomX fesztiválon, ahol egy gyönyörű spanyol, hegyek között található mini-faluban dolgoztunk, hogy a helyfüggetlenségre vágyókat segítsük álmaik elérésében. https://freedomxfest.com/the-festival/meet-the-coaches/

Végig sok munkánk volt, nagyon izgalmas, érdekes, időnként extrém körülmények között. Sokszínű, sokféle kultúrából érkező emberek társaságában dolgoztunk, áztunk, fáztunk, nevettünk és beszélgettünk sokat.

Nekem az, hogy elutazom valahova, ráadásul egyedül, mindig egy új lehetőség arra, hogy sok okos dolgot tanuljak. Most sem volt másképp.

Az első dolog, ami nagyon tetszett és el is gondolkodtatott, hogy ezen a fesztiválon minden korosztály képviseltette magát. Az is tanulságos volt, hogy magának a „location independence”-nek, azaz helyfüggetlenségnek mennyi variációja van.

Sokkal több, mint amit gondoltam.

Sokféle különböző életmóddal találkoztam azon a héten: például olyannal, aki háromévente költözik más országba, és a munkáját ennek megfelelően tudja alakítani. Vagy olyannal, aki havonta utazik máshova, és minden helyszínen tud dolgozni, személyesen is. Olyan is volt, aki két helyen lakik felváltva, és olyan is, aki a közösségi irodának kialakított hajójával járja a világot. És olyan is volt, aki 20 évnyi világjárás után találta meg azt a helyet, amit most otthonának hív.

Az egyik előadó amerikai hölgy, aki biztosan túl volt a hatvanon, de remekül passzolt ebbe a nagyon színes társaságba, arról beszélt, hogy minden terv, vagy vágy egészen addig csak egy álom marad, hiába akarjuk nagyon, amíg nem döntünk valami mellett, és kezdünk el tenni érte.

Most azokról írok, akikkel az elmúlt két hónapban beszélgettem, nem csak ezen a fesztiválon, hanem máshol, más körülmények között. Ők nem mind helyfüggetlenül dolgozók, de mindenképp olyanok, akik már döntöttek és tettek is azért, hogy ott, és úgy éljék az életüket, ahol és ahogy nekik a legjobb.

 • Az épp akkor 50 éves szülinapját ünneplő angol coach, aki korábban a filmiparban szerzett magának hírnevet. A gyerekei felnőttek, ezért a férjével eladták mindenüket Angliában, és most az elmúlt 6 évben Indiában éltek, de még nem biztos, hogy ez a végleges helyük. Online dolgozik az ideje nagyrészében, csoportos coaching programokat szervez, illetve workshopokat tart világszerte.
 • A 30 éves amerikai lány, aki pár éve Thaiföldre költözött egy hegyi faluba, ahol jógát oktat, de online is dolgozik különböző projekteken.
 • A szintén 30 éves új-zélandi lány, aki, amikor online dolgozik, leginkább coachként dolgozik, személyesen pedig járja a világot és ún. ecstatic dance (eksztatikus tánc) órákat tart.
 • A spanyol mérnök, aki egy spanyolországi házat rendezett be, hogy világjáró digitális nomádoknak adjon szállást és irodát rövidebb, hosszabb időszakokra.
 • A 40-es lengyel IT mérnök, aki egy olyan cégnél dolgozik, ami leginkább távmunkában foglalkoztat kollégákat a világ minden táján.
 • Az amerikai tanácsadó, aki világszerte beszédeket és workshopokat tart arról, hogy hogy lehet vezetőként nagyobb teljesítményt elérni, és most éppen Toszkánában él.
 • A kanadai vezetőfejlesztő coach, aki céges megbízásokat is csak online vállal, hogy bárhonnan tudjon dolgozni.
 • A magyar kisgyerekes szingli anyuka, aki gyes alatt épített fel egy online marketing vállalkozást, és így akkor is tud dolgozni, ha éppen utazik.
 • A 30-as digitális marketing szakember, aki szinte soha nincs egy helyen, és folyamatosan dolgozik az ügyfeleivel.
 • Az 55 éves tanárnő, aki már több helyen élt férjjel és anélkül is a világon, és még tervezi, hogy költözik tovább. Közben, ahol éppen lakik, vállal munkát, tanítást, vagy valamilyen adminisztrációs feladatokat.
 • A szintén 55 éves svéd történelemtanár, akinek a bakancslistás vágya az volt, hogy éljen valahol külföldön mielőtt meghal és írjon egy könyvet. 50 évesen, miután a gyerekei már felnőttek, otthagyta biztos tanári állását, elköltözött Barcelonába, állást vállalt egy ügyfélszolgálaton, megírta a könyvét, már a másodikat is elkezdte, és egy éve alapított egy saját vállalkozást is, szövegírás és fordítás céllal.
 • Az 53 éves német gyerekorvos, aki épp eladja cégrészét a saját klinikájában, és most olyan bérelhető házat keres a Földközi tenger partján, ahol a jövőben egészséges életmódhoz kapcsolódó tréningeket tud tartani.
 • Az osztrák anyuka, aki különböző életmód programokat tart a világ több országában, és ahova viszi magával 3 éves kislányát is.
 • Az olasz kommunikációs szakember, aki pár éve elköltözött Barcelonába, és most éppen egy társadalmi vállalkozás kialakításán dolgozik a fő állása mellett.
 • Az angol coach, aki az ideje egy részében online dolgozik, de sok hétvégi programmal járja Angliát az idő többi részében.
 • A magyar mestercoach, aki ugyan külföldön él, és sokat dolgozik online, de az év 3 hónapjában Magyarországon tart képzéseket, workshopokat, előadásokat.
 • A 28 éves amerikai könyvelő és adótanácsadó, aki alapvetően Washingtonban él, de évente pár hónapra elutazik Ázsiába, ahonnan ugyanúgy tud dolgozni.
 • A sikeres török üzletember, aki feladta a jól működő cége mellett a rengeteg stresszt és pörgést is, és most egy jóval kevesebb bevételt hozó búvárhajót üzemeltet a Földközi tengernél.
 • A francia expat-feleség, aki annak ellenére, hogy négyévente már országban élnek a férjével, teljesen idegen közegben képes otthont teremteni, iskolát találni a gyerekeinek, majd legutóbb épp Magyarországon kezdett el a francia konyhához kapcsolódó főzőtanfolyamokat tartani helyi ismerősöknek.
 • A kanadai nő, aki pár hónappal azután, hogy leégett a háza, egy betegség következtében elvesztette a látása 90%-át, majd ez miatt a munkáját is, így otthon, látás és munka nélkül eldöntötte, hogy végre megvalósítja egy régi álmát. Vett egy vitorláshajót Törökország déli részén, és azóta hajós nyaralásokat szervez a Földközi tengeren.

Azért akartam ezt így leírni, hogy lásd mennyiféle lehetőség van. És ezeken kívül is van még ezerféle más megoldás arra, hogy hogyan lehet egy adott életszakaszban olyan életet élni, amiben az öröm, és a mindennapi elégedettség valósul meg.

Sokuknak ismerem a történetét, hogy mi mindenen mentek keresztül mielőtt döntést hoztak és nagy változtatásba kezdtek. Különböző hátterű emberek ők – családosok, szinglik, egyedülálló szülők, és vannak köztük már nagyszülők is. Vannak, akik eleve így tervezték, és vannak, akik valamilyen rendkívüli krízishelyzetnek köszönhetően valósítottak meg egy régóta elhessegetett álmot.

Ami viszont közös bennük: megfogalmazták, hogy mi az a számukra inspiráló cél, amiért érdemes belekezdeni egy bizonytalan kimenetelű, nagy változásba.

És elkezdték, apró, vagy nagy lépésekkel, de döntöttek.

 

Nem kell ahhoz extrém nehéz helyzetbe kerülni, hogy valaki egy régi álmot végre komolyan vegyen.

Sokszor azonban mégis megvárjuk, hogy minden összeomoljon, hogy meg merjük hozni azokat a döntéseket, amik igazán fontosan az életünkben.

De mi lenne, ha nem várnánk addig, amíg teljesen elfáradunk, kiégünk, vagy valami nagy veszteség ér bennünket?

Milyen hatással lenne az életünkre, ha már ma tudnánk, hogy mi az, ami fontos, és hogy hogy tudunk oda eljutni?

Írtam pár hete arról, hogy mennyire fontos, hogy inspiráló, és izgalmas célokat is kitűzzünk, mert a relatív szorongás állapota nélkül nem fogunk tudni eljutni A-ból B-be.

De sokszor nem az a baj, hogy nem merünk lépni, hanem nem is tiszta, hogy mi lenne az, amit igazán szeretnénk.

Neked mire van ahhoz szükséged, hogy merj lépni? 

 

Ha segítségre van szükséged, hogy átgondoljunk egy számodra új stratégiát, akkor keress bátran. ITT

dolgozzunk együtt a céljaidért.

Hogyan működik

Egyéni coaching jellegű beszélgetéseken (Zoomon vagy hasonló platformon), egyedi programokon és workshopokon keresztül kínálok támogatást, hogy a frusztráció, kiégés, motivációvesztés vagy unalom helyett új, inspiráló megoldásokat találj a számodra ideális munka kapcsán.  

Álmodj nagyot, legyen egy új stratégiád, és építs olyat, ami jobban szolgál téged. Közös munkánk során olyan akciótervet fogsz tudni összeállítani, amely megfelel a saját ritmusodnak és időbeosztásodnak, hogy biztonságban tudd elérni a célodat.

Ha már tudod, hogy milyen támogatás lenne a legmegfelelőbb számodra, akkor válassz az alábbi programok közül. Ha nem vagy biztos benne, akkor beszéljünk róla. Írj e-mailt, vagy jelentkezz egy ingyenes 30 perces konzultációra.

Megszakítás