Skip to content

Három éve írtam az első blogbejegyzést ebben a témában, és most ismét aktuálissá vált.

Akkor arról írtam, hogy hogyan használom azt a tudást, amit 17 éves koromtól 3 éven keresztül tanultam egy 5 csillagos szálloda telefonközpontjában. (A bejegyzés első részét itt olvashatjátok: https://www.kalangu.net/utalhatod-de-hasznald.)

Bár nem ez volt a világ legmenőbb munkája, mégis sokat adott, így utólag visszanézve. A telefonközpont volt a vendégek felé az első kapcsolódási pont, és itt nem lehetett hibázni. A szálloda minden munkatárstól megkövetelte a legmagasabb színvonalon történő munkavégzést, és több tréninget kaptunk, hogy valódi profiként tudjuk végezni a munkánkat.

Akkor azt tanultam meg, hogy hogy építsek könnyedén minőségi és jó kapcsolatot telefonon keresztül, és hogy hogy legyen külön figyelmem arra, amikor a vonal másik végén megváltozik a hangszín illetve a beszéd ritmusa.

Talán ennek is köszönhető, hogy ma az ügyfeleim nagyobb részével Skypeon keresztül dolgozom, és visszajelzéseik, illetve kézzelfogható eredményeik bizonyítják, hogy így is ugyanolyan hatékony egy-egy folyamat, mintha személyesen dolgoznánk. Itt találjátok az ő tapasztalataikat a közös munkánkról. 😊 https://www.kalangu.net/rolam-mondtak

Volt olyan ügyfelem, akinek pont aznap mondtak fel a munkahelyén, amikor megkeresett engem, hogy segítsek neki egy saját vállalkozás elindításában. Már 10 éve dolgozott ennél a nagyvállalatnál, és elege volt. Utálta a munkáját, ami legfőképp pénzügyi adatok elemzésével járt.

Aztán amikor nekiláttunk megtervezni a vállalkozását, kiderült, hogy a lehető legjobb dolog történt vele, amikor egy magas elvárásokat támasztó környezetben tanult meg határidőket kezelni, számokat elemezni és összefüggéseket meglátni.

Egy vállalkozás sikeréhez sok minden kell, de a forgalommal, tervezéssel, határidőkkel kapcsolatos tisztánlátás az egyik legfontosabb. Sok vállalkozó pont itt követ el hibát, amikor a kreativitás, és a cselekvés hevében elfelejtik elővenni a kockás papírt, excel táblát és nem adják össze, hogy hol is tartanak.

Mindezek a készségekkel azonban nem sokra megyünk, ha közben utáljuk azt, amit csinálunk. A pozitív pszichológia nézete szerint, gyengeség az, amikor olyan tevékenységet végzünk, amit nem szeretünk. És erősség az, amikor olyan tevékenységet végzünk, amiben nem csak, hogy tehetségesek vagyunk, de szívesen is csináljuk.

Pár alkalommal már megtartottam a LEGYEN VELED AZ ERŐD workshopot, ahol azzal foglalkozunk, hogy hogy nézne ki az a munka, amit a résztvevők saját erősségeik alapján végeznének, amiben a legjobbak lehetnének.

Konkrét vállalkozás ötletek, üzleti tervek születtek ezeken a kétnapos tréningeken. Volt olyan pénzügyi vezető hölgy is, aki csak a saját munkája ritmusán akart változtatni, és volt, aki hatékonyabb vezetővé akart válni. Számukra is találtunk ideális megoldást, kivitelezhető lépésekkel együtt.

A résztvevők, ugyan más más szakmai és tapasztalati háttérrel rendelkeztek, ugyanazt a célt hozták el a workshopra: másképp akartak dolgozni, mint ahogy akkor dolgoztak, mert a jelenlegitől kiégtek, elmúlt a motivációjuk, nem éreztek már sikerélményt, vagy nem látták a munkájuk értelmét.

A csodák a workshop alatt és után megtörténtek, és van, aki azóta már működő vállalkozást épített fel az ott megtervezettek alapján.

Azonban most nem a sikerekről szeretnék beszélni, mert arról tudtok olvasni a visszajelzésekben: https://www.kalangu.net/legyen-veled-az-erod.

Hanem arról, hogy minek köszönhetők ezek a sikerek. Az alábbiaknak biztosan:

  1. Tisztába kerültek a legfontosabb erősségeikkel, és ezekre alapozva átalakították azt, ahogy dolgoznak, illetve ezek mentén formázták meg a vállalkozásukat.

TIPP: Te tudod, hogy milyen munkában, szerepben, vállalkozásban lehetnél a legtehetségesebb? Ha nem, akkor rajzold le egy körbe, hogy mi volt életed legnagyobb sikere. Írd ezt be a körbe, és a kör mellé írj fel legalább 3 olyan erősségedet, aminek köszönhető ez a siker. Általában az első gondolat a legjobb – ne agyald túl.

  1. A workshopon összeírtuk, hogy milyen korábban szerzett tapasztalatokat, készségeket tudnak felhasználni – például az, aki marketinges volt, de kiégett a szakmájában, az új vállalkozásában fogja tudni használni mindazt az üzletfejlesztéssel, tárgyalással kapcsolatos tudást, amit egy nagy ügynökségen tanult.
    Az, aki pénzügyekkel foglalkozik, egy saját vállalkozásban jól fog tudni pénzügyi tervet készíteni, és jól fogja kezelni a cégbe bevihető erőforrásokat. Az alap működéséhez tartozik a precizitás, a megfontoltság és mindez nagyon hasznos lesz egy új iránynál.

TIPP: mi az a munkádban, amit nagyon utálsz? Vagy egy korábbi munkádban? Van-e olyan része, ami ugyan nem a kedvenced, de jól jöhet még egy ideális munkában? Írj össze mindent, ami eszedbe jut. Írj össze mindent, amit lehet, hogy utálsz, de tudod később használni.

  1. Befektették az idejüket, a pénzüket és a munkájukat abba, hogy változtatni tudjanak azon, ami már nem működött. És kitartottak amellett, ami mellett elkötelezték magukat.

TIPP: mit szeretnél igazán? Írj le egy ideális napot, hogy nézne ki az a nap, amikor úgy dolgozol, ahogy Neked lenne a legjobb? Mindegy, hogy vezető vagy, vagy vállalkozó, esetleg beosztott.  Legyen egy képed arról, hogy miben lenne ez más a mostanihoz képest.

Ezeket is írd össze. Aztán nézd meg, milyen erősségeket találtál az első pontban, majd készségeket és tudást a másodikban, és nézd meg, hogy mit tudsz ezekből használni, hogy közelebb kerülj a célodhoz.

Szívesen hallok róla, hogy mire jutottál. 😊  Itt: evat@kalangu.net.

Ha pedig most van itt az idő, hogy tennél magadért, és elég elszánt vagy ahhoz, hogy hatékony segítséget kérj, akkor csatlakozz a LEGYEN VELED AZ ERŐD workshopunkhoz május 26-27.-én. Ismét klassz csapat lesz, és van még 1-2 helyünk.

Jelentkezni itt tudsz: https://www.kalangu.net/legyen-veled-az-erod

A Facebook oldalon is sok hasznos információt találsz a programokról, illetve sok tippet, hogy hogyan változtasd meg azt, ahogy dolgozol: https://www.facebook.com/KalanguCoaching/

 

Virtuálisan vagy személyesen, várlak szeretettel.

Éva

 

 

Megszakítás