Skip to content

Hallottál már a Galápagos-szigetekről?

Ecuadorhoz tartozó kb. 20 szigetből álló szigetcsoport a Csendes Óceán keleti részén, 1000 km-re Dél-Amerikától. A Pest megyénél valamivel nagyobb szárazföldet több mint 120.000 km2 kiterjedésű tengeri természetvédelmi park veszi körbe.

Kopár szigetek, nincsenek nagy hegyek, pálmaligetek, all-inclusive szállodák, és hangulatos beach-bárok sem.

Szóval semmi extra. Ilyen szigetek, sőt ettől sokkal szebbek vannak máshol is.

Ezek alapján Te rohannál repülőjegyet venni? Főleg, hogy bonyolult és költséges ide eljutni. Mindössze két ecuadori városból van naponta néhány repülőjárat, jó borsos áron. A legtöbb látnivalót pedig olyan túrahajókról lehet megnézni, melyeken az egyhetes út költsége 2.000 dollárnál kezdődik. Fejenként.

Ehhez hozzájön az érkezéskor fizetendő 100 dolláros belépési illeték, és az üdvözlésként Rád fújt fertőtlenítő szer, hogy nehogy élősködőket vigyél be a ruhádon.

Ki az az őrült, aki ezek után ide vágyik?

Szigorú szabályok, drágaság, és nehéz megközelíthetőség. Hát bolondok ezek?

Most jön a lényeg…

Évente közel 200.000 turista látogat el ide, úgy, hogy már legalább egy évvel korábban lefoglalják az utazást. Semmiképp nem akarnak lemaradni.

Hogy miért?

Mert ez a szigetcsoport az UNESCO Világörökség része és a világ egyik legizgalmasabb, legkülönlegesebb helyszíne.

Charles Darwin, angol természettudós itt kapott ihletet evolúciós elméletének kidolgozásához, a szigeteken élő őshonos fajok tanulmányozása közben. Olyan különleges állatcsoportok találhatók itt, amelyek sehol máshol.

Szinte perceken belül az után, hogy megérkeztél erre az apró pontra az óceán közepén, furcsán kíváncsi, szabadon mászkáló és minden félelem nélküli állatokkal találod magad szembe.

Kárpótlásul a bonyolult és drága utazásért, amikor kisétálsz a város kikötőjéhez, fóka családokkal teli stégekre bukkanhatsz. Egy több kilométer hosszú tengerparton pedig napozó tengeri leguánok ezrei között sétálgathatsz, és arra kell csak vigyáznod, hogy ne lépj le a kijelölt ösvényről, mert megzavarod őket a sziesztájukban. És persze ott vannak a szigetek névadói, az óriásteknősök is, melyek akár 120-200 évig is élhetnek.

Az egész egy csoda.

És hogy mi köze van mindennek Hozzád?

Olvass tovább…

A Galápagos-szigetek ismertsége és népszerűsége nem volt mindig ennyire egyértelmű. Volt már börtönkolónia, halászok és kalózok bázisa, és reményteli cukornád ültetvények otthona. Sőt, Ecuador az 1900-as évek elején megpróbálta eladni befektetőknek.

Szerencsére, az 1950-es években felismerték, hogy mekkora értéke van az egyedülálló állatvilágnak, és hogy ez így, pont ugyanilyen formában a világon sehol máshol nem található meg.

Döntöttek, kinevezték nemzeti parknak, szigorú szabályokat alkottak az élővilág védelme érdekében és megnyitották a Charles Darwin kutatóközpontot.

Nem építettek hatalmas üdülőkomplexumokat, csúszdaparkokat és modern kikötőket, melyek több ezer fős luxushajók fogadására alkalmasak. Inkább korlátozzák a turisták számát, hogy megőrizzék mindazt, amiben ők a világelsők. És nem kezdtek árversenybe más szigetekkel.

Felismerték a saját, természetes adottságaikat, és erre építették rá a tevékenységüket.

Eldöntötték, hogy ha náluk létezik ez a csodálatos élővilág, akkor ezt mutatják meg, és minden más lehetőséget elengednek.

Mennyire egyértelműen hangzik ez, nem? Pont úgy, ahogy eszünkbe sem jut tengerpartokat keresni Svájcban, narancsligeteket Angliában, vagy sípályákat a Szaharában.

Most már biztos sejted, hogy mit akarok mondani…

Sokan akkor fordulnak coachhoz, amikor már jó ideje nem szeretik a munkájukat, vagy nem érnek el nagyobb sikereket a vállalkozásukkal. Leggyakrabban azt gondolják, hogy ez azért van, mert nem dolgoznak eleget, vagy nem értenek elég mindenhez, sőt azt hiszik, hogy nem elég tehetségesek.

Pedig tévednek.

Akikkel én találkozom, kivétel nélkül tehetséges, szorgalmas és hatalmas tudású emberek.

Viszont nincsenek a helyükön. Nem azzal foglalkoznak, amivel sikeresek és boldogok lehetnének. Gyakran fogalmuk sincs, hogy mi az a tevékenység, amiben ők kiemelkedő teljesítményt tudnának felmutatni.

Nincsenek tisztában a saját erősségeikkel.

Hiába szeretne helytállni egy kivételes tudású hölgy piaci elemzőként, ha nincs analitikus érdeklődése, de sokkal tehetségesebb mások meggyőzésében és a kapcsolatépítésben. Sok kudarctól kímélheti meg magát az a remek szakember is, aki értékesítői pozícióba került, bár nem szívesen lép kapcsolatba idegen emberekkel, ha felismeri, hogy neki sokkal nagyobb örömöt és sikert hoz munkahelyi csoportok feladatainak a megszervezése.

Egyre több nemzetközi kutatás mutatja ki azt, hogy akkor nő a hatékonyság, a motiváció és az elkötelezettség, ha mindenki olyan munkát végez, amihez veleszületett tehetsége van. Amiben a saját erősségeit tudja kamatoztatni.

Pár hete írtam is erről, de most megismétlem, mert a karrierrel kapcsolatos kérdésekben ezt a szakaszt nem lehet kikerülni. Persze, meg lehet próbálni, de nem érdemes.

 

Sok időt, fölösleges erőfeszítést és pénzt lehetne megspórolni azzal, ha mindenki tisztába kerülne azzal, hogy milyen veleszületett adottságai vannak, mit csinál jól ösztönösen, és hogyan nézne ki az a munka, amiben ezeket hatékonyan tudná használni.

Úgyhogy íme, az óriásteknősök üzenete:

– Derítsd ki, hogy milyen veleszületett adottságaid, tehetséged van – egy korábbi bejegyzésben találsz ehhez egy egyszerű eszközt: https://www.kalangu.net/amitol-a-legjobbak-a-legjobbak.

– Formáld ezeket erősséggé.

– Ha esetleg tanulnod kell ehhez valamit, akkor célzottan fektess ilyen képzésekbe.  Ne csak úgy, akármit tanulj. hanem inkább olyat, ami már a saját karakteredre épül.

– Vállald fel, és viseld úgy ezeket az erősségeket, mint a napi öltözékedet.

– Alakítsd át a munkád, a vállalkozásod az erősségeidre építve.

– Keress olyan közeget, munkahelyet, csoportokat, ahol érték az, amit Te tudsz. Nem lesz mindenki vevő rá, de lesznek olyanok, akik pont Téged keresnek.

– Ne félj magadat és a tehetségedet különleges értékként kezelni. Ugyanis egy nemzetközi teszt mérése alapján annak az esélye, hogy két emberben ugyanaz az 5 legfontosabb erősség van meg, 1 a 340.000-hez. Annak pedig, hogy ugyanilyen sorrendben vannak ezek az erősségek (tehát a legdominánsabb után a többi négy is ugyanilyen sorrendben jön), 1 a 34 millióhoz.

1 a 34 millióhoz. Elhiszed végre, hogy valami olyat tudsz, amit kevesen mások?

Ha pedig nem csak az erősségeiddel szeretnél tisztába kerülni, hanem azzal is, hogy hogyan tudod ezeket hatékonyabban használni, és hogy ezekhez milyen munkakörök passzolnak, akkor jelentkezz az Építs az Erősségeidre workshopra: evat@kalangu.net.

A workshop 2016. április 1-2.-án lesz, további részleteket itt találsz: https://www.kalangu.net/epits-az-erossegeidre-a-kiemelkedo-teljesitmenyert-es-a-boldogabb-karrierert

Az egyik korábbi résztvevő így értékelte a workshopon kapottakat:

„Ez a workshop meghaladta az elvárásaimat. Nem csak az erősségeimről tudtam meg többet, hanem pl. azt is tudatosítottam magamban, hogy ami nekem „alap”, az valójában sokkal több annál, és arra is érdemes figyelni, és alapozni. A workshopon tanultak nagyon hasznos önismeretet adott nekem (és szerintem mindenkinek), és nem csak a saját erősségeimmel kerültem tisztába, hanem komoly szemléletváltáshoz is vezetett (illetve megerősített benne) – másokban is az erősséget kell keresni és fejleszteni – a szakmai és a magánéletben is.” – KOSTYÁL CSABA, ügyfélszolgálati osztályvezető, Banco Primus Fióktelep Magyarország

Várunk Téged is szeretettel.

És megköszönöm, ha megosztod ezt az írást is másokkal.

Facebookon is megtalálsz: https://www.facebook.com/KalanguCoaching

 

Szép napot kívánok Neked.

Éva

Megszakítás