Skip to content

Nemrég egy szakmai rendezvényen meghívott vendég volt életem első coacha, aki azóta mentorom, és arról beszélt, hogy ő egyszer miként hozott egy komoly, karrierrel kapcsolatos döntést.

Sok évvel ezelőtt el akart menni a Himalájára, és ezért a munkahelyétől hosszabb fizetésnélküli szabadságot kért, de nem kapott. Több álmatlan éjszaka után úgy döntött, hogy felmond, pedig épp egy jelentős kinevezés előtt állt. Nehéz döntés volt, mert ahogy sokunknak, neki is hatalmas jelzáloghitele ketyegett, és fogalma sem volt, hogy ez után hogy és hol fog dolgozni. Mégis felmondott.

Az út előtt sötét gondolatok gyötörték: soha többet nem fog coachként dolgozni, anyagilag kiszolgáltatott helyzetbe kerül, ráadásul szakmailag is kockára tesz mindent, amit addig felépített.

Közben viszont egyetlen dolog járt a fejében: „Ami hív, oda menni kell.”

Aztán barátoktól kért és kapott kölcsön, összepakolt és elindult. Az út során, távol a mindennapoktól döntötte el, hogy coaching iskolát fog alapítani.

Ma már tudjuk, hogy Horváth Tünde lett Magyarországon az első nemzetközileg akkreditált mesterszintű coach. Közben pedig megalapította a Gestalt Akadémiát, melyben c oachokat képez ki világszerte, nagyon magas színvonalon és a világ legnagyobb szervezeteinek vezetőit segíti jobb vezetőkké válni.

És nem halt éhen.

Idén januárban, amikor elutaztam, hogy rég nem látott barátokat látogassak meg a tengerentúlon, nekem is hasonló sötét gondolatok jártak a fejemben.

Komolyan megterhelte a költségvetésemet ez az utazás, nekem is hatalmas hitelem van, ráadásul egy őszi történésnek köszönhetően, sok minden, amit a munkámmal kapcsolatban télre terveztem, megborult. Mégis útnak indultam. Pihennem kellett, utazni is imádok, és rendíthetetlenül bíztam abban, hogy ahogy mindig, ez az utazás során is lesznek majd új, kreatív gondolataim, amik előre visznek.

És így is lett.

Amikor hazaértem, az Álommunka Projekt ©  6 lépése szerint megcsináltam a saját 2016-os tervemet.

Majd nekiláttam, hogy megvalósítsam.

És nagyon boldog vagyok, mert újra bebizonyosodott, hogy ez a módszer működik!

Pontosan úgy mentem végig mind a 6 lépésen, ahogy az Álommunka Projekt modellben tanácsolom.

(Ha szeretnéd megérteni, hogy miről fogok a továbbiakban írni, akkor jó, ha elolvasod előtte az ajándék útmutatót, amit a hírlevélre történő feliratkozáskor kapsz/kaptál meg.)

 

  1. SZEMBENÉZÉS

2007-ben, még cégvezetőként hívtam először coachot segítségül, és azóta is többször voltam már coaching ügyfél.

Megtanultam támogatást kérni, bár eleinte nehéz volt. Ma már, ha elakadok, nem ragaszkodom ahhoz a nagyon fárasztó gondolathoz, hogy ha én annyira ügyes vagyok, akkor egyedül is tudom a választ. Sokkal könnyebb, és hatékonyabb, ha van valaki, aki kívülről rámutat a fontos összefüggésekre. Így gyorsabban születnek megoldások, mint egyedül, sőt, sokkal tisztábban látok rá a saját céljaimra, és az azokhoz vezető lehetőségekre.

Meg persze coachként nem árt, ha saját tapasztalatból tudom azt mondani, hogy ez a módszer mitől működik ennyire jól.

Ezért, idén januárban, egy korábbi coaching folyamatra építve, leültem szépen magammal, és kutattam, hogy mi az, ami most fontos?

Az útmutatóból idézem: „A legtöbb ember pontosan tudja, hogy mi az, amit nem akar. Sokszor azonban nagyon nehéz ezeket kimondani, ahogy azt is, hogy mi az, amit igazán szeretnénk. Nem úgy szocializálódtunk, hogy beszéljünk a vágyainkról, vagy arról, ami igazán fontos nekünk. Azért, mert nem illik, vagy túl vadul hangzik, és különben is ki hallott már ilyet?”

Az én válaszom elég vadul hangzott. Londonba akartam költözni.

Leírtam ezt a célt, és azt, hogy miért. Angol nyelvű környezeteben voltam tinédzser, a volt gimis osztályom fele ott él, és azóta is nagyon élvezem a multikulti környezetet.

Azért fontos a miérteket megérteni, mert ezek adják a motivációt, és az elköteleződést a célunk megvalósításához. Ezek nélkül nem érdemes nekikezdeni a fontos dolgoknak, mert vagy idő előtt feladjuk, vagy folyamatosan halogatni fogjuk.   

A coaching folyamatokban ez az őszinte szembenézés az egyik legfontosabb szakasz. Az ügyfeleimmel itt töltjük el a legtöbb időt, mert sokszor nehéz hozzáférni azokhoz az álmokhoz, vágyakhoz, amiket már nagyon régen eltemettek magunkban.

És hogy honnan lehet mégis tudni, hogy mik ezek az álmok?

Ezek azok, amik nem hagynak nyugodni. Mindennap eszünkbe jutnak, de elhessegetjük őket.

TIPP: Kezdd el figyelni magad, hogy mi az, ami akár a jelen munkádban is örömöt okoz, amit sikernek könyvelsz el. Írd össze, hogy mi az, ami könnyen megy, amiben magabiztosnak érzed magad. Lehet, hogy meg fogsz lepődni. J És írd le azt, amit nem tudsz NEM csinálni. Ami újra és újra visszatérő gondolat.

 

  1. MISSION IMPOSSIBLE??? SZÁLLJ SZEMBE A SZABOTŐRÖKKEL!

Seth Godin idézetével mélyen egyetértek: „Ha el sem kezded, akkor biztosan nem fog sikerülni.” 

Ahogy mindenkinek, nekem is vannak önkorlátozó hiedelmeim.

Olyanok, hogy:

  • Nekem ez nem jár.
  • Ez nem fog menni.
  • Biztos elrontom.

 

Persze ezek a tudatalattinkban működnek, és szinte észrevétlenül akadályoznak meg abban, hogy egyáltalán felismerjük mindazt, amit szeretnénk.

Amikor ügyféllel dolgozom, többek között onnan szoktam észrevenni, hogy valami önkorlátozó hiedelemhez értünk, hogy egyszer csak alig hallom, amit mond. Valószínűleg nem én süketülök meg hirtelen, hanem tényleg halkabban kezd el beszélni.

Ez a belső destruktív hang időnként annyira erős, hogy képes elnyomni a saját hangunkat.  

Ilyenkor ezzel dolgozunk, és szépen lassan kimondódnak azok a dolgok, amik korábban kimondhatatlanak voltak.

Többnyire ilyenkor következik be a legfontosabb változás a folyamatan, és így az ügyfél életében is.

TIPP: Gondold át, mikor volt az életedben olyan dolog, amit meg akartál csinálni, és végül megcsináltad, annak ellenére, hogy eleinte féltél? Mi segített abban, hogy mégis belevágj? Felismersz olyan eseményt, amire a belső hangod azt mondaná, hogy nem fog menni, de mégis megcsináltad? Biztos vagyok benne, hogy lesz ilyen.

 

3. LEGYEN EGY JÓ TERVED ÉS KÉRJ SEGÍTSÉGET

Amikor tisztáztam magamban, hogy mi az, amit IGAZÁN szeretnék, összeszedtem, hogy hogyan tudom ezt a célt megvalósítani. Milyen lehetőségeim vannak, és mi az, ami még kellhet hozzá.

A vágyott dolgok többek között azért nem valósulnak meg, mert bele lehet abba ragadni, hogy nem tudjuk a HOGYANOKAT.

Hogy lesz új munkám?

Hogy lesz sikeres álomvállalkozásom?

Hogy költözök el egy idegen országba?

Mivel ezekre a kérdésekre abban a pillanatban még nincsenek válaszok, sokan fel is adják.

A coaching folyamatban ezen a ponton könnyebben túl lehet lendülni, és összeszedünk minden létező gondolatot, eszközt, ami a megoldás felé vihet.

Így lett az egyik ügyfélnek nulla ötletből mára működő vállalkozása, egy másiknak 8 havi munkanélküliség után remek állása, és megint másnak folyamatos külföldre költözés mellett magával vihető munkája.

Szóval egy jó terv elengedhetetlen. Ajánlom figyelmedbe a tervezéssel kapcsolatos blogbejegyzéseket: https://www.kalangu.net/tag/tervezes

 

  1. ISMERKEDJ ÚJ EMBEREKKEL, CSINÁLJ ÚJ DOLGOKAT

Ez is a folyamat része, bár sokan nem veszik ezt elég komolyan. Nagy hiba!

Én sokat szoktam ismerkedni, bárhol vagyok. Itthon is, külföldön is eljárok ismeretlen meetupokra (meetup.com), előadásokra, ahol gyakran kezdeményezek beszélgetést vadidegenekkel. Nincs konkrét célom. Nem az alapján választok beszélgetőpartnert, hogy lesz-e belőle üzlet vagy sem. Egyszerűen csak kíváncsi vagyok az emberekre.

Tudom, hogy többeknek komoly nehézséget okoz, sőt sokan nem is értik, hogy mi a jó abban, hogy idegenekkel beszélgetünk, vagy ismeretlen körökbe járunk.

Rengeteg példám van erre.

Egy ilyen, amikor télen New Yorkban elmentem egy ottani karrierváltással kapcsolatos meetupra. Többek között arról is szó esett, hogy hogy lehet a Linkedin portált jobban, hatékonyabban használni karrierkérdésekben. Egy itt kapott ötlet segített aztán abban, hogy megvalósulhasson a később kitűzött célom.

Az új környezet, a megszokottól eltérő  közeg és emberek rám mindig nagyon inspirálóan hatnak.

Tényleg érdemes kilépni a megszokott körökből. Nagyon jó és fontos is, hogy legyenek stabil baráti kapcsolatok, de megújulás és változás többnyire akkor jön létre, ha kikerülünk a komfort zónánkból. Akár úgy is, hogy közben félünk.

TIPP: Keress olyan csoportokat, hobbit, ami érdekel, de eddig nem szántad rá magad, és csak figyelj és ismerkedj. Menj el olyan konferenciákra, rendezvényekre, ahova egyébként nem mennél, mert nem szakmába illő, de mégis érdekel. Amikor kimozdulsz a megszokott környezetedből, akkor új benyomások érnek, új információkhoz jutsz, új ötleteid lesznek.

 

  1. PRÓBÁLD KI ÉS GYŰJTS INFORMÁCIÓT

Amikor leírtam a célom, fogalmam sem volt, hogy hogy lesz belőle valóság. Összeírtam, hogy milyen alternatíváim vannak a költözéshez, majd egyenként végignéztem, hogy mi az, ami már megvan, és mi az, ami még szükséges.

Információt gyűjtöttem. Először magamról.

Mivel az egyik alternatívám a költözéshez az volt, hogy keresek kint egy állást, elgondolkodtam azon, hogy hogy is lehet egy másik országból pályázni. Mivel tudnám a cégek figyelmét felhívni magamra, annak ellenére, hogy még nem vagyok ott?

Átgondoltam, hogy mi az, amivel eddig könnyedén értem el sikereket? Mik a legfontosabb erősségeim? Mi az, ami érdekel, és miben vagyok hiteles? Ehhez használtam egy nemzetközi tesztet, és egy pár coaching eszközt.

Ezzel a listával meghatároztam, hogy milyen munkakörök jöhetnek szóba, majd kerestem olyan cégeket, amik nem csak szimpatikusak voltak, de volt ilyen jellegű meghirdetett munkakörük is. Egy ilyet találtam. Úgyhogy elolvastam, amit lehetett erről a cégről.

Aztán kipróbáltam a Linkedinnel kapcsolatos ötletet, és ennek a segítségével sikeresen pályáztam. Pár hét múlva interjú, aztán újra, majd küldték az állásajánlatot.

Sokszor szoktam mondani, hogy az álommunka nem az önéletrajz elküldésével kezdődik. Rengeteg mindent kell azelőtt megalapozni, átgondolni, mire eljutunk odáig, hogy megnyomjuk a küldés gombot.

TIPP: Van-e olyan közeg, szervezet, csoport, ahol el tudod képzelni a jövődet? Lehet-e náluk önkéntes munkát vállalni? Lehet-e velük valahogy találkozni? Esetleg ismersz-e ott valakit, akitől tudsz információt szerezni? Nézz utána minél több dolognak, ásd bele magad az új irányba annyira, amennyire csak tudod.

 

  1. SIESTA & FIESTA

Igen, most az ünneplés ideje van! Ugyanis a 6 lépéses módszer segítségével 51 évesen megkaptam azt az állást, ami nekem egy fantasztikus új lehetőség, és aminek a segítségével elköltözöm Londonba.

Hogy ez Álommunka-e? Nem tudom még, de nagyon sok olyan paramétere van, ami hozzám passzol, és ami lehetőséget ad arra is, hogy használjam mindazt, amit eddig tanultam és tapasztaltam. Ezen kívül ismét egy teljesen új közegbe kerülök, ami nekem nagyon inspiráló.

A coaching munkát sem adom fel közben, úgyhogy az megy tovább, ahogy eddig. Amúgy is már évek óta Skypeon dolgozom, ezért még csak meg se kell szakítanom egyetlen folyamatot sem.

És még egy gondolat.

Azt ugye észrevettétek, hogy a Siesta szakasz volt az első lépés? 

Írtam már erről is korábban többször, hogy túlterhelt, stresszes multitaszkolásból nem szoktak kreatív, előrevivő gondolatok születni.

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor oszd meg másokkal!

És írj nekem: evat@kalangu.net.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogy Te hol tartasz az év elején kitűzött céljaiddal.

Megszakítás