Skip to content

Kiállni az mellett, ami fontos

Nem tudhatjuk előre, hogy amit, ha felvállalunk minden negatív hang, a dolog minden észszerűtlensége ellenére, pont egy követendő példa lesz valaki más számára.

Tornallyay Éva

Emlékszel, amikor gyerekként alig tudtál aludni a nyaralás előtti estén? Tudtad, hogy sok napnyi varázslat vár Rád, és az izgalomtól semmi másra nem tudtál gondolni.

Múlt héten volt egy olyan napom, ami előtt hasonlóan izgatott voltam, és alig tudtam aludni. A világszerte ismert story-coach Lisa Bloom tartott workshopot Budapesten (http://story-coach.com/).

A mostani alkalom volt vele a második találkozásom. Az első találkozásnak köszönhetem még 2014-ben, hogy elkezdtem egyáltalán írni. Akkor egy cikket írtam a workshopról, és annyira sokan klikkeltek rá, hogy utána több felkérést is kaptam HR és coaching témájú magazinoktól további írásokra. Annak a napnak a hatására döntöttem úgy, hogy az írásaimban személyes történeteket fogok megosztani, és ez után indult el a blogom (https://www.kalangu.net/ritmusvaltasblog).

Egy évre rá megjelent néhány fejezetem egy Angliában kiadott önfejlesztéssel, életvezetéssel kapcsolatos könyvben is, az Álommunka Projektről, a kiégésről, a 45 év feletti karrierváltásról, és a lehetőségeinkről. A könyvet az Amazonon lehet megvásárolni. (https://www.amazon.com/Awaken-Your-True-Potential-potential-ebook/dp/B014U5MG5C)

Úgyhogy az első találkozásom Lisával igencsak inspiráló volt, és ez a mostani sem volt más.

A napot egy nagyon szép történettel kezdte, ahogy annak idején is.

„Tombolt a vihar, és több ezer tengeri csillagot mosott partra a tenger. A parton egy gyönyörű kislány egyenként felszedegette és kétségbeesetten igyekezett visszadobálni őket a tengerbe. Sokan álltak körülötte és érdeklődéssel figyelték ezt a fölöslegesnek tűnő küzdelmet.
Már egy ideje ezzel volt elfoglalva, amikor egy idősebb férfi odament hozzá, és megkérdezte:

– Szervusz kislány. Miért csinálod ezt? Nézz körül, több ezer csillag fekszik a parton. Nem tudod mindet megmenteni. Ha csak néhányat mentesz meg, mi értelme az egésznek?

A kislány összetört és hirtelen levertnek tűnt. De egy pár pillanat múlva lehajolt, megfogott egy újabb csillagot, és amilyen messzire csak tudta, bedobta az óceánba. Majd felnézett az idegenre, és ennyit mondott

Látod, annak az egynek ott igenis számít!

A férfi elgondolkodott azon, amit a kislány mondott, majd elkezdte ő is visszadobálni a csillagokat a vízbe. Ezt látva többen is beszálltak segíteni, és pár óra alatt minden tengeri csillag visszakerült a tengerbe.
(A történet eredeti verziója: The Star Thrower by Loren C. Eiseley)”

Micsoda gyönyörű történet, ugye?

Akkor, amikor olyat teszünk, amiben hiszünk és számunkra fontos, és kiállunk valami mellett, akkor is, ha nem tűnik racionálisnak, és biztonságosnak, nem tudhatjuk, hogy ki az, aki erre felfigyel, és általunk motivációt, inspirációt kap arra, hogy a saját életében is megváltoztasson valamit.

Nem tudhatjuk előre, hogy amit, ha felvállalunk minden negatív hang, minden kívülről jövő érv ellenére, nem pont egy követendő példa lesz-e valaki más számára.

Nem tudhatjuk, hogy ki lesz az az egy, akinek pont a mi tettünk fog számítani.

Lisa aznap sok személyes történetet mesélt el arról, hogy mi az, amit ő képviselni akar, akkor amikor kiáll emberek százai elé. A workshopjai arról szólnak, hogy a személyes történetek mennyire fontosak az üzleti kapcsolatokban is, úgyhogy ő rengeteg személyes történetet mesél a saját életéről, kudarcairól, nehézségeiről, vagy éppen felemelő pillanatairól. Azt tanítja, hogy a történetmesélés egyik alapja a hallgatás tudománya, a figyelem, és amikor vele beszélgetsz, ne tudod nem észrevenni, hogy tényleg Rád figyel.

Amikor találkoztam vele pár éve, rám nagyon nagy hatással volt az, hogy ő nem csak beszél arról, hogy érdeklik a személyes történetek, hanem valóban oda is figyel rájuk. Sokat kérdezett rólam, a saját életemről, és látszott, hogy minden figyelme ott van. És emlékezett mindenre évek múltán is. Pedig ismert, híres ember. Pont azt képviseli, amit mond.

Pont úgy, ahogy néhány másik ember az életemben, akik példát mutattak nekem, és akiket követendő vezetőnek gondolok. Pedig lehet, hogy a névjegyükön nem állt az, hogy CEO, vagy igazgató vagy ügyvezető.

Úgyhogy amikor teszed a dolgod, és csinálod azt, amit fontosnak tartasz, a munkád, a vállalkozásod, a könyved, a történeted, Te mit képviselsz? Mit szeretnél, hogy mások lássanak benned?

Szerintem ez az egyik legfontosabb kérdés a mindennapokban, és akkor is, ha szabadúszó vagy, ha kisvállalkozásod van, vagy ha vezető vagy egy nagyvállalatnál.

Szóval mit gondolsz?

Ha valamit szeretnél jobban képviselni, vagy valami olyan munkát végezni, ami arról szól, ami Neked fontos, akkor keress bátran! 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Megszakítás